Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Dallas vagy Karlsbad

2004.07.29. 17:10
Olaj után kutat a MOL a nógrádi zsákfaluban, Béren. Egyesek tudni vélik, hogy hőforrást találtak a faluban, a polgármester két hét türelmet kér. Az iparvárossá vagy termálközponttá válás előtt álló település leghíresebb lakói az angol frissnyugdíjas hosszútávfutó-házaspár, egy magas rangú rendőri vezető, valamint a maszek zöldségesből lett SZDSZ-es polgármester.
Tízéves forma kisfiú jön ki az Andezit kocsmából, szájából cigaretta lóg ki, és igen gondterheltnek látszik. Béren vagyunk, ahol szinte minden az andezitről van elnevezve. A nógrádi zsákfalu határában ma is láthatóak a húszmillió évvel ezelőtt még működő tűzhányók nyomán keletkezett andezitoszlopok.

Hétfőn volt itt egy geodéta

Tekintse meg képeinket!
A több száz méteres andezitréteg megnehezíti a MOL Rt. falu határában dolgozó szakembereinek a dolgát, akik ezerötszáz méter mélyre fúrnak. A munka a napokban fejeződik be, és akkor kiderül, hogy kőolajat vagy hőforrást rejt-e a föld mélye.

"Hőforrást" - mondja a kocsma pultosnője. "Hétfőn volt itt egy geodéta, és azt mondta, hogy nem találtak kőolajat." A festett szőke, szemöldöke helyét sötét ceruzával kihúzó hölgy örül a hírnek, a környéken nincs termálvíz, vasárnap is Jászárokszállásra kellett autózni egy kis fürdésért.

Nem ilyen kocsmát képzel az ember az olajbányászok munkahelyének szomszédságába. Sáros bakancsos emberek, nehéz dohányfüst, vaskos viccek helyett egy traubiszódás üvegbe helyezett friss művirág társaságában ülök az asztalnál. Csapolt sör akciós áron százharminc forint, egy másik táblán a tiltás: A kiszolgáló pénzváltásra nem kötelezhető. Más helyekkel ellentétben itt legalább a köszönést nem Jó napot kívánok!-feliratú táblácskával helyettesítik.

Egy betörő hasznosítani tudná

"Zúg a fúrás éjjel is, más még nappal sem dolgozik" - mondja egy feketébe öltözött néni a falu hat utcája közül az egyikben. Különben mindegy neki, hogy kőolajat vagy hőforrást találnak, inkább körbevezet a falun, és kedvesen elmondja, hogy melyik házban laknak azok a pestiek, akik csak hétvégén jönnek Bérbe. Ha betörő lennék, bizonyára jól tudnám hasznosítani a hallottakat.

Az ötszáz lelkes Bérbe főleg a frissnyugdíjas házaspárok költöznek szívesen a fővárosból és külföldről. Két-hárommillióért egészen jó állapotú parasztházakat lehet vásárolni, az elmúlt években harmincöt-negyven ilyen kelt el. Az idegenek rendbe teszik a portát és tágabb környezetükre is gondjuk van. A falu jól jár velük, békességben élnek egymás mellett, amit az is bizonyít, hogy itt senkitől sem hallottuk, hogy gyüttmöntöknek nevezné betelepülőket. Bér leghíresebb új lakói címért egy nyugdíjas angol hosszútávfutó-házaspár és egy magas rangú rendőri vezető versenyez.

Ellenzékben is kitart

"Vasárnap hallottam, hogy nem kőolajat, hanem termálvizet találtak" - mondja az óvoda mellett sétáló Gyebnár László. Az egyébként is az idegenforgalomra nyitó falunak szerinte ez lenne a legjobb. A falut 1990 óta vezető Maczó Lászlót Gyebnár nagyon kedveli. "A rendszerváltás idején, a termelőszövetkezet kettéosztásánál is az asztalra csapott" - mondja és a fejlődést szemléltetve körbemutat: "A tanácsrendszerben nem voltak kikövezve az utak, nem volt telefon, nem volt itt semmi."

A polgármestert erőskezű vezetőnek ismerik. Amikor először beszélünk telefonon, és Bér történelmében jártas beszélgetőtárs után érdeklődöm, határozottan mondja: "Én tudom a legtöbbet Bérről." Kisfalvakban ritkaság, hogy egy párt színeiben legyen valaki polgármester, de az még nagyobb kuriózum, hogy az a párt az SZDSZ legyen. "Kitartottam mellettük akkor is, amikor ellenzékben voltak" - mondja, bár magasabb szintű politizálásra nem gondol. Elég neki a falut elvezetni, és a fogadóvá alakított - természetesen az andezitről elnevezett - virágospusztai kastélyát irányítani. A birtok különben Horthy Miklós kormányzó egyik miniszteréjé volt.

Jó-jó, de akkor most kőolaj vagy hőforrás?

Disznók, gyertek ide

Klikk a képre!
"Folynak a tárgyalások a MOL-lal, nem akarok a dolgok elébe menni" - ábrándítja ki Maczó a gyors eredményre számítókat, és mást egyelőre nem kíván mondani. Az egyeztetések hátterében az állhat, hogy a falu inkább válna a magyar Karlsbaddá, mint Dallasszá. A fúrások a falu közvetlen szomszédságában, de nem önkormányzati területen folynak. De ha a faluban keresnék a kőolajat, abba se lenne beleszólása az önkormányzatnak, mivel államigazgatási eljárás keretében, nemzetgazdasági érdek miatt, az olajtársaság megkapná az engedélyeket.

A kastélyfogadóban Pista bácsi és hűséges kutyája vezet körbe minket. Rexi Rákoskeresztúron ugrott be egy Bérre tartó jégkrémes furgonba. A faluban megszánták, azóta lelkesen tereli a szabadon kószáló állatokat. Nehéz volt befogni, ahogy Pista bácsi fogalmaz, buta pesti kutya lehetett, tán még állatot sem látott, míg ide nem került. A városnak azért vannak a falura begyűrűző áldásos hatásai is. Pista bácsi esténként mikrofonba mondja, hogy "disznók, gyertek ide", és az állatok megindulnak a határból a villanypóznára erősített BEAG-hangszórók felé, de hát ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.

A béri olaj sorsa két hét múlva dől el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!