Botond, Mózes
EUR 386,34 Ft
USD 371,42 Ft
12 °C
29 °C

Kórház a NATO szélén?

2003.02.26. 10:41
Elképzelhető, hogy Magyarországon építi fel a NATO az eredetileg Németországba tervezett katonai kórházat - értesült a Népszabadság. Varsói forrásokra hivatkozva közli a lap: Washington egyre komolyabban fontolgatja, hogy az iraki háború után németországi katonai bázisait Kelet-Közép-Európába helyezi át. A főerők Lengyelországba kerülnének, de Magyarországra is érkezhetnek újabb amerikai egységek.
Lengyel források szerint az amerikai bázisok áthelyezésére vonatkozó bizalmas tárgyalások már hetek óta folynak. A Népszabadság úgy tudja, hogy James Jones tábornok, a NATO frissen kinevezett főparancsnoka a napokban Berlinbe látogat, hogy a német illetékeseket is tájékoztassa az amerikai tervekről.

Az európai haderő átcsoportosítása a német-amerikai viszony feszültté válása kapcsán merült fel ismét. A Pentagon illetékesei Donald Rumsfeld védelmi miniszter kezdeményezésére február közepén arról egyeztettek, hogy meg kellene büntetni Németországot, mert élére állt az iraki háború elleni nemzetközi koalíciónak. Rumsfeld megszüntetné a németországi amerikai támaszpontokat, kivonná összes csapatát az országból, és felmondaná a kétoldalú hadiipari megállapodásokat is, sok milliárd eurós kárt okozva ezzel a német gazdaságnak.

Pentagon-forrásokból a Népszabadság úgy értesült: a reformelképzelések végrehajtására csak az iraki válság megoldása után lesz mód, amikorra a német-amerikai feszültség is elmúlik.

Érvek
Elemzők szerint nem csak a "büntetés" az egyetlen érv a bázisok áthelyezésére: keletebbre olcsóbban lehetne működtetni a bázisokat, és az amerikai erők így földrajzilag közelebb kerülnének a potenciális és akut válsággócokhoz.

Kórház Magyarországon?

Szó van arról is, hogy az eredetileg Spangdahlembe vagy Ramsteinbe tervezett amerikai katonai kórházat Lengyelországban vagy Magyarországon építik fel. Az amerikai támaszpontok befogadása egyébként sem rossz üzlet: egy-egy nagyobb bázis akár 150-200 millió dolláros pluszbevételhez juttathatja a helyi gazdaságot, és több ezer új munkahelyet is teremt.

A Népszabadság úgy tudja, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter előtt is ismertek azok az elképzelések, hogy az amerikaiak fontolgatják bázisaik áttelepítését más országokba. A magyar kormány azonban eddig nem kapott felkérést, és nem is tett ajánlatot arra, hogy Taszár mellett újabb amerikai bázist fogadjon be az ország.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla