Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Fidesz első fokon nyert a Népszava ellen

2003.12.09. 15:47
„Két konvoj lépte át a magyar–osztrák határt. Az egyik azt a 3,8 millió Orbán Viktor által aláírt levéltömeget hozta, amelyet a Postának kellett kézbesítenie. A másik viszont az ál-MSZP-s röplapokat szállította” – írta 2002-ben a két választási forduló közötti időszakról a Népszava. A Fidesz első fokon megnyerte a napilap ellen indított pert.
A Fidesz első fokon megnyerte a Népszava ellen a Fővárosi Bíróságon kedden azt a személyiségi jogi pert, amelyet a 2002-es választások két fordulója között az országba behozott „ál-MSZP-s” röplapokról szóló cikk miatt indított. A Fővárosi Bíróság nem jogerős részítéletében kimondta, hogy a Népszava 2003. június 19-i, Mégis hoztak szórólapot a kamionok? Vámtisztek segítették a Fidesz-levelek beutaztatását című cikke megsértette a Fidesz jó hírnevét.

A perben kiderült, hogy a kifogásolt cikkben Csáki Györgynek, a Magyar Posta vezetőjének tulajdonított nyilatkozat valójában nem hangzott el. Időközben erről írásban nyilatkozott mind Csáki György, mind a Népszava főszerkesztője. A Fővárosi Bíróság rámutatott, hogy a perben a lap nem bizonyította kifogásolt állításainak valóságtartalmát. Tehát megállapítható, valótlanul híresztelte, illetve azt a hamis látszatot keltette, hogy a Fidesszel összefüggésben a választásokon „ál-MSZP-s” röplapokat hoztak be az országba.

A Fidesz Kovács ellen már nyert

A Népszava június 19-i cikkében a tavalyi választások két fordulója között történtekről Csáki Györgyre hivatkozva azt írta: „Két konvoj lépte át a magyar–osztrák határt. Az egyik azt a 3,8 millió Orbán Viktor által aláírt levéltömeget hozta, amelyet a Postának kellett kézbesítenie. A másik viszont az ál-MSZP-s röplapokat szállította.” A külföldről érkező kampányanyagot először tavaly április 18-án említette Kovács László szocialista pártelnök. Bejelentette, a párt hírt kapott arról, hogy „egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttetett olyan röplapokat, amelyek látszólag az MSZP nevében közölnek információkat”, és azokat a kampánycsend idején akarják szétosztani.

A kijelentésért a szocialista politikust a Fidesz beperelte, mert álláspontja szerint Kovács László „ezt az eljárást burkoltan összefüggésbe hozta” a párttal. A pert a Fidesz idén márciusban jogerősen megnyerte. A Fővárosi Bíróság akkori ítélete szerint a pártelnök megsértette a Fidesz jó hírnevét.