Viola
-5 °C
-2 °C

Csak baráti bíztatást kaptak a kórházigazgatók

2006.07.21. 15:43
A miniszter szerint minden rendben lesz, a kórházigazgatók szerint viszont nem. A megyei kórházak vezetői megbeszélést kezdeményeztek Molnár Lajosnál, három kérdésben akartak megnyugtató válaszokat, de megítélésük szerint hiába.

Három kérdéskörben, a kórházak finanszírozása, a színlelt szerződések és az intézményvezetőket "bizonytalanságban tartó" egészségi és kormányzati jogszabályok ellentmondásai ügyében szerettek volna pontos válaszokat a megyei kórházak vezetői a szakminisztertől. Szerintük nem kapták meg.

Nem kérdeztek érdemben

A megyei kórházak vezetői, aki Varga Ferenc leendő kórházszövetségi elnök szerint alapvetően nem reformellenesek, szembesíteni szerették volna a szaktárca irányítóját azokkal a problémákkal, amelyekkel az intézményeknek meg kell küzdenie, és közösen találjanak megoldásokat. A zárt ajtók mögött tartott két órás megbeszélés után azonban az igazgatók csalódottságuknak adtak hangot. "Nem került sor arra, hogy érdemben kérdezzünk, hogy vitatkozzunk, hogy megbeszéljünk. A miniszter válaszai nem voltak konkrétak." - jelentette ki Golub Iván, szövetség jelenlegi elnöke.

Kevesebb, mint eddig

Golub, az Uzsoki Kórház vezetője szerint az egyeztetés után egy "baráti bíztatással" kell beérniük, és legfeljebb abban bízhatnak, hogy egy újabb találkozó "előrébb viszi a dolgokat". Golub Iván elmondta, hogy a miniszter számos alkalommal utalt a megyei kórházak fenntartásával kapcsolatban a tulajdonosok, vagyis az önkormányzatok felelősségére. Véleménye szerint viszont a július 1.-én bevezetett finanszírozási szigorítások által okozott 10-12 százalékos forráscsökkenést sem az intézmények, sem a tulajdonosok nem tudják kigazdálkodni.

A kórházszövetség elnöke szerint a működőképesség fenntartása olyan korlátozások bevezetését jelenti, amelyek egyértelműen a páciensek elégedettségének csökkenéséhez vezet majd. Az úgynevezett színlelt szerződések megszüntetése után kialakult helyzet megoldására sem kaptak megnyugtató választ, és Golub Iván véleménye szerint nem remélhető központi támogatás a probléma kezelésére.

Prioritás a régió

Molnár Lajos viszont a hatékonyabb kórházi struktúra kiépítéséről beszélt a sajtónak. A miniszter szerint a költségvetésben is prioritást élvez a regionális rendszer kiépítése például az onkológiai hálózatban. Molnár hangsúlyozta, hogy az uniós pályázatokon mindenképp biztosítják, meglegyen a 100 százalékos önrész azon régiós kórházak számára, amelyek vállalják, hogy megfelelő színvonalú ápolási és rehabilitációs központokat hoznak létre. A miniszter szerint Nemzeti fejlesztési terv következő hét éves szakaszában a regionális átszervezésben a rosszul ellátott térségek is kiemelt támogatáshoz juthatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!