Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konrád György: A Fidesz szítja a tiltakozásokat

2006.09.24. 11:56
A Fidesz szítja a magyarországi tiltakozásokat - mondta egy német lapnak adott interjújában Konrád György. A szintén német újságnak nyilatkozó Ágh Attila politológus viszont Szlovákiával állítja párhuzamba a budapesti folyamatokat, és Brüsszelt okolja a csatlakozási válságért. Ágh szerint az EU kritériumokat állított fel, de nem adott ehhez semmiféle útitervet.

A magyarországi események továbbra is a német sajtó egyik központi témáját jelentik, s a Deutschlandfunk rádióállomás vasárnap is vezető tudósításban számolt be az előző esti budapesti tüntetésről.

Negyvenezren a Kossuth téren

A tudósítás kiemelte, hogy a Kossuth téri megmozduláson szombat este mintegy negyvenezren vettek részt, azaz az elmúlt napok legnagyobb kormányellenes tüntetése volt. A Deutschlandfunk hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tiltakozó nagygyűlés békésen zajlott le.

A Németországban rendkívül nagy tekintélynek örvendő Konrád György íróval készített terjedelmes interjút a magyarországi eseményekről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Konrád: A háttérben Orbán és pártja


Konrád György

A tekintélyes konzervatív lap vasárnapi számában megjelent interjúban Konrád - aki 2001-ben az európai egyesítésben szerzett kiemelkedő érdemeket elismerő, nemzetközi Károly-Díjban részesült - annak a nézetének adott hangot, hogy a nyilvánosságra került miniszterelnöki hangkazetta csak az ürügyet jelentette a tiltakozásokhoz. Konrád György szerint a megmozdulások mögött - mint fogalmazott - a politikai jobboldal, Orbán Viktor és pártja, a Fidesz politikai stratégiája áll.

Orbán nem tudta megemészteni, hogy vereséget szenvedett a parlamenti választásokon. Már május óta mondja azt, hogy a kormányt meg kell dönteni - jelentette ki az író.

Futballhuligánok is vannak

Konrád György hozzátette, hogy szerinte a Fidesz szítja a tiltakozásokat. A párt szolgáltatja az ideológiai irányvonalat, mégpedig egy olyan irányvonalat, amely a Fidesztől jobbra álló csoportosulásokat szólítja meg, s azokat mozgósítja. A tüntetők többsége jobboldali radikális - fogalmazott Konrád, utalva arra, hogy a tömegben például második világháborús náci zászlók láthatók.

Bizonyos szerepet játszanak ugyanakkor a futballhuligánok is, akik antiszemita jelszavakat hangoztatnak, például olyat, hogy "ez a vonat Auschwitzba indul".

Valami nagyot jelentett

Konrád a nyilvánosságra került hangszalaggal kapcsolatban azt hangoztatta: a beszéd felindultságával és kétségbeesett hangnemével valami nagyot jelentett. Az ellenzék most hazugsággal vádolja a miniszterelnököt - fogalmazott az író -, a vicc ebben ugyanakkor az: egy hazug mondja azt, hogy soha többet nem akar hazudni. Véget akar vetni a hazudozásoknak, amelyek szerte a világon jellemzik a politikai osztályt.

Bátorság kell ahhoz, hogy egy politikus beismerje hibáját - vélekedett Konrád György, hangoztatva, a beszéd egy kétségbeesett ember rendkívül szenvedélyes hangú megnyilvánulása volt.

Abban a miniszterelnök azt akarta üzenni: véget kell vetni az adó- és árcsökkentésekre vonatkozó túlzott ígérgetéseknek, s fel kell hagyni a várakozással, hogy az állam csodára képes, miközben az emberek nem vállalnak semmi felelősséget.

A jelenlegi események ellenére Konrád - mint kifejtette - derűlátóan tekint a jövőbe. Magyarország jogállam és az is marad. Az államháztartás valóban drámai helyzetben van, s az ország nem teljesíti a brüsszeli kritériumokat. De a kormány felismerte és kimondta ezt, s mindez jó kezdet - hangsúlyozta az interjúban Konrád György.

Ágh: Brüsszelt terheli a felelősség

Az ugyancsak konzervatív Welt am Sonntag vasárnapi számában - budapesti riportjának bevezetőjében - azt hangoztatta, hogy a tüntetések nem csupán a kormánynak, hanem az egész politikai osztálynak szólnak. A megmozdulások tükrözik egy kis ország félelmeit a nagy Európai Unióban - írta lap.

Az újság egyebek között Ágh Attila politológust szólaltatta meg, aki arról beszélt, hogy a történtekért jelentős mértékben Brüsszelt terheli a felelősség.

Csatlakozási válság

"Amin most keresztülmegyünk, az egyfajta csatlakozási válság" - hangoztatta Ágh Attila, utalva arra: az unió azt akarja, hogy Magyarország teljesítse az általa szabott kritériumokat, de ehhez semmifajta "útitervet" nem biztosított.

Elég ezzel összefüggésben Lengyelországra vagy Szlovákiára tekinteni, ahol az állampolgárok a közelmúltban az erősen jobboldali, euroszkeptikus táborra bízták a kormányzati felelősséget - idézte a lap a magyar politológust.