Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katolikus választási körlevél: Esélytelen jelöltre ne szavazz!

2002.03.01. 09:37
Nem tárgyal pártokkal a választásokig a Magyar Katolikus Püspöki Kar, de a korábbi választásokhoz hasonlóan most is lesz választási körlevél. A Népszabadság birtokában lévő szövegtervezetben a legnagyobb magyarországi egyház arra buzdítja majd a híveket: ne voksoljanak esélytelen jelöltre. A dokumentum szerint a híveknek olyan politikai erőt kell támogatniuk, amely garantálja a hit- és erkölcsoktatás szabadságát, az egyház szabad működésének lehetőségét. A körlevél szerint nem szabad csupán az ígéretekben hinni.
A kampány eldurvult hangneme miatt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai az országgyűlési választásokig sem egyénileg, sem testületileg nem folytatnak tárgyalásokat a politikai pártok vezetőivel - a testület erről csütörtökön zárult háromnapos tavaszi ülésén döntött. Veres András püspök, a testület titkára elmondta: eddig minden pártvezetőt fogadtak, aki jelezte látogatási szándékát, a kialakult helyzetre tekintettel azonban úgy döntöttek, felfüggesztik ezt a gyakorlatot. Bejelentette továbbá, hogy elkészült a püspöki konferencia választási körlevele, amelyet március 17-én olvasnak fel az ország katolikus templomaiban.

Nem szabad csak az ígéretekben hinni

A Népszabadság birtokába került a választási körlevél tervezete, mely szerint nem szabad csupán az ígéretekben hinni, az eddigi tapasztalatok alapján szükséges dönteni. A körlevél pártok említése nélkül azt ajánlja a híveknek: olyan politikai erőt támogassanak, amely tiszteli a házasság és a család szentségét megbecsüli a magyar kultúra értékeit, segíti az egészséges nemzeti öntudat kialakítását, nyitott szívvel, áldozatokat is vállalva fordul a határainkon túl élő magyar testvéreink és a szomszéd népek felé, garantálja a hit- és erkölcsoktatás szabadságát, biztosítja az egyház szabad működésének lehetőségét.

Esélytelen jelöltre ne szavazzon senki

Az egyház vezetői - személyek és pártok megnevezése nélkül - a Népszabadság cikke szerint arra figyelmeztetnek: "Ne vesztegessük el szavazatunkat esélytelen jelöltekre. Az első választási fordulóban próbáljuk megtalálni azt az egyéni képviselőt, akit leginkább alkalmasnak tartunk, és akinek van esélye a bejutásra. Ugyanígy döntsük el, hogy az első fordulóban melyik párt listájára szavazunk. Ha egy párt ugyanis nem éri el az öt százalékot, nem jut be a parlamentbe, szavazatunkat más pártok kapják meg. Így esetleg olyan pártot juttatunk előnyhöz, amely akaratunkkal ellenkező nézeteket képvisel. A második fordulóban pedig a legesélyesebb jelöltet kell támogatni azok közül, akik értékeinket képviselik vagy elfogadják."