Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Konrád György: A Fidesz szítja a tiltakozásokat

2006.09.24. 11:56
A Fidesz szítja a magyarországi tiltakozásokat - mondta egy német lapnak adott interjújában Konrád György. A szintén német újságnak nyilatkozó Ágh Attila politológus viszont Szlovákiával állítja párhuzamba a budapesti folyamatokat, és Brüsszelt okolja a csatlakozási válságért. Ágh szerint az EU kritériumokat állított fel, de nem adott ehhez semmiféle útitervet.

A magyarországi események továbbra is a német sajtó egyik központi témáját jelentik, s a Deutschlandfunk rádióállomás vasárnap is vezető tudósításban számolt be az előző esti budapesti tüntetésről.

Negyvenezren a Kossuth téren

A tudósítás kiemelte, hogy a Kossuth téri megmozduláson szombat este mintegy negyvenezren vettek részt, azaz az elmúlt napok legnagyobb kormányellenes tüntetése volt. A Deutschlandfunk hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tiltakozó nagygyűlés békésen zajlott le.

A Németországban rendkívül nagy tekintélynek örvendő Konrád György íróval készített terjedelmes interjút a magyarországi eseményekről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Konrád: A háttérben Orbán és pártja


Konrád György

A tekintélyes konzervatív lap vasárnapi számában megjelent interjúban Konrád - aki 2001-ben az európai egyesítésben szerzett kiemelkedő érdemeket elismerő, nemzetközi Károly-Díjban részesült - annak a nézetének adott hangot, hogy a nyilvánosságra került miniszterelnöki hangkazetta csak az ürügyet jelentette a tiltakozásokhoz. Konrád György szerint a megmozdulások mögött - mint fogalmazott - a politikai jobboldal, Orbán Viktor és pártja, a Fidesz politikai stratégiája áll.

Orbán nem tudta megemészteni, hogy vereséget szenvedett a parlamenti választásokon. Már május óta mondja azt, hogy a kormányt meg kell dönteni - jelentette ki az író.

Futballhuligánok is vannak

Konrád György hozzátette, hogy szerinte a Fidesz szítja a tiltakozásokat. A párt szolgáltatja az ideológiai irányvonalat, mégpedig egy olyan irányvonalat, amely a Fidesztől jobbra álló csoportosulásokat szólítja meg, s azokat mozgósítja. A tüntetők többsége jobboldali radikális - fogalmazott Konrád, utalva arra, hogy a tömegben például második világháborús náci zászlók láthatók.

Bizonyos szerepet játszanak ugyanakkor a futballhuligánok is, akik antiszemita jelszavakat hangoztatnak, például olyat, hogy "ez a vonat Auschwitzba indul".

Valami nagyot jelentett

Konrád a nyilvánosságra került hangszalaggal kapcsolatban azt hangoztatta: a beszéd felindultságával és kétségbeesett hangnemével valami nagyot jelentett. Az ellenzék most hazugsággal vádolja a miniszterelnököt - fogalmazott az író -, a vicc ebben ugyanakkor az: egy hazug mondja azt, hogy soha többet nem akar hazudni. Véget akar vetni a hazudozásoknak, amelyek szerte a világon jellemzik a politikai osztályt.

Bátorság kell ahhoz, hogy egy politikus beismerje hibáját - vélekedett Konrád György, hangoztatva, a beszéd egy kétségbeesett ember rendkívül szenvedélyes hangú megnyilvánulása volt.

Abban a miniszterelnök azt akarta üzenni: véget kell vetni az adó- és árcsökkentésekre vonatkozó túlzott ígérgetéseknek, s fel kell hagyni a várakozással, hogy az állam csodára képes, miközben az emberek nem vállalnak semmi felelősséget.

A jelenlegi események ellenére Konrád - mint kifejtette - derűlátóan tekint a jövőbe. Magyarország jogállam és az is marad. Az államháztartás valóban drámai helyzetben van, s az ország nem teljesíti a brüsszeli kritériumokat. De a kormány felismerte és kimondta ezt, s mindez jó kezdet - hangsúlyozta az interjúban Konrád György.

Ágh: Brüsszelt terheli a felelősség

Az ugyancsak konzervatív Welt am Sonntag vasárnapi számában - budapesti riportjának bevezetőjében - azt hangoztatta, hogy a tüntetések nem csupán a kormánynak, hanem az egész politikai osztálynak szólnak. A megmozdulások tükrözik egy kis ország félelmeit a nagy Európai Unióban - írta lap.

Az újság egyebek között Ágh Attila politológust szólaltatta meg, aki arról beszélt, hogy a történtekért jelentős mértékben Brüsszelt terheli a felelősség.

Csatlakozási válság

"Amin most keresztülmegyünk, az egyfajta csatlakozási válság" - hangoztatta Ágh Attila, utalva arra: az unió azt akarja, hogy Magyarország teljesítse az általa szabott kritériumokat, de ehhez semmifajta "útitervet" nem biztosított.

Elég ezzel összefüggésben Lengyelországra vagy Szlovákiára tekinteni, ahol az állampolgárok a közelmúltban az erősen jobboldali, euroszkeptikus táborra bízták a kormányzati felelősséget - idézte a lap a magyar politológust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!