Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vészhelyzet a pszichiátriákon is

2001.12.17. 09:21
Az egyre súlyosabb nővér- és orvoshiány miatt bezárás fenyegeti több kórház pszichiátriai osztályát. Csődbiztost rendelnek ki a fővárosi Jahn Ferenc Kórházba, míg a Nyírő Gyula Kórháznak intézkedési tervet kell készítenie. A két intézmény 60 napon túli tartozása meghaladja a 200 millió forintot.
"A pszichiátriai betegeket ellátó rendszer semmivel sincs jobb állapotban, mint a traumatológia" - figyelmeztetnek a miniszterelnökhöz írt levelükben a Kaposi Mór Megyei Kórház pszichiátriai osztályának dolgozói. A kórház dolgozainak tájékoztatása szerint az országban számos pszichiátriát már csak a munkatársak elkötelezettsége működtet.

A kaposvári kórház pszichiátriai részlegének vezetője kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelüket az motiválta, hogy az Egészségügyi Minisztérium nővérpótlékról szóló rendelete véleményük szerint diszkriminálja a pszichiátriákon dolgozó nővéreket. Míg eddig elismerték a pszichiátriákon dolgozó nővérek munkájával járó fokozott lelki és fizikai megterhelést és kiemelt bérpótlékban részesültek, a minisztérium mostani intézkedése után már nincs különbség a "sima" és a "kiemelt" pótlék között.

Száztíz betegre két orvos jut Nagyatádon

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Szűcs Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke kijelentette, Budapesten kívül szinte az ország valamennyi területén annyira súlyos létszámhiánnyal küzdenek a pszichiátriai osztályok, hogy többüket a bezárás veszélye fenyegeti. A szakmai társaság elnöke szerint komoly gondok vannak Székesfehérváron, Győrben, Szombathelyen, Szigetváron, Szekszárdon, Miskolcon, Szentesen és Kiskunhalason. Nagyatádon száztíz betegre két orvos jut, a kalocsai pszichiátriára tizenöt éve nem jelentkezik egyetlen orvos sem.

Csődhelyzet a Jahn Ferenc és a Nyírő Gyula kórházban

A fővárosi Jahn Ferenc Kórházban csődbiztosnak kell közreműködnie a gazdasági helyzet rendezése érdekében, a Nyírő Gyula Kórháznak pedig intézkedési tervet kell készíteni - értesült a Népszava. A soron kívüli intézkedésekre azért volt szükség, mert novemberi jelentésükben a két intézmény jelezte, hogy hatvan napon túli tartozásuk van, melyet nem tudnak rendezni.

A Jahn Ferenc Kórháznak 195 millió forintos tartozása már több mint két hónapja lejárt, a Nyírő Gyula Kórháznak 12 milliós a rég lejárt kinnlevősége. Bár egyelőre csak e két budapesti kórháznál jelezték hivatalosan a kritikus helyzetet, a szakemberek is egyetértenek abban, hogy a jelenlegi állapotokat tekintve kizárólag napok, hetek kérdése, mikor jut mind több kórház odáig, hogy már most is ugyanúgy létező adósságállománya átkerül a "hatvan napon túl lejárt" kategóriába. Hivatalosan ugyanis akkortól számíthat sürgős külső segítségre. A két intézmény gazdasági helyzete lesz a téma a fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságának hétfőre összehívott rendkívüli ülésén.