Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Nem mindenhol okoz gondot a színlelt szerződések felbontása

2006.07.04. 16:08
A színlelt szerződések tilalma miatt rendkívül nehéz helyzetbe került több kórház. Ám az Index körkérdése szerint ott, ahol időben egyeztettek, nem váltott ki konfliktust még az eddigi munkaszerződések egyébként drasztikus felmondása sem.

Több más ágazat mellett a hazai kórházak is kénytelenek igazgatási és adminisztrációs munkával tölteni az idejüket nyár közepén. Az eddig szerződéssel foglalkoztatott orvosok vagy közalkalmazottként vagy szabadfoglalkozásúként folytathatják tevékenységüket.

Zalában a legsúlyosabb a helyzet

A színlelt szerződések tilalma miatt a legtöbb egészségügyi intézményben már felbontották az eddigi munkaszerződéseket. Emiatt, illetve az új szabályos hirtelen bevezetése miatt a legélesebb konfliktus a munkavállalók és az igazgatóság között talán Zalában alakult ki, ahol a megyei kórház negyven orvosa nem állt munkába hétfőn, minthogy teljes volt a bizonytalanság körükben, hogy mi lesz a sorsuk.

Máshol azonban könnyebben ment az új szabályok életbeléptetése: Szombathelyen, például a Markusovszky Kórházban egyes híradások szerint komoly gondok alakultak ki, ezzel szemben az Index úgy tudja, hogy nem tiltakoztak az orvosok az új szabályok ellen. Főleg azért nem, mert tavasz óta különböző fórumokon rendszeresen tájékoztatják őket a vezetők, és felkészítették őket a bizonytalanságokra.

Azért a problémák nem oldódtak meg

Ettől persze a problémák nem oldódtak meg, de a hangulat legalább nem olyan feszült, mint Zala megyében, ahol hirtelen szakadt rá az intézmény dolgozóira az új szabályozás. Szombathelyen ugyanis minden szerződést felbontottak ugyan, és ez önmagában akár drasztikus lépés is lehetne, de a kórház vezetése rögtön közölte az érintettekkel - ötven orvossal és 10-12 gazdasági területen dolgozóval -, hogy egyiküktől sem akarnak megválni, csak szerződéseiket kell átalakítani, a megfelelő jogszabályokhoz igazítani.

Szombathelyen egyébként a végleges konstrukciót még nem találták meg, hívásunk időpontjában az illetékesek éppen egy APEH-hel való egyeztetésre készülődtek.

Szeretnék ugyanis az adóhatóságot és a szakhatóságokat bevonni abba az egyeztetésbe, hogy milyen formában oldható meg az eddigi ellátás folytatása, illetve az, hogy az intézmények gazdálkodása se omoljon össze. Az is fontos, hogy az eddig szerződéssel foglalkoztatottak jövedelme ne csökkenjen jelentősen.

A szerződéses orvosokat érinti az új szabályozás

A vasi megyeszékhelyen egyébként a szerződéses orvosok nagy részét az ügyeletek miatt érintik az új szabályok. Többségük ugyanis eleve közalkalmazott a kórházban nappal, de délután és este ügyeleteket vállaltak, és erre kötöttek velük szerződéseket.

Megint más a helyzet például Szigetváron, a városi kórházban, ahol nem megyei ellátást kell biztosítani viszont, heti hét napon, 24 órában kell ügyeletet vagy járóbeteg-ellátást garantálni. Göbölyös Ivett, a szigetvári kórház igazgatója az Indexnek elmondta: ők is megszüntetik a munkaszerződéseket, de náluk azért speciális a helyzet, mert a délutáni ellátásban általában olyan orvosok tevékenykednek, akik 1-2 órára mennek be az intézménybe.

Szigetváron is keresik a megfelelő konstrukciót

Éppen ezért Szigetváron még zajlik a megfelelő jogi konstrukciók kidolgozása, többek között a Munkaügyi Felügyelet által támasztott igényeknek akarnak megfelelni - tájékoztatott az igazgató. Egyelőre nem készültek számítások arról, hogy mekkora költséggel jár az új szabályozás az intézményben - mondta Göbölyös.

Ugyanakkor az igazgató hangsúlyozta: aligha valószínű, hogy közalkalmazottként folytathatnák munkájukat azok, akik eddig egy-két órát dolgoztak a kórházban. Azt is hozzátette Göbölyös, hogy az új szabályozás miatt senkitől nem akar megválni a szigetvári kórház, így tehát nem az orvosok jövőbeni foglalkoztatása bizonytalan, hanem a foglalkoztatás formája.

Az intézményben eddig több mint 40 közalkalmazott és mintegy 70 megbízási szerződéses dolgozott, ez utóbbiak sorsát döntheti el az új szabályozás. Göbölyös elmondta, hogy Szigetváron nem járt különösebb problémával a szerződések felszámolása, ugyanis hetek óta, több mint egy hónapja folyamatosan konzultálnak a beosztott orvosokkal. Így sikerült elkerülni a konfliktusokat az intézményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!