Valér
-2 °C
0 °C

A választási program vitája az első napon

2000.11.25. 22:00
Az MSZP tisztújító kongresszusa vasárnap választja meg a párt elnökét, elnökhelyettesét és az új választmányt. A vasárnapi ülések többségében zártkörűek leszek, majd ezeket követően hirdetik ki a vezetés új tagjainak névsorát. A szombati ülésnapon a küldöttek megvitatták a párt választási programját.
A szombati napot a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, Gerhard Schröder nyitotta meg. Beszédében a politikus - aki egyben a Német Szociáldemokrata Párt elnöke - hangsúlyozta az EU belső reformjainak szükségességét, majd kijelentette: Európa nem lehet teljes Magyarország nélkül. A politikus megerősítette, hogy Magyarország jól felkészült a bővítésre, melyet a német szociáldemokraták minden tekintetben támogatnak.

Schröder: szociáldemokrácia és innováció

Kovács László:
"A mi gondolkodásunkban nincs helye a szegénységnek"
A kancellár hangsúlyozta: Magyarország az európai unióhoz való csatlakozás folyamatában rendkívül meggyőző eredményeket ért el melyet a legutóbbi országjelentés a kritikák mellett elismer. Schröder ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni beszédében, hogy az éves országjelentések elkészítésében, senki, semmilyen formában nem befolyásolhatja az Európai Bizottságot. Schröder ezzel a kijelentésével utalt a jelenlegi magyar kormány részéről elhangzott ilyen irányú kritikákra.

Kovács: szükségünk van Németh Miklósra

,,A Fidesz gondolkodásában nincs helye a szegényeknek; az MSZP gondolkodásában pedig nincs helye a szegénységnek." Kovács kifejtette: a kormány jószerével semmit sem épített, polgárjogot kapott a gyűlöletbeszéd, az emberek nem érzik az 5-6%-os gazdasági növekedés hatásait, a nemzetközi sajtó pedig egyre kritikusabb. Az elnök szerint akár az előrehozott választásokra is fel kell készülnie a Magyar Szocialista Pártnak, de számítani kell arra is, hogy kisebbségi kormányzásra kényszerül a Fidesz, vagy a jelenleginél is jobban rászorul a MIÉP támogatására.

A pártelnök hangsúlyozta: a kongresszus után véget kell vetni a kiszivárogtatásnak, a sajtón keresztüli üzengetésnek, fegyelmezett csapatot kell építeni a párt üzeneteit hatékonyabban kell eljuttatni a választókhoz.Miniszterelnököt. Szükségünk van Németh Miklósra - mondta a pártelnök, aki a volt miniszterelnökkel együtt találja majd meg azt a szerepet, amelyben legtöbbet tehet a választási győzelemért.

A következő választás az egyéni választókerületekben dől el - vélekedett Kovács László, ezért minden településre el kell jutnia a szocialistáknak, jelöltjeiket egymás között versenyeztetve kell kiválogatni.

Vitányi: a pártviták szappanoperába illőek

Valódi vitákat sürgetett az MSZP vezető politikusai között Vitányi Iván, aki az MSZP programjának vitaindító beszédét tartotta. A Kovács László, Németh Miklós, Horn Gyula hármast egy szappanopera marakodó főszereplőihez hasonlította. A párt programját a három platform egyetértésével alkották meg, ami a politikus szerint nőiesre sikeredett, de ez nem jelenti a hiányosságát.

A szocialisták programja nem ígérget felelőtlenül, nem lesz tejjel-mézzel folyó Kánaán, toronyóra lánccal, 3,60-as kenyér, hanem a realitások talaján marad. A legsürgetőbb feladatoknak Magyarország "válságövezeteit" nevezte: az agráriumot, a környezetvédelmet, a hatalmas területi egyenlőtlenségek felszámolását és az infrastruktúra fejlesztését.

Horn: az MSZP abszolút többséget szerezhet

Erősebb ellenfelet kell legyőzni 2002-ben, mint 1994-ben, ugyanakkor az MSZP-nek minden esélye megvan ara, hogy abszolút többséget szerezzen - mondta kongresszusi beszédében Horn Gyula, aki bírálta az SZDSZ-t is. Véleménye szerint 1994 és 98 között az MSZP és az SZDSZ együtt kínlódott és együtt ért el sikereket, ezért semmi értelme egymásra mutogatni, hiszen mindkét párt a maga akaratából lépett koalícióra és azt nem is bontották föl.

Németh: a koalíciós vircsaftot le kell váltani

Az emberek bíznak az MSZP-ben, de megújulást, megtisztulást akarnak. Az egykori kormányfő kijelentette, nagy hiba volna, ha személyi döntések állnának a tanácskozás középpontjában. Ő éppen azért vonta vissza jelöltségét, hogy ezt a helyzetet a párt elkerülhesse. - Senkinek semmilyen posztra nincs szabadjegye a szocialista pártban - fogalmazott. - Vannak, akik a sor végére akartak állítani, vannak, akik az elejére. Én középre jöttem, ide tartozom - fogalmazott a volt miniszterelnök. Németh szerint az MSZP legfontosabb feladata a mostani koalíciós vircsaft leváltása.

Szekeres: a koalíció válságban van

A jobboldali koalíció válságban van, a közvélemény nagy többsége elégedetlen, a szocialisták győzeleméhez 125 egyéni képviselői győzelem kell - jelentette ki Szekeres Imre, aki azt is elmondta, harcolni fog, hogy a szélsőjobbos kormányokra hivatkozva ne lehessen lejáratni a szocialistákat.

Lendvai: az Internet cenzúra nélkül is jól működik

Nincs szükség cenzorokra a világhálón - fogalmazott a politikus, aki beszédében reagált Körmendy Ékes Judit internet cenzúrázó javaslatára. Lendvai hangsúlyozta, cenzúra helyett az internet-használat anyagi támogatására lenne szükség. ,,A világháló szabadon, cenzúra nélkül is jól működik." A szocialista politikus kongresszusi beszédében emellett kifejtette pártja azon nézetét is, miszerint a szocialistáknak nem szabad eltanulniuk a jelenlegi kormánypárttól azt a politikai mentalitást, hogy a hatalom megszerzése nem eszköz, hanem cél. Lendvai beszédében vádolta a koalíciót közönyéért és lenézéséért, mint mondta a Fidesz-FKGP koalícióban a zsákmányszerzés vádja a közös.

A témára Simon Gábor is kitért beszédében, aki hangsúlyozta, az MSZP támogatja az internethasználatot. A politikus megerősítette: a világháló szabályozása nem lehet egyetlen kormány célja sem.

A kongresszus vasárnap, zárt ülésen választja meg a párt új vezető testületét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!