Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Két kórház 8,3 milliárdon osztozik

2008.09.18. 14:55
Két egészségügyi intézmény fejlesztéséről döntött a kormány: az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Váci Jávorszky Ödön Kórház kap fejlesztési támogatást - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

A két intézmény összesen 8,3 milliárd forintos fejlesztési pénzhez jut, amelyből 7,4 milliárd uniós forrás, a többi önrész - mondta a kormányszóvivő. A Váci Jávorszky Ödön Kórházban 2,3 milliárd forintos összköltséggel 2010-re megújulnak a kórtermek, valamint korszerűsítik az energiafelhasználást. Felújítják továbbá a műtőblokkot, a laboratóriumot és a radiológiai osztályt.

Az onkológiai intézetben a fejlesztési pénzek nyomán új diagnosztikai, ambulancia és sebészeti tömb jön létre. A beruházás összköltsége 6 milliárd forint, amelyből az uniós forrás 5,4 milliárd. A beruházások 2010-re készülnek el, az intézmény megfelel majd az európai rákcentrumok által támasztott követelményeknek, európai szintű ellátást nyújtva.

Kásler Miklós professzor, az OOI főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a kormány döntött e két intézmény fejlesztéséről. Az intézet az utóbbi években megkétszerezte-háromszorozta betegellátását, azonban az épületek és az eszközpark nem tudott megújulni. A főigazgató szerint a beruházás nyomán csökkenhet a várakozási idő, a pácienseket megfelelő időben és körülmények között tudják ellátni.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból 14 milliárd forint támogatásból fejlesztik a vidéki intézményeket, és korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítása valósulhat meg. Kásler MIklós elmondta: Magyarországon évente 68 ezer új daganatos megbetegedést regisztrálnak, és évente 33 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!