Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szili Katalin az egyetlen jelölt az elnökhelyettesi posztra

2000.11.26. 12:23
Visszalépett a jelöltségtől Nagy Sándor, így az egyetlen jelölt az MSZP tisztújító kongresszusán az elnökhelyettesi tisztre: Szili Katalin. Az alelnök jelöltek száma is csökkent, mert Nagy Sándor inkább a parlamenti munkára koncentrál majd a párttisztségek helyett. A kongresszus döntött arról, hogy nem tart a miniszterelnök-jelölt megnevezéséről döntő rendkívüli kongresszust az MSZP a jövő év májusában. A választásra való felkészülésről szóló kongresszusi határozat szerint 2001. január végéig fel kell állnia a választási programot előkészítő bizottságnak, mely a kormányprogramot is elkészíti majd.
A kongresszus küldöttei nem sokkal 11 óra után hozzákezdett a tisztújításhoz. A szavazás ugyan később kezdődik, egyelőre a megválasztható tisztségviselők bemutatkozását hallgatják a küldöttek. Kovács László bejelentette: minden erejével a párt vezetésére koncentrál, amennyiben egyedüli jelöltként bizalmat kap. Nagy Sándor bejelentette: visszalép az elnök helyettesi és az alelnöki jelöltségtől. Döntését azzal indokolta, hogy inkább a parlamenti munkára szeretne nagyobb hangsúlyt helyezni. Így immár az elnöki és az elnökhelyettesi posztra is csupán egy-egy elölt maradt: Kovács László és Szili Katalin. Az alelnöki tisztségre Nagy visszalépésével négyen maradtak versenyben a két helyre: Lendvaz Ildikó, Lamperth Mónika, Juhász Ferenc és Szekeres Imre. Az országos választmány elnöki tisztére továbbra is ketten pályáznak: Földes György és Jánosi György.

A Magyar Szocialista Párt VIII. Kongresszusa vasárnap délelőtt úgy döntött: nem hív össze rendkívüli kongresszust a jövő év májusára, mert még korai volna ebben az időpontban megnevezni a párt miniszterelnök-jelöltjét. Horn Gyula, ex-miniszterelnök felszólalásában azért érvelt a májusi kongresszus ellen, mert úgy vélte: ha ott folytatja a kongresszus után a szocialista párt, ahol a tanácskozás előtt tartott, az gyengíti nem, pedig erősíti a pártot.

Egy másik javaslat a jövő év második felére tette volna a miniszterelnök-jelölt megnevezéséről és az országos listáról szóló döntést, végül az eredeti A változatot fogadták el a küldöttek. A választási felkészülés feladatait tartalmazó kongresszusi határozat szerint 2oo1. Január végéig fel kell állnia a választási- és kormányprogramot előkészítő bizottságnak. Feladata lesz e testületnek az is, hogy összeállítsa a majdani kormányzás első hónapjainak legfontosabb feladatait.

A határozat szerint a területi szervezeteknek március végéig el kell végezniük térségük helyzetének ellenőrzését, s fel kell mérni az ott élő embereket foglalkoztató alapvető kérdéseket. Így az adatok összesítésével úgynevezett problématérkép készíthető majd. Az egyéni választókörzetek jelöltjeiről legkésőbb 2oo1. Augusztusáig kell dönteni, a megyei listákról novemberig, az országosról pedig decemberig. Mind az országos listáról, mind pedig a választási programról kongresszusnak kell ugyanakkor az alapszabály értelmében dönteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!