Judit
2 °C
7 °C

Kónya sem tudott Medgyessy szt tiszti múltjáról

2002.07.26. 12:06
Pénteken folytatta ülését a Medgyessy-bizottság. Kónya Imre volt belügyminiszter és Kiss Elemér kancelláriaminiszter sem tudott érdemleges információval szolgálni a miniszterelnök állambiztonsági múltjával kapcsolatban. A szocialista Toller László szerint a fideszes bizottsági tagok csalni akarnak.
A Medgyessy Péter miniszterelnök állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság pénteki ülésén első meghívottként Kónya Imre volt belügyminisztert hallgatta meg. A sajtó számára is nyilvános meghallgatáson a szocialista Toller László kérdésére a BM vezetését 1993 végétől 1994 májusáig ellátó politikus azt mondta, nem volt tudomása a jelenlegi kormányfő korábbi kémelhárító tevékenységéről.

Arra vonatkozóan, hogy milyen titkosszolgálati dokumentumok voltak belügyminisztersége idején az általa vezetett intézményben, Kónya Imre elmondta, hogy a szigorúan titkos állomány dokumentumai ott voltak, de hogy máshol voltak-e ilyen dokumentumok, arra nem tudott pontos választ adni.

Kónya nem kívánta értékelni és minősíteni az 1991 előtti állambiztonsági munkatársakat, az ügynökkérdés politikai napirendre kerülésével kapcsolatban úgy vélekedett, nem ez a kérdés a jelen fő problémája.

Cikkezés

A meghallgatás előtt a Fidesz egy újságcikkre hivatkozva azt vetette fel, hogy Medgyessy Pétert bizottsági meghallgatásakor szembesítsék azzal a korábbi kijelentésével, mely szerint csupán 1978-tól kezdődően dolgozott szt tisztként.

Az ellenzéki képviselők mindezt arra a Neue Zürcher Zeitungban megjelent, és többek között a Népszabadság által is ismertetett írásra hivatkozva kezdeményezték, amelyben Medgyessy Péter úgy nyilatkozott: 1966-tól dolgozott a Pénzügyminisztériumban. Itt nemzetközi monetáris kérdésekkel foglalkozott, miután pedig ezek nemzetbiztonsági jelentősséggel is bírnak, természetesnek találta, hogy titkosszolgálati feladatok is hárulnak rá.

Toller: csalási szándék

A fideszes képviselők ezt úgy értékelték, hogy a kormányfő már 1978 előtt is látott el titkosszolgálati feladatokat, a szocialista Toller László azonban mindezt szövegértelmezési problémának nevezte. Mint fogalmazott, sok hazugságot hallott már a bizottság munkája során, de ilyen csalási szándékkal még nem találkozott.

A bizottság Kónya Imre után zárt ülésen Simon Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét hallgatta volna meg, ám ő államtitokra hivatkozva nem mondott semmit.

Kiss Elemér minden dokumentumot átadott a bizottságnak

Ezt követően Kiss Elemér kancelláriaminiszter állt a bizottság elé, aki Kónya Imre volt belügyminiszterhez hasonlóan is akkor értesült Medgyessy Péter kémelhárító múltjáról, amikor erről a kormányfő a parlamentben beszámolt. Kiss Elemér a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint a kormányfőt Medgyessy pénzügyminiszterré történő kinevezése óta ismeri.

Kiss kijelentette, Medgyessy szt tiszti működésével kapcsolatos dossziét - amit két napja megküldött a bizottságnak - három nappal ezelőtt látta először. Arra a kérdésre, hogy a dosszié mindazt tartalmazza-e, amit egy ilyen dokumentumnak tartalmaznia kell, Kiss Elemér úgy válaszolt, azt nem tudja, hogy elvileg mit kell tartalmaznia egy ilyen dossziénak, de minden irat, amit eredetileg megtaláltak, azt hiánytalanul a testület rendelkezésére bocsátották. A dokumentumot egyébként az NBH főigazgatói iratai között lelték meg.

A vizsgálóbizottság jelenleg zárt ülésen hallgatja meg Földesi Jenőt, aki a '70-es évek végén a volt III-as főcsoportfőnökséget vezette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?