Jenő
-3 °C
6 °C

Vége a színlelésnek, ellátási gondok a kórházakban

2006.07.03. 17:29
A színlelt szerződések megszüntetése néhány kórházban gondokat okoz az ellátásban. Zalaegerszegen emiatt mostantól csak két műtő működhet teljes személyzettel. A kórházszövetség szerint csak az lehet a megoldás, ha újra megengedik a vállalkozó orvosok működését. Az egészségügyi tárca viszont nem kíván adó vagy járulék elkerülésére való színlelt szerződéseket elfogadni.

Több kórházban is súlyos ellátási gondokat okoz, hogy július elsejétől meg kellett szüntetni az orvosok színlelt szerződéseit. Miután az orvosok csak hatvan órát dolgozhatnak egy héten, az egyéb munkákat – köztük az ügyeletet – gyakran vállalkozóként végezték.

Július 1-től azonban csak közalkalmazottként vagy szabadfoglalkozásúként dolgozhatnak tovább. A jogviszony átalakítása miatt az orvosok anyagilag rosszul járhatnak. Ahhoz ugyanis, hogy átminősítésük után is ugyanazt a jövedelmet kapják, a kórházaknak az eddiginél mintegy másfélszer nagyobb terhet kellene vállalniuk. Ezt az intézmények jelentős része nem tudja megtenni.

Csak két műtő működik

A zalaegerszegi megyei kórház 250 orvosa közül 20-an nem fogadták el a felajánlott más foglalkoztatási jogviszonyt. Az érintett orvosok szerint azonban valójában 47 orvossal nem kötöttek szerződést július elsejétől.

Emiatt hétfőtől csak két műtő tud teljes személyzettel működni, s az operációra váró betegek számát és sorrendjét ennek megfelelően kell módosítani. A kisebb ambuláns feladatokat a háziorvosok végzik, s a radiológiai osztályon a leleteket csak később tudják kiadni.

A vállalkozó orvosok, akikkel a kórház nem tudott megállapodni, közleményben kértek bocsánatot a betegektől és dolgozó kollégáiktól. Mint írják, a helyzetet nem ők okozták, s ha a kórház elfogadható szerződést tud kínálni, ismét hivatásuknak szentelik energiáikat. Hajdú-Bihar megye kórházaiban a színlelt szerződések felmondása után is zavartalan az ügyeleti ellátás. A debreceni Kenézy Gyula Kórházban 250 dolgozónak mondták fel a szerződését, s velük két hónapra szóló ideiglenes szerződést kötöttek a helyzet további rendezéséig.

A Berettyóújfalui Területi Kórházban és a váci Jávorszky Ödön kórházban valamennyi eddig vállalkozóként dolgozó orvos közalkalmazottként folytatja munkáját.

Orvoshiány volt eddig is

Az átállás a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) klinikáin sem okozott fennakadást, ahol mintegy 500 orvos vállalkozói szerződését bontották fel. A dolgozóknak a kieső jövedelmet egyelőre illetménykiegészítéssel pótolják.

Az RTL Klub információi szerint Pécsen, Szombathelyen és Szigetváron is nehézségeket okoz az átállás. A Kórházszövetség már korábban figyelmeztetett arra, hogy a színlelt szerződések megszüntetése miatt több helyen veszélybe kerülhet az ellátás.

Felmérések szerint már eddig is 30-35 százalékos orvoshiány volt, főként a kisebb vidéki kórházakban. Különösen belgyógyászból, aneszteziológusból, röntgenorvosból ideggyógyászból és pszichiáterből nem volt elég a kórházakban.

Július 1-től az orvoshiány miatt több kórházi osztály léte kerülhet veszélybe. Júliustól – egy három hónapos átmeneti időszak után - ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződést bonthat azokkal a kórházi osztályokkal, amelyeken nincs elegendő orvos. Ezt követően az ÁNTSZ be is zárathatja az osztályt.

A minisztérium nem enged

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Golub Iván korábban úgy nyilatkozott, az orvosok nem nyereségvágyból dolgoztak vállalkozóként. Kevés a szakember, a munkaidőt korlátozzák, eközben azonban a kórházaknak teljesítenie kellett az ellátási kötelezettséget. A számlás foglalkoztatás ebben a helyzetben a kórházak érdeke is volt. Golub Iván szerint ezért a helyzet megoldása az lehet, ha a kormány meggondolja magát és lehetővé teszi az orvosok számlás foglalkoztatását.

Az egészségügyi tárca azzal érvel, hogy a kórházaknak két és fél évük volt a probléma megoldására. A tárca nem kíván olyan szerződéseket támogatni, amelyek adó vagy járulék elkerülésére irányul. A minisztérium szerint ezen a téren nem lehet kívételt tenni egyetlen társadalmi csoportban sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?