Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

A Nemzeti konzultáció házhoz megy

2005.06.23. 14:57
Július közepéig hétszáz településre látogatnak el a Nemzeti Konzultációs Testület tagjai, akik négy busszal járják az országot. Orbán Viktor Fidesz elnök hat kiemelt rendezvényen vesz majd részt, az ő országjárása pénteken, Szegeden kezdődik.

Egyre többen érdekődnek a nemzeti konzultáció iránt, közölte csütörtöki tájékoztatóján a testület szóvivője. Kudlik Júlia beszámolt arról, hogy a négymillió címre eljuttatott konzultációs kérdőívet eddig már hatvanezren küldték vissza kitöltve, további több ezer ember pedig az interneten fejtette ki álláspontját.

A testület tagjai július 17-ig négy busszal hétszáz településre mennek el, hogy ne csak a budapestiek fejthessék ki álláspontjukat. "A nemzeti konzultáció házhoz megy" - fogalmazott Kudlik Júlia, aki elmondta azt is, hogy az országjárásba péntektől bekapcsolódik a testület életre hívója, Orbán Viktor Fidesz-elnök is, aki Szegeden tart fórumot előtte azonban még útbaejti Kiskunmajsát, Kisteleket, Balástyát és Szatymazt is.

Orbán Viktor összesen hat kiemelt helyszínen tart "nemzeti konzultációt", ezeken a helyszíneken a testület által kiküldött kérdőív hat kérdését fogja körbejárni. A volt kormányfő Szegeden kívül Pécsre, Nyíregyházára, Békéscsabára, Szombathelyre és Győrbe látogat, de útközben 3-4 kisebb településen is megáll majd.

Amint arról az Index is beszámolt Orbán Viktor kezdeményezésére jött létre a Nemzeti Konzultációs Testület, amelynek tagja Finta József építész, Hofmann Rózsa pedagógus, Iván László, gerontológus, egyetemi tanár, Jókai Anna író, Náray-Szabó Gábor, egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Pozsgay Imre egykori államminiszter, Schöpflin György európai parlamenti képviselő, illetve Tulassay Tivadar, a SOTE rektora.

A volt miniszterelnök a testület létrehozása alkalmából tartott tájékoztatón arról beszélt, az emberek úgy érezték a rendszerváltás időszakában, hogy a politika róluk szól, az elmúlt 10-15 évben azonban elveszítették ezt a hitüket. Orbán szerint azzal, hogy meghallgatják az embereket, éppen ezt a hitet adják vissza a társadalomnak.