Ágnes
-5 °C
2 °C

Katolikus választási körlevél: Esélytelen jelöltre ne szavazz!

2002.03.01. 09:37
Nem tárgyal pártokkal a választásokig a Magyar Katolikus Püspöki Kar, de a korábbi választásokhoz hasonlóan most is lesz választási körlevél. A Népszabadság birtokában lévő szövegtervezetben a legnagyobb magyarországi egyház arra buzdítja majd a híveket: ne voksoljanak esélytelen jelöltre. A dokumentum szerint a híveknek olyan politikai erőt kell támogatniuk, amely garantálja a hit- és erkölcsoktatás szabadságát, az egyház szabad működésének lehetőségét. A körlevél szerint nem szabad csupán az ígéretekben hinni.
A kampány eldurvult hangneme miatt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai az országgyűlési választásokig sem egyénileg, sem testületileg nem folytatnak tárgyalásokat a politikai pártok vezetőivel - a testület erről csütörtökön zárult háromnapos tavaszi ülésén döntött. Veres András püspök, a testület titkára elmondta: eddig minden pártvezetőt fogadtak, aki jelezte látogatási szándékát, a kialakult helyzetre tekintettel azonban úgy döntöttek, felfüggesztik ezt a gyakorlatot. Bejelentette továbbá, hogy elkészült a püspöki konferencia választási körlevele, amelyet március 17-én olvasnak fel az ország katolikus templomaiban.

Nem szabad csak az ígéretekben hinni

A Népszabadság birtokába került a választási körlevél tervezete, mely szerint nem szabad csupán az ígéretekben hinni, az eddigi tapasztalatok alapján szükséges dönteni. A körlevél pártok említése nélkül azt ajánlja a híveknek: olyan politikai erőt támogassanak, amely tiszteli a házasság és a család szentségét megbecsüli a magyar kultúra értékeit, segíti az egészséges nemzeti öntudat kialakítását, nyitott szívvel, áldozatokat is vállalva fordul a határainkon túl élő magyar testvéreink és a szomszéd népek felé, garantálja a hit- és erkölcsoktatás szabadságát, biztosítja az egyház szabad működésének lehetőségét.

Esélytelen jelöltre ne szavazzon senki

Az egyház vezetői - személyek és pártok megnevezése nélkül - a Népszabadság cikke szerint arra figyelmeztetnek: "Ne vesztegessük el szavazatunkat esélytelen jelöltekre. Az első választási fordulóban próbáljuk megtalálni azt az egyéni képviselőt, akit leginkább alkalmasnak tartunk, és akinek van esélye a bejutásra. Ugyanígy döntsük el, hogy az első fordulóban melyik párt listájára szavazunk. Ha egy párt ugyanis nem éri el az öt százalékot, nem jut be a parlamentbe, szavazatunkat más pártok kapják meg. Így esetleg olyan pártot juttatunk előnyhöz, amely akaratunkkal ellenkező nézeteket képvisel. A második fordulóban pedig a legesélyesebb jelöltet kell támogatni azok közül, akik értékeinket képviselik vagy elfogadják."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!