Piroska
-2 °C
5 °C

Őszig Gyurcsány marad az MSZP irányítója

2006.04.26. 13:56
Összehívta az MSZP a kongresszust, amelyen a koalíciókötésről tárgyalnak majd. Sólyom kedden találkozik a pártelnökökkel.
Május 20-ra hívta össze az MSZP országos elnöksége a párt kongresszusát, amelyen döntenek a koalíciókötésről, mondta Hiller István, az MSZP elnöke szerdán az elnökség ülése után az MTI-nek.

A budapesti kongresszus napirendjén a leendő kormányprogram, az MSZP kormányzati szerepvállalása és az SZDSZ-szel megkötendő koalíció szerepel.

Őszig Gyurcsány

A pártelnök elmondta, az országos elnökség a párt országos választási bizottságának javaslatára úgy döntött, hogy a 2006-os önkormányzati választások végig változatlan formában és összetételben meghosszabbítja az országos választási bizottság mandátumát, azaz a párt önkormányzati választási kampányát is ez a testület irányítja. Hiller István emlékeztetett rá, hogy a bizottságot Gyurcsány Ferenc vezeti, ő pedig a helyettese.

Szólt arról, hogy a kongresszust megelőző héten szombaton, május 13-án az országos választmány tart ülést, amelyen értékelik a parlamenti választásokat. Az MSZP parlamenti frakciójának alakuló ülése az Országgyűlés alakuló ülése előtt egy nappal lesz.

Hiller István elmondta azt is, hogy az MSZP május 1-én a hagyományoknak megfelelően a Városligetben tartja politikai rendezvényét. Mint mondta, a rendezvényen rajta kívül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszédet mond.

Kedden a Várba mennek a pártelnökök

Sólyom László köztársasági elnök május 2-ára meghívta a parlamentbe jutott pártok elnökeit, hogy az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítéséről folytassanak megbeszélést, tájékoztatta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke szerdán az MTI-t.

Az államfő még az országgyűlési választások második fordulójának estéjén, az előzetes választási eredmény ismeretében, az Országos Választási Központban azt mondta, hogy hivatala a legrövidebb időn belül felveszi a kapcsolatot a parlamentbe jutott pártok vezetőivel, annak érdekében, hogy megkezdődjön az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítése.

Hangsúlyozta azt is, annak ellenére, hogy még nincs végleges eredmény, külön-külön tárgyalni fog a pártok vezetőivel és a miniszterelnök-jelöltekkel annak érdekében, hogy a kormányfő jelölése az Országgyűlés alakuló ülésén megtörténhessen, és a kormányalakításra is minél hamarabb sor kerüljön.