Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Vannak Magyarországon terroristák?

2007.02.09. 14:41
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Mi van most a kordonnal a Parlament körül? Marad?
Marad. Legalább március 15-ig.

Talajcsere a Kossuth téren - 2006. november 23
Miért?
A kancelláriaminiszter szerint most terrorista veszély van. Politikusokat életveszélyesen megfenyegettek, sőt felfegyverkezett szélsőségesek állítólag meg akarják támadni a Parlamentet és a rendőröket. Ezért a kordon.
Ez a kancelláriaminiszter a Gordon?
Nem ő a Szilvásy, meg van a kordon. Ne keverd össze.
És azt honnan tudja a Szilvásy, hogy meg akarják támadni a Parlamentet?
Ezek szigorúan titkos, nemzetbiztonsági információk.
Tehát ő tudja, de nekünk nem mondja meg. És honnan tudjuk, hogy ez igaz?
Egyelőre annyit tudunk, hogy egy csuklyás, álarcos ember azt mondta a kameránkba, hogy félautomata fegyverekkel, számszeríjjal támadnak, meg 20-as anyákat lőnek ki csúzliból, ami összetöri a rendőrök vadonatúj pajzsait is. A másik ember csak annyit mond, hogy lesz még itt bazmeg.

Mesterlövészek a Nemzeti Múzeum homlokzatán 2006. március 15-én
Bazmeg. Magyarországon vannak terroristák? És fegyverkeznek?
Állítólag vannak olyanok, akik szeretik a fegyvereket, gyűjtögetik azokat, és lőgyakorlatokat is tartanak. Igaz, a rendőrség eddig nem talált nagyobb arzenált, biztos jól elrejtették egy spájzban. A kancelláriaminiszter szerint viszont megszaporodott az őrültek száma, már legalább hatvanan vannak.
És, ha ők azt mondják, bazmeg, akkor félni kell?
Ha egy őrült azt mondja telefonon, hogy bombát helyezett el egy bevásárlóközpont vécéjében, akkor onnan is mindenkit kizavarnak. Mert mi van, ha tényleg? Tavaly a választások előtt állítólag szlovák maffiózók akartak robbantani, aztán az önkormányzati választások előtt is veszély volt. A Fidesz emiatt ősszel le is mondta az utcai nagygyűlését, Orbán Viktor pedig páncélozott autóval járt. Az is lehet persze, hogy a kormány már megint kijátssza a terrorkártyát .
Terrorkártyát?
Hát hogy senkinek ne legyen kedve tüntetni, mert mi van ha tényleg?
Kicsit fáraszt már engem ez a kordon-ügy. Hogy került az oda egyáltalán?
Felépítette a rendőrség. Éjjel-nappal tüntettek a Kossuth téren, október 23-án viszont külföldi politikusok és államfők jöttek Budapestre, és akkor azt mondták: meg kell védeni őket. A tüntetők sátraiban vasgolyókat, botokat, csúzlikat találtak, ezért ideiglenesen elzárt "műveleti területté" nyilvánították a teret.
Igen, de a külföldi államfők rég hazamentek. A kordon meg maradt.
Azt is mondták, hogy a téren sátorozó tüntetők szemeteltek, összevizelték a füvet, és elmocsarasodott a park. Ki is kellett cserélni a földet. Indokolták azzal is a kordont, hogy a Parlamentet és annak működését védeni kell, mert élőlánccal akarják körülvenni, sőt meg akarják támadni.

Péntek délután
Hát ez szép dolog. Védjék is a Parlamentet, meg a környezetet.
Ezek önmagukban szép dolgok, de a gyülekezési szabadságot is védeni kell. A Parlamentnél több mint három hónapja nem lehet tüntetni.
Miért nem tüntetnek máshol?
Ha valaki a kormány ellen akar tüntetni, arra a Parlament előtti tér a legjobb hely, és ezt most nem teheti meg. Sérül egy demokratikus alapjog. A fideszes képviselők egy hete azt mondták: már semmi nem indokolja a kordont, így azt - szerintük - jogtalan módon is le lehet bontani. Lebontották, a rendőrök visszaépítették, a fideszeseket pedig feljelentették.
Ha megszűnik a kordon, akkor megint elmocsarasodik a park a Parlament előtt, és könnygázt lőnek a nagykörúton?
A teret a járókelőknek és a normális tüntetőknek akarják visszaadni, nem azoknak, akik balhézni akarnak. Az alapelv itt az, hogy a gyülekezési jog gyakorlása sem járhat mások jogainak sérelmével. Módosítani akarják a törvényeket is, hogy ne lehessen éjjel-nappal gyülekezni vagy sátorozni az utcán. Mindenki tüntethet egy napig, de este menjen haza, aztán másnap folytathatja. A demokrácia érdekében a Parlament épületét védeni kell, de arra egy szűkebb kordon is alkalmas, ahhoz nem kell lezárni az egész teret.
Azt nem nagyon értem, miért pont március 15-ig marad a kordon. Addigra elmennek a terroristák?
Állítólag volt olyan fenyegetés is, hogy "Gyurcsány Ferenc élt 2007. március 15-ig”. Szilvásy azt is mondta, hogy szélsőségesek március 15-én fel akarják aprózni a rendőri egységeket, gondolom úgy, hogy több helyen egyszerre zavarognak. Az várható, hogy március 15-e utánra egy békés civil szervezet, mondjuk a bélyeggyűjtők, vagy valamelyik szakszervezet nyugdíjas nőtagozata vagy maga a kormány jelent be rendezvényt a Kossuth térre, nehogy más csináljon ott valamit.
Egyszerűbb lett volna egy este szép csendben lebontani az egészet. Lehet, hogy fel se tűnt volna senkinek.
Az ötödik kerületi polgármester azt mondta, csináljanak egy nagy játszóteret a Parlament elé.

Gyereknap 2006
Akkor hogy tüntessen az ember? Játszó gyerekek között? Ez nekem így nagyon zavaros.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!