Valér
-2 °C
0 °C

Október 11-én lehet az MSZP kongresszusa

2008.09.22. 08:00
Gyurcsány Ferenc az Index információi szerint azt javasolta a megyei elnököknek és az országos elnökségnek, hogy október 11-én tartson kongresszust az MSZP. Ezt a forgatókönyvet legfeljebb az írhatja felül, ha a holnapi tárgyalásokon az SZDSZ ráborítja a szocialistákra az asztalt.

Majd a formálódó politikai helyzetben eldöntik, hogy pontosan mi legyen a kongresszus témája, és mikor is tartsák, így állt fel az MSZP vezérkara a múlt heti elnökségi ülés után. A szocialista prominensek csak egy tól-ig dátumot határoztak meg, miszerint szeptember 27-e (ez volt a miniszterelnök eredeti javaslata) és október 11-e között hívják össze a mintegy 650 küldöttet.

Ám ahogy sikerült legalább tárgyalóasztalhoz ülni az SZDSZ-szel, egyre inkább a későbbi dátum valószínűsége nőtt. Gyurcsány Ferenc pedig az MSZP politikai évadnyitó gyűlésén már azt találta mondani, hogy úgy tűnik, érdemi beszélgetéseket lehet folytatni a szocialistákkal, azaz valószínűleg célszerű minél későbbre időzíteni a kongresszust.

A sajtónyilvános eseményt megelőző, a megyei elnökökkel és az elnökségi tagokkal folytatott konzultáción az Index információi szerint a miniszterelnök már konkrétan az október 11-i dátumot emlegette. Igaz, technikailag nincs is nagyon más lehetőség, hisz az alapszabály szerint a rendkívüli kongresszusról annak időpontja előtt nyolc nappal postázni kell a meghívót.

Márpedig az elnökség kedden (szeptember 23-án ül össze), a postázás is igénybe vesz pár napot, így feszített tempóban sem lehetne október 5-6-a előtt összerántani a kongresszust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!