Vilhelmina
12 °C
28 °C

Kónya sem tudott Medgyessy szt tiszti múltjáról

2002.07.26. 12:06
Pénteken folytatta ülését a Medgyessy-bizottság. Kónya Imre volt belügyminiszter és Kiss Elemér kancelláriaminiszter sem tudott érdemleges információval szolgálni a miniszterelnök állambiztonsági múltjával kapcsolatban. A szocialista Toller László szerint a fideszes bizottsági tagok csalni akarnak.
A Medgyessy Péter miniszterelnök állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság pénteki ülésén első meghívottként Kónya Imre volt belügyminisztert hallgatta meg. A sajtó számára is nyilvános meghallgatáson a szocialista Toller László kérdésére a BM vezetését 1993 végétől 1994 májusáig ellátó politikus azt mondta, nem volt tudomása a jelenlegi kormányfő korábbi kémelhárító tevékenységéről.

Arra vonatkozóan, hogy milyen titkosszolgálati dokumentumok voltak belügyminisztersége idején az általa vezetett intézményben, Kónya Imre elmondta, hogy a szigorúan titkos állomány dokumentumai ott voltak, de hogy máshol voltak-e ilyen dokumentumok, arra nem tudott pontos választ adni.

Kónya nem kívánta értékelni és minősíteni az 1991 előtti állambiztonsági munkatársakat, az ügynökkérdés politikai napirendre kerülésével kapcsolatban úgy vélekedett, nem ez a kérdés a jelen fő problémája.

Cikkezés

A meghallgatás előtt a Fidesz egy újságcikkre hivatkozva azt vetette fel, hogy Medgyessy Pétert bizottsági meghallgatásakor szembesítsék azzal a korábbi kijelentésével, mely szerint csupán 1978-tól kezdődően dolgozott szt tisztként.

Az ellenzéki képviselők mindezt arra a Neue Zürcher Zeitungban megjelent, és többek között a Népszabadság által is ismertetett írásra hivatkozva kezdeményezték, amelyben Medgyessy Péter úgy nyilatkozott: 1966-tól dolgozott a Pénzügyminisztériumban. Itt nemzetközi monetáris kérdésekkel foglalkozott, miután pedig ezek nemzetbiztonsági jelentősséggel is bírnak, természetesnek találta, hogy titkosszolgálati feladatok is hárulnak rá.

Toller: csalási szándék

A fideszes képviselők ezt úgy értékelték, hogy a kormányfő már 1978 előtt is látott el titkosszolgálati feladatokat, a szocialista Toller László azonban mindezt szövegértelmezési problémának nevezte. Mint fogalmazott, sok hazugságot hallott már a bizottság munkája során, de ilyen csalási szándékkal még nem találkozott.

A bizottság Kónya Imre után zárt ülésen Simon Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjét hallgatta volna meg, ám ő államtitokra hivatkozva nem mondott semmit.

Kiss Elemér minden dokumentumot átadott a bizottságnak

Ezt követően Kiss Elemér kancelláriaminiszter állt a bizottság elé, aki Kónya Imre volt belügyminiszterhez hasonlóan is akkor értesült Medgyessy Péter kémelhárító múltjáról, amikor erről a kormányfő a parlamentben beszámolt. Kiss Elemér a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint a kormányfőt Medgyessy pénzügyminiszterré történő kinevezése óta ismeri.

Kiss kijelentette, Medgyessy szt tiszti működésével kapcsolatos dossziét - amit két napja megküldött a bizottságnak - három nappal ezelőtt látta először. Arra a kérdésre, hogy a dosszié mindazt tartalmazza-e, amit egy ilyen dokumentumnak tartalmaznia kell, Kiss Elemér úgy válaszolt, azt nem tudja, hogy elvileg mit kell tartalmaznia egy ilyen dossziénak, de minden irat, amit eredetileg megtaláltak, azt hiánytalanul a testület rendelkezésére bocsátották. A dokumentumot egyébként az NBH főigazgatói iratai között lelték meg.

A vizsgálóbizottság jelenleg zárt ülésen hallgatja meg Földesi Jenőt, aki a '70-es évek végén a volt III-as főcsoportfőnökséget vezette.