Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az MDF nem tárgyal a konvergenciaprogramról

2006.08.24. 20:47
Míg a Fidesz és a KDNP jelen lesz, addig az MDF a megvitatásra rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem vesz részt azon az ötpárti konzultáción, amelyet a kormányfő kezdeményezett a konvergenciaprogram tervezetéről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök augusztus 29-ére hívta meg a parlamenti pártok elnökeit a konvergenciaprogram tervezetéről szóló konzultációra.

A Fidesz ott lesz

A Fidesz részt vesz a konvergenciaprogramról szóló jövő keddi ötpárti egyeztetésen - közölte Navracsics Tibor frakcióvezető a Fidesz csütörtöki elnökségi ülése után. A frakcióvezető közlése szerint az elnökség emellett úgy döntött: az ötpárti egyeztetést megelőző napra, jövő hétfőre a Fidesz kezdeményezi az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását, hogy a szakpolitikusok is meg tudják vitatni a konvergenciaprogramot.

Arra a felvetésre, miszerint korábban volt arról szó, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésen tárgyalja a konvergenciaprogramot, Navracsics Tibor azt mondta: a konvergenciatanáccsal folytatott korábbi egyeztetésen a Fidesz valóban jónak tartotta, hogy a költségvetési bizottság és a plenáris ülés is foglalkozzon ezzel témával, azonban mostani véleménye szerint a parlament valószínűleg szeptember 1-ig már nem fog összeülni.

MDF: kevés az idő

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt országos elnökségének csütörtöki ülése közben tartott sajtóértekezleten viszont azt jelentette be, hogy a Magyar Demokrata Fórum nem vesz részt a miniszterelnök által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. Az ellenzéki pártelnök szerint a kormánynak több hónap állt rendelkezésére, hogy a Brüsszelnek szeptember elsejével benyújtandó programot előkészítse és azt széles körű társadalmi, szakmai és politikai vitára bocsássa.

Ennek ellenére a parlamenti pártokkal történő egyeztetésre Gyurcsány Ferenc a benyújtási határidő előtt három nappal kíván sort keríteni. Dávid Ibolya szerint a nyilvánosságra hozott felzárkózási program tartalmi szempontból is több olyan kérdést felvet, ami nem ad lehetőséget az érdemi vitára.

Kuncze beszólt Dávidnak

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtök reggel egy televíziós beszélgetésen azt mondta: ha az MDF-nek nincs mondanivalója a konvergenciaprogramról, akkor helyesebb, ha nem vesz részt a tervezetről tartott konzultáción, "mert akkor nem derül ki, hogy nincs lövése ahhoz, amit csinálni kell a következő időszakban". Dávid Ibolya erre reagálva hangsúlyozta, hogy az MDF tudja, mi a megoldás, ez pedig benne is van a párt Normális Magyarországért Programjában. A politikus ígérete szerint jövő héten kedden írásos anyagot juttatnak el Gyurcsány Ferenchez, amelyben kifejtik véleményüket a kormány konvergenciaprogramjáról.

Nyíri János, a KDNP sajtófőnöke csütörtökön este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kereszténydemokraták részt vesznek a felzárkóztatási program tervezetéről szóló ötpárti egyeztetésen. A miniszterelnök a hét elején ismertette a kabinet által kidolgozott felzárkóztató program tervezetének részleteit. A kormányfő kedden egyeztetett az SZDSZ elnökével, csütörtökön pedig bejelentette: augusztus 29-re konzultációra hívja a parlamenti pártok elnökeit a konvergenciaprogram tervezetéről.

Az unió által megkövetelt programot a tervek szerint augusztus 31-i ülésén fogadja el a kormány, és az azt követő nap nyújtja be Brüsszelnek.