Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Jogi bakin bukhat a kórházreform

2007.02.09. 16:34
Elbukhat a kórházreform, az egészségügyi miniszter ugyanis lekéste a döntést az ágyak számának csökkentéséről és elosztásáról - mondta a Népszavának egy névtelenséget kérő egészségügyi szakjogász. A minisztérium szerint semmilyen jogi akadálya nincs a kórházak átalakításának, a miniszternek március elejéig kell döntenie.

Az egészségügyi miniszternek február 5-ig kellett volna döntenie a kórházak átalakításáról, mivel ezt elmulasztotta, az ágyszámok csökkentését meg lehet támadni a bíróságon, s az később az egész kórházreformot eltörölheti - állította egy névtelen jogász a Népszavának.

Az egészségügyi tárca január 8-án küldte el javaslatát a kórházak átalakításáról, jelentős részben az ágyak számának drasztikus csökkentéséről a hét regionális egészségügyi tanácsnak. Itt 20 napon belül kellett döntenie a helyi egészségügyi szakembereknek, polgármestereknek, kórházvezetőknek arról, elfogadják-e bizonyos kórházi osztályok leépítését, megszüntetését vagy átalakítását. A helyi igények figyelembevételével bizonyos határokon belül változtathattak a miniszteri javaslathoz képest.

A kórházak átalakításról szóló törvény szerint innen további 30 nap van arra, hogy a kórházak fenntartói, azaz nagyobb részt az önkormányzatok egyenként elfogadják a rájuk vonatkozó ágyszám-csökkentést. A végső döntést ezután 8 napos határidővel a miniszternek kell meghoznia.

A jogi vita innentől érdekes. A Népszavának nyilatkozó szakjogász szerint a vonatkozó törvény egyértelműen kimondja, hogy a RET-nek döntenie kell, és azt is meghatározza, miről. Mivel ilyen nem született, a fenntartóknak sincs mit elfogadniuk - mondta a lapnak. Szerinte a jogszabály alapján így Molnár Lajos miniszternek 8 napon belül, azaz február 5-ig kellett volna határoznia, ez a határidő azonban lejárt.

Még ha ki is épül az új kórházi intézményrendszer, a jogász érvelése szerint az így a bíróságon megtámadható lesz. A bíróság később formai okok miatt eltörölheti a változtatásokat.

Az egészségügyi tárca azzal érvel, hogy a regionális egészségügyi tanácsok "nem döntése" is döntés. A fenntartóknak tehát január 28-tól számítva még 30 napjuk van a jóváhagyásra.