Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Megmozdultak a kórházak: felemás siker

2000.12.08. 13:22
Az ország 12 fővárosi és 16 vidéki kórházában tartanak pénteken hosszabb-rövidebb figyelmeztető sztrájkokat a dolgozók. A sztrájk támogatottsága az intézményeken belül is megosztott. A legtöbb dolgozó támogatja a figyelmeztetést, de vannak, akik szerint az ,,egészségügyben nem lehet sztrájkolni, és ezzel csak pártoknak tesznek szívességet." Ennek ellenére rendben zajlik az akció, a betegek legtöbb helyen szolidaritásukról biztosították a dolgozókat. Az Index tudósítói két budapesti intézményt keresett fel.
Forró hangulatban zajlott a péntek délelőtti figyelmeztető sztrájk a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban, ahol az intézmény1050 dolgozójának mintegy 80 százaléka csatlakozott az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett háromnapos megmozduláshoz. A kétórás munkabeszüntetés idején csupán a sürgősségi betegellátás működött a kórházban, ám az Index által megkérdezett betegek egyértelműen támogatták a sztrájkot. Legtöbbjük azt találta tragikusnak, hogy ilyen módszerekkel kell felhívni a figyelmet az ágazat dolgozóinak nyomorúságos körülményeire.

,,Csak arra elég, hogy éhen dögöljünk"

A sztrájk idején csak a sürgősségi betegellátás működött
A kékszalagos sztrájkolók nagy része a kórház egyik épületének aulájában gyűlt össze, ahol a beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy bár Cser Ágnes azt hangsúlyozta, hogy ,,nem bérharcot vívnak", legtöbben a fizetésük megemelést szeretnék. Katalin, aki három műszakban dolgozik ápolónőként a kórházban, 24 900 Ft-ot vitt haza a múlt hónapban, amely megfogalmazása szerint csupán arra elég, hogy féléves kisfiával ,,éhen dögöljenek". Egy másik nővér arra panaszkodik, hogy a harmincéves munkaviszony után sem elég a fizetése arra, hogy részletre egy televíziót vásárolhasson.

A mai sztrájk csak főpróba

Horvát Ilona, a kórház szakszervezeti képviselője az Indexnek elmondta: a mai figyelmeztető sztrájk csupán főpróba, és amennyiben nem érnek el eredményt, tehát nem növekednek számottevően a bérek, 2001 elején akár több napos munkabeszüntetésekre is készek lesznek. Az esetleges nagy sztrájkrészleteiről tájékoztatása szerint még nem született döntés.

A Semmelweis Egyetem klinikáin

A legtöbb dolgozó támogatja a figyelmeztetést
Nincsenek végleges adataink a részt vevők számáról, de már több klinikánk is visszajelzett, hogy rendben lezajlott a kétórás figyelmeztető sztrájk - tájékoztatta az Indexet Kóbor András, a Semmelweis Egyetem szrájkbizottságának egyik vezetője. Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége egyetért az EDDSZ által megfogalmazott követelésekkel, és csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz. A Semmelweis Egyetemnek - az integráció miatt - két egészségügyi szakszervezete is van: a hajdani SOTE, valamint a Hajnal Imre Tudományegyetem érdekképviseleti szervezete. A pénteken reggel, 8-tól 10 óráig tartó figyelmeztető-sztrájkban biztosan részt vett az 1. számú Sebészeti Klinika, a Pszichiátriai Klinika, valamint a Bőrgyógyászati Klinika.

Hecckampány

Az Index az 1. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikát kereste fel, ahol minden egyes megkérdezett a riportertől tudta meg, hogy sztrájkolnia kellene. Mucsi Imréné, a szakszervezet helyi megbízottja rövid telefonálás után nem volt hajlandó nyilatkozni. Az általunk megkérdezett ápolónők nem értenek egyet a sztrájk módszerével, és elutasítják Cser Ágnes személyét is.
,,Ez csupán politikai kérdés, egy MSZP-s hecckampány" - nyilatkozta lapunknak egy ápolónő, aki szerint meg lehet nézni, hogy Cser Ágnes hol, és mikor dolgozott, és mennyit tett akkor az egészségügyért. Egy másik forrás - inkognitóját megőrizve - úgy véli, hogy ,,a szocialisták így akarnak szimpátiát kelteni, csak gusztustalanul, egy szerencsétlen csoport segítségével".

Szombaton ott lesznek

A klinikákon kevesebben sztrájkolnak
Kóbor András elmondta, hogy a 1. számú Nőgyógyászati Klinika speciális esetnek számít, mert tavaly - a SOTE történetének legnagyobb sztrájkja alatt, 1999. június 1.) Kovács Veronikának - az akkori sztrájkbizottság elnökének - például nem engedték meg, hogy kiossza a szolidaritást jelző kék szalagokat. Kóbor elmondta, hogy a többi kórházhoz képest a klinikákon feltehetőleg kevesebben fognak sztrájkolni, mert egyrészt nem a Semmelweis Egyetem rendezte, másrészt a csatlakozás, és az akció között csupán öt nap állt rendelkezésre az előkészítésre.

Az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy a szombati felvonuláson a budapesti egyetemi kórházak mellett a vidéki egyetemekről is érkeznek küldöttek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!