Illés
17 °C
28 °C

Kovács: gondolkodásunkban nincs helye a szegénységnek

2000.11.25. 13:16
A Fidesz gondolkodásában nincs helye a szegényeknek; a mi gondolkodásunkban nincs helye a szegénységnek - mondta Kovács László kongresszusi megnyitóbeszédében. Kovács szerint a kormány jószerével semmit sem épített, polgárjogot kapott a gyűlöletbeszéd, az emberek nem érzik az 5-6%-os gazdasági növekedés hatásait, a nemzetközi sajtó pedig egyre kritikusabb. A tisztújító kongresszuson részt vett Gerhard Schröder, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja is, aki többek közt elmondta, a német szociáldemokraták nevében minden tekintetben támogatja az EU keleti bővítését. A kancellár hangsúlyozta: Magyarországról a tizenötök véleménye rendkívül pozitív, ezt a legutóbbi országjelentésben is hangsúlyozták.
A német kancellár Kovács László pártelnök meghívására érkezett Budapestre. Schröder beszédében hangsúlyozta az EU belső reformjainak szükségességét, majd kijelentette: Európa nem lehet teljes Magyarország nélkül. A politikus megerősítette, hogy Magyarország jól felkészült a bővítésre, melyet a német szociáldemokraták minden tekintetben támogatnak.

Az országjelentéseket senki sem befolyásolhatja

A kancellár hangsúlyozta: Magyarország az európai unióhoz való csatlakozás folyamatában rendkívül meggyőző eredményeket ért el melyet a legutóbbi országjelentés a kritikák mellett elismer.

A megnyitó vastapsot kapott, a java még hátravan
A tálalás nem mellékes - legalábbis ezt bizonyítja az MSZP hetedik kongresszusának a megnyitója. Talán a Fidesz lehengerlő PR- munkájából okulva a szocik igazán színvonalas ,,nyitóshowt" prezentáltak.
Egy népdalkórus adott műsort, miközben a háttérben lévő kivetítőn Magyarország tájait láthattuk madártávlatból. Budai vár, Esztergomi Bazilika, Hősök tere, Badacsony, vágtató lovak a pusztában- a filmet akár az Országimázs Központ is készíthette volna.
Talán az sem mellékes, hogy pár kép erejéig megjelent a szentkorona is. MSZP - a jövő kongresszusa. Rövidesen meglátjuk, hogy mit hoz a jövő a szocialistáknak. A nyitóműsor vastapsot kapott, a java azonban még hátravan.

Turú Henrik

Schröder fontosnak tartotta kiemelni beszédében, hogy az éves országjelentések elkészítésében, senki, semmilyen formában nem befolyásolhatja az Európai Bizottságot. Schröder ezzel a kijelentésével utalt a jelenlegi magyar kormány részéről elhangzott ilyen irányú kritikákra.

,,A globalizáció európai előretörésével, a drámai gazdasági változások korában az internacionalizmus, a nemzetek felettiség, nem egyszerű politikai cél, hanem fontos gazdasági és társadalmi szükségszerűség. Egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy csak magával foglalkozzon" - tette hozzá a kancellár, aki egyben az SDP, német szociáldemokrata párt elnöke is.

A kancellár beszédében kifejtette, hogy az európai konzervatív erőktől az különbözteti meg a szociáldemokratákat, hogy ,,mi nem az emberekért, hanem az emberekkel együtt politizálunk". Schröder kijelentette: ,,Magyarországon nincs politikai erő az MSZP-n kívül, aki ezeket az értékeket képviselné."

A kongresszus a nyitóbeszéd után zárt ülést tartott, melyet követően Kovács László pártelnök tartja meg beszédét.

Kovács László:
"A mi gondolkodásunkban nincs helye a szegénységnek"
Milyen legyen az ideális miniszterelnök-jelölt?

A Fidesz gondolkodásában nincs helye a szegényeknek; a mi gondolkodásunkban nincs helye a szegénységnek - mondta Kovács László kongresszusi megnyitóbeszédében. Nagy hangsúlyt kapott az ,,Orbán- Torgyán kormány" bírálata: a szocialisták elnöke szerint a Fidesz és az Fkgp klientúra-építéssel foglalkozik, rokonokat, barátokat és volt kollégiumi szobatársakat helyeznek pozícióba. Kovács szerint a kormány jószerével semmit sem épített, polgárjogot kapott a gyűlöletbeszéd, az emberek nem érzik az 5-6%-os gazdasági növekedés hatásait, a nemzetközi sajtó pedig egyre kritikusabb.

Az elnök úgy gondolja, hogy a kisgazdák botrányaiért felelős Orbán Viktor is, hiszen ő az, aki szükségesnek tartja az Fkgp támogatását a kétéves költségvetés elfogadásáig. Kovács László szerint azonban előfordulhat, hogy a költségvetés elfogadása után a Fidesz kisebbségben fog kormányozni, illetve a MIÉP egyre kevésbé burkolt támogatásával. A miniszterelnök-jelölt megnevezéséről Kovács elmondta, hogy nem a leghamarabb, hanem a legmegalapozottabban kell dönteni. ,,Az ideális jelölt legyen elkötelezett a párt iránt, jó vezetési és együttműködési képességgel rendelkezzen, legyen határozott és az emberek által elfogadott személy, akinek van realitásérzéke. ".

Schmuck: megbocsátok az MSZP-nek
Az MSZP kongresszus legtitokzatosabb epizódja eddig Schmuck Andor beszédének rejtélyes története. A párt botrányhőse ugyanis írt egy monológot, melyben ,,megbocsát" az elvtársaknak a ,,mocskolódásokért" és az elmúlt hat évben őt ért összes sérelemért. A termetes politikus szerint elviselhetetlen borzalmak érték a szervezetben, s ezen sérelmeinek a legjobb alkalom a párt tisztújító kongresszusán hangot adni. Az Index legfrissebb információi szerint a beszédet a fiatal botrányhős nem tarthatja meg, mert állítólag Kovács László és Horn Gyula nem engedik. A két vezető politikus meglátása szerint, a személyes sérelmeket előhozó Schmuck ne a küldöttek és a sajtó nyilvánossága előtt rendezze nézeteltérését a párttal. Folyosói pletykák szerint a visszautasított politikus azzal fenyegetőzött, hogy beszédét sokszorosítva szétosztja a küldötteknek, ha nem kap szereplési lehetőséget. Állítólag a párt vezetése erre kompromisszumot ajánlott, mondván: Andor fogalmazza át a dolgozatot, akkor lemehet. Schmuck Andor az Indexnek ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy beszédének kétfajta verziója lett volna. Mint a politikus elmondta, mivel ez a jövő kongresszusa, ő megbocsát az MSZP-nek és isten áldását kéri rájuk.
Hatékony üzenetekre van szükség

Az MSZP-nek szüksége van a hatékony kommunikációra, frappáns, az érzelmekre és az értelemre egyaránt ható üzenetekre. A pártelnök elmondta, hogy már most megkezdődött a jelöltek kiválasztása a közelgő választásokra, és jót tett a pártnak a fiatalítás. Kovács fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kormány bírálata mellett a párt mindig megfogalmaz alternatív javaslatokat, de ezeket általában napirendre sem tűzik a kormánypártok. A párt egyértelművé akarja tenni nemzetfelfogását, és feladni visszahúzódását, amit eddig az indokolt, hogy ,,visszataszítónak" tartották a jobboldal pártjainak kirekesztő álláspontjait. Az MSZP a kormányzásra készül, de nem vesz revansot- mondta Kovács László.

A kongresszus Vitányi Iván beszédével folytatódott, aki kiemelte, hogy az MSZP nem autokrata, papagáj PR-t folytat, illetve nem azonosul a jelenlegi kormány macsó kiskakas stílusával, hanem engedi és megengedi a párton belüli önálló vélemények jelenlétét.