Emőke
-4 °C
9 °C

Egyre fokozódik az elégedetlenség a kórházakban

2001.11.05. 21:57
Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet által kezdeményezett tiltakozó akcióhoz több fővárosi és vidéki kórházon kívül ma csatlakozott az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is. A Magyar Traumatológiai Társaság hétfői közgyűlésének zárónyilatkozata a baleseti sebészeti ellátás díjazási tételeinek emelését és a munkafeltételek javítását javasolja az egészségügyi tárcának.
Szinte az ország összes traumatológiája képviseltette magát hétfőn, a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) rendkívüli budapesti közgyűlésén. A társaság az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet felhívásához kíván csatlakozni - jelentette ki korábban Bíró Vilmos, a debreceni Kenézy Gyula Kórház traumatológiai osztályának vezetője, az MTT januárban hivatalba lépő elnöke. Az orvosok a sürgősségi ellátásban kialakult tarthatatlan helyzetre kívánják felhívni az egészségügyi kormányzat figyelmét.

A traumatológusok a források megkétszerezését javasolják

Árva Gábor, a Másodorvosi Fórum tagja a zárt ülésen ismertette egy online felmérés eredményeit, amely 12 intézet - a traumatológiák mintegy harmada- orvosainak véleményét tartalmazza. Eszerint a legtöbb válaszadó a rendelkezésre álló források megkétszerezését tartaná elegendőnek arra, hogy némileg helyreálljon az ágazatban kialakult kritikus helyzet. A felmérésből kiderül, hogy a traumatológusok átlagéletkora 42 év, és átlagosan 22 százalék a pályaelhagyás, és nincsen elegendő utánpótlás.

Fekete Károly tájékoztatása szerint a traumatológusok szakmai társasága rövid távon a betegellátás költségeinek a valós ráfordításokhoz igazodó korrekcióját és a kórházi traumatológiai osztályok adósságainak rendezését tartja kívánatosnak. A társaság elnöke szerint hosszú távon a traumatológiai osztályok műszerparkjának korszerűsítése és az amortizálódott eszközök pótlásának pénzügyi biztosítása jelentené a munka elvárt színvonalának helyreállítását.

A betegek ellátása forog kockán

Az MTT elnöke szerint a traumatológusok olyan bérszínvonal kialakítását szorgalmazzák, amellyel helyreállítható szakmájuk társadalmi megbecsülése. A magyarországi baleseti sebészeti ellátó rendszer az alacsony szintű finanszírozás miatt válságos helyzetbe került, ebben az állapotában a sérültek ellátásának biztonsága forog kockán.

Az EDDSZ csatlakozott az egészségügyisek tiltakozó akciójához

Aláírásgyűjtési akció kezdeményezésével csatlakozott az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) orvosainak felhívásához, amelynek több pontja azonos tartalmú az érdekképviselet 2000. decemberi petíciójában foglaltakkal - közölte Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke hétfőn.

Cser Ágnes elmondta, hogy az egészségügy alulfinanszírozottsága és a költségvetési törvényben az ágazat működési kiadásainak 1999. évi szinten tartása miatt hiányoznak a munka személyi és tárgyi feltételei. Így bármikor, bármelyik egészségügyi dolgozó fegyelmi felelősségre vonható, mert nem mindig nyújthatja azt a szolgáltatást, amelyet számára a szakmai szabályok előírnak - tette hozzá az EDDSZ elnöke.

A tiltakozó akcióhoz korábban már csatlakozott többek között a budapesti Madarász utcai, a Péterfy, a Heim Pál, a Jahn Ferenc, a Szent Imre kórház is. Ugyanakkor Mikola István egészségügyi miniszter korábbi nyilatkozatában csak hangulatkeltésnek minősítette az akciót.

Bővebben: Tiltakozóhullám a fővárosi kórházakban