Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Teherautóra rakják az ágyat a beteggel, az orvost és a szaktudást?

2007.03.10. 13:18
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Miért kell bezárni kórházakat? Sok az eszkimó és kevés a fóka?
Most hagyjuk a fókákat. A kórházakat ezért kell átalakítani, mert sok van belőlük, sok bennük az ágy, ezek egynegyede pedig üresen áll. Ma már nincs annyi beteg, mint régen.
Hova lettek a betegek? Meggyógyultak?
Betegek vannak, csak ma már a betegségek nagy részével nem kell kórházban feküdni. Régen ha tüdőgyulladása vagy influenzája volt az embernek, hetekig feküdt a kórházban. Ma otthon van, és szedi az antibiotikumot. Egyre kevesebb tehát az ágy és hozzá a beteg, a kórházakat azonban ugyanúgy kell fűteni mint eddig.
Akkor miért tüntettek mindenhol, élen a polgármesterrel, hogy megvédik a kórházat?
Ez politika, és az ott élők érzelmi alapon ragaszkodnak a kórházukhoz, amit amúgy nem mindig szerettek, amíg megvolt. Én sem lennék nyugodt, ha a városomban megszűnne a sebészet, mert vajon odaér-e velem majd a mentő a legközelebbi kórházba, amikor éppen perforál a vakbelem. Kérdezz meg azért egyszer négyszemközt egy polgármestert arról, hogy a városa költségvetésének hány százalékát viszi el a kórház fenntartása és az adósságok törlesztése. Akkor számokat mond majd, és nagyon gondterhelt lesz az arca.
Ha nem működnek gazdaságosan a kórházak, akkor zárják is be őket. Egy cég is ezt csinálja: ha nem megy a bolt, lakatot tesz rá.
A kórház nem bolt. Ezt a kérdést nem lehet csak üzleti alapon nézni. Kórházra szükség van, az állam és az önkormányzatok kötelessége ugyanis, hogy az állampolgároknak megfelelő egészségügyi ellátást nyújtsanak. Ma viszont tényleg az a helyzet, hogy ezt a régről örökölt kórházi rendszert már nem tudják fenntartani. A kórházak egy része a múlt század elején épült. Akkor még külön épületbe tették a sebészetet, a belgyógyászatot és a labort, így ugyanis kisebb volt a fertőzésveszély. Ezeknek az elavult épületeknek a rezsije nagyon magas, a betegeket meg egyik helyről a másikra kell tologatni a kórházpark virágágyásain keresztül. Ma már nem ilyennek kellene lennie egy kórháznak.
És most majd lesznek új kórházak, ahol minden egyben lesz?
Erről egyelőre nem sokat hallani. Most azt mondják, megpróbálják jobban elosztani a feladatokat. Kijelölik, hogy 55 kilométerenként lesz olyan kórház, ahol a komoly műtéteket végzik, 30 kilométerenként pedig területi kórház, ahol a rutineseteket kezelik vagy például szüléseket végeznek. Lesz olyan kórház is, ami csak krónikus vagy idős betegek gondozásával foglalkozik, ilyen ugyanis egyre több van. Akit viszont lehet, azt igyekeznek ellátni a rendelőintézetben, hogy minél hamarabb hazamehessen.
És ettől mi lesz jobb?
Azt remélik, hogy ugyanabból a pénzből jobban lehet majd gyógyítani, ha jobban megszervezik az ellátást, kiegyenlítik a területi egyenlőtlenségeket, elosztják a feladatokat és leépítik az üres osztályokat. Ennek az első jele, hogy emelkedni fog a kórházi támogatás alapösszege. Az átalakítással talán az orvosok is jobban tudnak majd koncentrálni az igazán fontos betegekre. Ehhez az is kell, hogy a betegeket is irányítsák. Áprilistól megmondják, hogy ha te ezen a környéken laksz, akkor ebben és ebben a kórházba látnak majd el.
Máshová nem mehetek?
Mehetsz, de akkor meg kell fizetned a szülés vagy a vakbélműtéted árának egyharmadát. Ez néha több tízezer forint is lehet, de legfeljebb 100 ezret kérhetnek el tőled. Ezzel próbálják meg visszatartani, hogy mindenki össze-vissza menjen kórházba, és az egyik üres legyen a másik meg zsúfolt. Ez persze arra még nem vonatkozik, aki most készül szülni, és már választott magának orvost és kórházat.
Ezt milyen alapon mondják meg nekem. Jogom van megválasztani az orvost, nem?
A szabad orvosválasztás a törvények szerint csak azt jelenti, hogy te háziorvost választhatsz. A háziorvos most is mondhatja azt, hogy nem fogad el téged, mert nem az ő körzetében vagy, vagy túl sok a betege, és téged már nem vállal el.
Én már látom mi lesz ebből. Akinek pénze lesz, az ezután is a jobb kórházba és a jobb orvoshoz megy majd.
Lehet, hogy az esélyegyenlőség ugyanúgy csorbát szenved, mint eddig. Persze mindenki megkapja az ellátást a neki kijelölt kórházban, és azért a napidíjon vagy vizitdíjon kívül nem kell külön fizetnie. Ha ma egy ismerős orvossal a beutalási körzeteden kívüli kórházban akarod kezeltetni magad, valakinek néhány tízezrest kell a zsebébe csúsztatni. Ezután majd teljesen hivatalosan ugyanígy több tízezret kell fizetned, csak azt a kórház pénztárában kell lecsengetni, és papírt is kapsz róla. Vajon ezek után adsz-e még borítékot az orvosnak?
Most akkor csak összevonnak, vagy be is zárnak kórházat?
Többet összevonnak, de három kórház teljesen megszűnik. Hivatalosan azt mondják, csak az épület szűnik meg, az ott dolgozó orvosok, a műszerek, és a szaktudás máshová kerül.
Ha összevonnak, nem hinném, hogy mindenkinek jut hely.
Most úgy számolnak, hogy 1500 orvosnak és 5-6 ezer ápolónak és egészségügyben dolgozónak kell állást változtatnia. A dolog másik oldala, hogy 2500 betöltetlen orvosi álláshely van, és nővérből is hiány van.
Kíváncsi leszek, mikor pakolja föl a családot egy fővárosi belgyógyász, és költözik át egy kisvárosi idősgondozó kórházba az Alföldre.
Ez még tovább nehezíti az orvosok amúgy sem mindig fényes életét. Az orvosok nem szoktak hozzá a költözködéshez, és ahhoz sem, hogy egy egész más területre képezzék át magukat negyvenévesen. Aki tud idegen nyelvet, valószínűleg inkább külföldre megy majd dolgozni, és azt mondja, viszlát, magyar egészségügy.
És hogy lesz ez az egész átalakulás? Teherautóra rakják az ágyat rajta a beteggel, mellé a műszereket és a szaktudást, és átszállítják egy másik helyre?
Valahogy így. Megtervezik, hogyan, mikor és hova telepítsék át a műszereket, az ágyakat és a betegeket is.
Én most nem nagyon szeretnék beteg lenni. Elképzelem, hogy megyek be a kórházba, és a portás azt mondja: uram, sajnálom, a kórház elköltözött, mi meg bezártunk.
Mostanában bizony van úgy, hogy az orvosok a két hónap múlva műtétre kiírt beteg előtt széttárják a kezüket és azt mondják: fogalmuk sincs arról, hol lesz majd az operáció, mert egyelőre azt sem tudják, hogy ők hol lesznek akkor.
Ez őrület. Miért kell ezt ilyen rohamtempóban csinálni?
Máskor meg azt mondják, hogy túl lassan történik a váltás, vagy nem történik semmi. Az egészségügyben több mint tíz éve beszélnek arról, hogy változtatni kell. Sokan most azt az egészségügyet védik, amit néhány hónapja még gyaláztak. Így van ez.
Tudni akarom, ki és milyen alapon döntötte el, hogy melyik kórház maradjon meg, és melyiket építsék le?
Az elején szakmai alapon vizsgálták a dolgot: megnézték mennyire kihasználtak az ágyak, milyenek a halandósági mutatók, megfelelő minőségű-e az ellátás, van-e elég orvos stb. Később aztán jött a politika. Az ágyelosztás aztán már inkább politikai alkuk mentén ment tovább.
Lejátszották egymás között, hogy melyik kórházat lehet jó pénzért eladni?
Lehet. Most erről annyit tudni, hogy amit eladnak, azt a pénzt az egészségügyre fordítják. Azt meg majd meglátjuk, mit lehet kezdeni ezekkel az általában eléggé lerobbant épületekkel. Van olyan egykori villa, ami nővérszálló volt, de öt éve nem találnak rá vevőt. Jelentős részük ráadásul műemlék, és emiatt óvatosak a beruházók.
Ebből mennyi pénz jön majd be?
Tíz-húszmilliárdot saccolnak. Ez az egészségügy egészén nem sokat fog segíteni.