Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem írják le az euró bevezetésének céldátumát

2006.08.04. 14:57
A hónap végén nyilvánosságra hozzák a konvergenciaprogramot, ami nem tartalmazza az euró bevezetésének dátumát. Az MSZP-frakció tudomásul vette a döntést. Már az a része, amelyik kíváncsi volt a kormányfőre.

Pénteken a kormányfő a szocialista frakció két tucatnyi képviselője előtt tett javaslatot radikális szemléletváltásra az euró bevezetésével kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc a háromórás megbeszélés végén újságíróknak elmondta, hogy hetek óta megbeszéléseket tart a témában, most éppen az MSZP képviselőivel.

A kormányfő szerint szemléletváltásra van szükség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2010-es dátum helyett a jövőben arra koncentrálnak, hogy teljesítsék a maastrichti kritériumokat, ami után az EU majd eldönti, mikor léphetünk be az eurózónába.

Euróbevezetés pártja

Gyurcsány hangsúlyozta, ő "a gyorsabb euróbevezetés pártján" áll. A konvergenciaprogram az alap, az Új Magyarország fejlesztési terv pedig arra épül rá. Azzal kapcsolatban, hogy a kampányban bemutatott Új Magyarország program és a kormány által most bevezetett, de tartalmában már módosított fejlesztési terv milyen viszonyban áll egymással, a kormányfő azt mondta: akik a különbségeket elemzik, még nem értik egészen a fejlesztéseket. A kormányfő kijelentette, a fejlesztési célok érvényesíthetők, de a részletekről még tárgyalnak.

A frakcióülésen 10-12 hozzászólás érkezett a konvergenciaprogramhoz, és mindegyik támogatta az irományt, amelyet szeptember 1-i véglegesítése előtt tíz nappal nyilvánosságra hoznak, hogy társadalmi vita kezdődhessen róla. Az Index érdeklődésére, hogy nem rövid-e a vitára szánt idő, egy képviselő úgy nyilatkozott, hogy akit a téma érdekel, az már korábban is megtette a javaslatait.

A frakcióülésen részt vett Veres János pénzügyminiszter és Draskovics Tibor, az államferform bizottság vezetője is. Az SZDSZ-szel két hét múlva vitatják meg a programot.