Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmozdultak a kórházak: felemás siker

2000.12.08. 13:22
Az ország 12 fővárosi és 16 vidéki kórházában tartanak pénteken hosszabb-rövidebb figyelmeztető sztrájkokat a dolgozók. A sztrájk támogatottsága az intézményeken belül is megosztott. A legtöbb dolgozó támogatja a figyelmeztetést, de vannak, akik szerint az ,,egészségügyben nem lehet sztrájkolni, és ezzel csak pártoknak tesznek szívességet." Ennek ellenére rendben zajlik az akció, a betegek legtöbb helyen szolidaritásukról biztosították a dolgozókat. Az Index tudósítói két budapesti intézményt keresett fel.
Forró hangulatban zajlott a péntek délelőtti figyelmeztető sztrájk a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban, ahol az intézmény1050 dolgozójának mintegy 80 százaléka csatlakozott az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett háromnapos megmozduláshoz. A kétórás munkabeszüntetés idején csupán a sürgősségi betegellátás működött a kórházban, ám az Index által megkérdezett betegek egyértelműen támogatták a sztrájkot. Legtöbbjük azt találta tragikusnak, hogy ilyen módszerekkel kell felhívni a figyelmet az ágazat dolgozóinak nyomorúságos körülményeire.

,,Csak arra elég, hogy éhen dögöljünk"

A sztrájk idején csak a sürgősségi betegellátás működött
A kékszalagos sztrájkolók nagy része a kórház egyik épületének aulájában gyűlt össze, ahol a beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy bár Cser Ágnes azt hangsúlyozta, hogy ,,nem bérharcot vívnak", legtöbben a fizetésük megemelést szeretnék. Katalin, aki három műszakban dolgozik ápolónőként a kórházban, 24 900 Ft-ot vitt haza a múlt hónapban, amely megfogalmazása szerint csupán arra elég, hogy féléves kisfiával ,,éhen dögöljenek". Egy másik nővér arra panaszkodik, hogy a harmincéves munkaviszony után sem elég a fizetése arra, hogy részletre egy televíziót vásárolhasson.

A mai sztrájk csak főpróba

Horvát Ilona, a kórház szakszervezeti képviselője az Indexnek elmondta: a mai figyelmeztető sztrájk csupán főpróba, és amennyiben nem érnek el eredményt, tehát nem növekednek számottevően a bérek, 2001 elején akár több napos munkabeszüntetésekre is készek lesznek. Az esetleges nagy sztrájkrészleteiről tájékoztatása szerint még nem született döntés.

A Semmelweis Egyetem klinikáin

A legtöbb dolgozó támogatja a figyelmeztetést
Nincsenek végleges adataink a részt vevők számáról, de már több klinikánk is visszajelzett, hogy rendben lezajlott a kétórás figyelmeztető sztrájk - tájékoztatta az Indexet Kóbor András, a Semmelweis Egyetem szrájkbizottságának egyik vezetője. Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége egyetért az EDDSZ által megfogalmazott követelésekkel, és csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz. A Semmelweis Egyetemnek - az integráció miatt - két egészségügyi szakszervezete is van: a hajdani SOTE, valamint a Hajnal Imre Tudományegyetem érdekképviseleti szervezete. A pénteken reggel, 8-tól 10 óráig tartó figyelmeztető-sztrájkban biztosan részt vett az 1. számú Sebészeti Klinika, a Pszichiátriai Klinika, valamint a Bőrgyógyászati Klinika.

Hecckampány

Az Index az 1. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikát kereste fel, ahol minden egyes megkérdezett a riportertől tudta meg, hogy sztrájkolnia kellene. Mucsi Imréné, a szakszervezet helyi megbízottja rövid telefonálás után nem volt hajlandó nyilatkozni. Az általunk megkérdezett ápolónők nem értenek egyet a sztrájk módszerével, és elutasítják Cser Ágnes személyét is.
,,Ez csupán politikai kérdés, egy MSZP-s hecckampány" - nyilatkozta lapunknak egy ápolónő, aki szerint meg lehet nézni, hogy Cser Ágnes hol, és mikor dolgozott, és mennyit tett akkor az egészségügyért. Egy másik forrás - inkognitóját megőrizve - úgy véli, hogy ,,a szocialisták így akarnak szimpátiát kelteni, csak gusztustalanul, egy szerencsétlen csoport segítségével".

Szombaton ott lesznek

A klinikákon kevesebben sztrájkolnak
Kóbor András elmondta, hogy a 1. számú Nőgyógyászati Klinika speciális esetnek számít, mert tavaly - a SOTE történetének legnagyobb sztrájkja alatt, 1999. június 1.) Kovács Veronikának - az akkori sztrájkbizottság elnökének - például nem engedték meg, hogy kiossza a szolidaritást jelző kék szalagokat. Kóbor elmondta, hogy a többi kórházhoz képest a klinikákon feltehetőleg kevesebben fognak sztrájkolni, mert egyrészt nem a Semmelweis Egyetem rendezte, másrészt a csatlakozás, és az akció között csupán öt nap állt rendelkezésre az előkészítésre.

Az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy a szombati felvonuláson a budapesti egyetemi kórházak mellett a vidéki egyetemekről is érkeznek küldöttek.