Klaudia
-4 °C
2 °C

Középkori állapotok a detoxikálókban

2001.05.18. 10:15
Számos, az alkotmányos jogokat sértő szabálytalanságot tárt fel a Nyírő Gyula Kórház kijózanító állomásán és a Jahn Ferenc Kórház detoxikáló osztályán Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman az elhelyezés megalázó körülményeiről, durva bánásmódról, az értéktárgyak eltűnéséről, a betegellátás és a tájékoztatás hiányosságairól szóló sorozatos panaszok után indított vizsgálatot a két fővárosi intézményben.
Az ombudsmani vizsgálatból kiderült, a Dél-pesti kórház 28 ággyal működő addiktológiai és detoxikáló osztályán a három kórterem berendezése csupasz fekvőhelyekből áll, asztal vagy szék nincs bennük, a kórtermekhez csatlakozó WC és fürdőhelyiségnek pedig ajtaja sincsen, látogató fogadására nincs lehetőség. A kórtermekben éjszaka nagy a zsúfoltság, ilyenkor az ápoltakat a földre helyezett matracokra fektetik.

A fővárosi Nyírő Gyula kórház
Hasonlóan középkori körülmények között működik a Nyírő Gyula kórház kijózanítója is: itt a két kórterem berendezése csupán földre tett matracokból és két csupasz WC kagylóból áll: ezeket csupán egy mellmagasságig érő falpillér takarja. Az ablakokon rácsok, az ajtók éjjel-nappal kulcsra zárva. Az ombudsman megállapítása szerint míg a Dél-pesti kórházban a kórtermek felszereltsége az egészségügyi ellátásban még elfogadható legalsó szint határán mozog, a Nyírő Gyula kórházban még ezt sem éri el. Gönczöl Katalin emellett megállapította: mindkét helyen sérül az ápoltak emberi méltósághoz fűződő alkotmányos joga azzal, hogy egyik helyen sincs olyan mellékhelyiség, amely lehetővé tenné a tisztálkodó vagy szükségét végző beteg számára az elkülönülést.

A Dél-pesti kórházban a tárgyi feltételek és a szakemberek hiányában nem tudják sürgősségi ellátásban részesíteni az esetlegesen életveszélyben lévő betegeket. Mindkét intézményben szakmailag megindokolták az olyan kényszerítő eszközök - mint a hálós ágy, a rácsok, kilincs nélküli ajtók vagy a látogatási tilalom - alkalmazását, az ombudsman azonban ellentmondásosnak találja, hogy míg a pszichiátriai osztálynak nem minősülő detoxikálóban korlátlanul alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket, addig a pszichiátriai osztályokon sokkal szigorúbb szabályokat kell követniük a szakembereknek.

A kórtermek felszereltsége nem éri el a legalsó szintet sem
A vizsgálatból kiderül, hogy a detoxikáló állomáson a HIV-fertőzött vagy AIDS-es betegek elkülönítésére nincs lehetőség, a személyzet védelmét szolgáló munkavédelmi felszerelés pedig nincsen. A detoxikálóba zavart tudatállapotú betegek kerülnek, így általában csupán a tudatuk tisztulása után lehet őket tájékoztatni az elvégzett beavatkozásokról. A Jahn Ferenc Kórházban azonban a tapasztalatok szerint a betegtájékoztatás törvénybe foglalt alapelvei alig érvényesülnek: a tájékoztatás csak formális, az osztálynak nincsen házirendje, és a kórházi házirend sem hozzáférhető a betegek számára.

A feltárt visszásságok rendezésére az országgyűlési biztos ajánlást tett a két intézmény illetékes vezetőinek. Ugyanakkor felkérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy vizsgálja meg a Jahn Ferenc-kórháznak nyújtható támogatás lehetőségét. Gönczöl emellett Dávid Ibolya igazságügy-minisztertől kérte a pszichiátriai osztályokra és a kijózanító állomásokra vonatkozó jogszabályok áttekintését, hogy azok - a megfelelő módosítások után - garantálják a betegek alapvető személyiségi jogainak érvényesülését.