Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jövő héten feláll a Fidesz Nemzeti Konzultációs Tanácsa

2005.02.19. 13:37
Nemzeti konzultációs tanács alakul a jövő héten, és hét-nyolc hónapig tartó országos akciósorozat indul el - jelentette be Orbán Viktor szombaton. A volt miniszterelnök szerdai évértékelő beszédében hirdette meg a "2005: a nemzeti konzultáció éve" programot. A tanács olyan emberekből fog állni, akik a "politika fölött állnak, nem kívül rajta", feladatuk pedig fórumok, kulturális programok szervezése lesz, és elindítják a faluparlamentet is. A nemzeti konzultáció "akciósorozata" körülbelül októberben ér véget.

Orbán Viktor a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos küldöttgyűlésén kijelentette: "A jövő hét derekán, fölállítunk egy Nemzeti Konzultációs Tanácsot, olyan emberekből, akik a politika fölött állnak, nem kívül rajta, (...) benne vannak ugyan, nyilván vannak értékeik, meg szimpátiáik, de a napi harcokban nem vettek részt".

Elindul a faluparlament

A Fidesz a tanács tagjait arra kéri, hogy a különböző területeken bonyolítsanak le konzultációkat, amelyek három formában zajlanak majd. Egyrészt fórumokat, kulturális programokat tartanak, és megindítják a faluparlamenteket is, leveleket, kérdőíveket küldenek majd, valamint telefonon és interneten is elérhetőek lesznek.

"Ez egy hét-nyolc hónapig tartó, az egész országot megmozgató akciósorozat lesz" - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a nemzeti konzultációt nem a Fidesz indította, hanem ő maga, ugyanakkor a párt, pénteki elnökségi ülésén döntést hozott arról, hogy részt vesz ebben a programban.

Nem akarnak megállni a jobboldal határainál

A Fidesz elnökének véleménye szerint a nemzeti konzultációnak az az értelme, hogy átlépjenek minden korábbi párthatárt. "A nemzeti konzultáció nem akar megállni a jobboldal határainál" - tette hozzá. Úgy fogalmazott: 2005-ben olyan munkát indítanak, amelynek eredményeképpen, "egyetlen ember sem lesz a haza mai határain belül, aki azt mondhatná, hogy őt nem kérdezték meg, hogy hogyan szeretné elgondolni és alakítani a jövőjét".

Álláspontja szerint, a nemzeti konzultáció új kapcsolatot jelent, az emberek között, valamint az emberek és a politika, a közélet között. Hangsúlyozta: 2005-öt nem szabad kampányévvé tenni. "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy 2005-ben kampány folyjék az országban ahelyett, hogy tisztességes kormányzati munka folyna" - mondta.

Még egy embert a szövetségbe

A Népszabadság szombati száma szerint a "Hallgassuk meg egymást!" szlogenen alapuló stratégia valójában a Fidesz vonzáskörzetének kiszélesítése érdekében zajlik. A 2002 után alakult polgári köröket ugyanis nem volt integrálni a szövetségbe, az ország különböző pontjain felálló konzultációs tanácsokat azonban alapszabályszerűen be lehetne vonni.

A napilap tudni véli, hogy a konzultációs tanácsok csúcsszervében nyolc, közismert, tekintélyes személy foglal majd helyet, de a tanácsok közvetlenül Orbán személyéhez lesznek köthetőek.