Ödön
1 °C
11 °C

Megszüntették a tiszteletbeli konzulok kiváltságait

2003.08.14. 19:08
A Külügyminisztérium több kedvezményt - kiváltságot, mentességet - vont vissza a Magyarországon tevékenykedő tiszteletbeli konzuli képviseletektől, miután a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezmény alapján felülvizsgálta az őket megillető jogosultságokat.
Kovács László külügyminiszter július végén rendelte el a magyarországi tiszteletbeli konzulátusok működésére vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát. A külügyminiszter felfüggesztette azt az 1999-ben bevezetett gyakorlatot, hogy a tiszteletbeli konzulátusok kérésére a képviselet helyi alkalmazottai részére a Külügyminisztérium körbélyegzővel ellátott "Igazolvány"-t állít ki.

A külügy időről időre áttekinti

Az osztrák rendőrség őrizetében lévő és kiadatásra váró Kulcsár Attila, a K and H brókercégének milliárdos sikkasztással gyanúsított volt munkatársa tavaly októberig olyan igazolással rendelkezett, miszerint ő a budapesti libériai tiszteletbeli konzulátus gépkocsivezetője, és használhatta a kirgiz tiszteletbeli konzul autóját is. Tóth Tamás külügyi szóvivő akkor az MTI kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt, hogy a külügyminiszter intézkedése összefüggésben van Kulcsár Attila ügyével.

A Külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint a tárca "időről időre áttekinti a külképviseleteket és a nemzetközi szervezeteket megillető jogosultságokat, kiváltságokat és mentességeket szabályozó nemzetközi szerződéseket, az azon alapuló tényleges gyakorlatot és az azok végrehajtására vonatkozó belső jogi szabályozást".

"Ezen felülvizsgálat során a tárca számba vette a kiváltságok és mentességek körét, ennek keretében többek között a tiszteletbeli konzuli képviseleteket és konzuli tisztviselőket megillető jogosultságokat, valamint a képviseletek helyi alkalmazottai számára kibocsátott - kiváltságokra vagy mentességekre egyébként nem jogosító - igazolványok ügyét is."

Lecserélik a HC-rendszámokat

Megállapították, hogy a tiszteletbeli konzuli képviseletek jogállását szabályozó 1963. évi bécsi egyezmény nem teszi nemzetközi jogi kötelezettséggé a képviselet, illetve a tiszteletbeli konzul által használt személygépkocsi vám- és adómentes behozatalát és megkülönböztetett rendszámmal való ellátását. Ennek megfelelően a képviseletek az üzemanyagban foglalt fogyasztási adó visszatérítésére sem jogosultak - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tárca erről diplomáciai körjegyzékben értesítette a tiszteletbeli konzuli képviseleteket, és egyúttal tájékoztatást adott, hogy a jelenleg használt "HC"-rendszámok lecserélésére ez év szeptember 1-je és november 1-je közötti időszakot jelölte meg.

A felülvizsgálat azt is feltárta: nem áll fenn nemzetközi jogi kötelezettség a tiszteletbeli konzuli képviseletek helyi alkalmazottai számára igazolvány kibocsátására. "Erre tekintettel a Külügyminisztérium az előző kormány idején bevezetett gyakorlatot azonnali hatállyal megszüntette, és egyidejűleg felkérte a tiszteletbeli konzuli képviseleteket, hogy a korábban kiadott, és érvénytelennek nyilvánított igazolványokat legkésőbb szeptember 15-ig szolgáltassák vissza a minisztériumnak" - tájékoztat a szóvivői iroda.

A Külügyminisztérium egyúttal megerősíti: a tiszteletbeli konzuli képviseleteket és konzulokat a nemzetközi jog alapján megillető kiváltságokat és mentességeket a jövőben is biztosítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?