Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Medgyessy-Orbán találkozó a jövő héten

2002.05.18. 23:10
Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök várhatóan kedden személyes találkozót kezdeményez Orbán Viktor leköszönő miniszterelnökkel, hogy megtárgyalják a kormányzati átadás-átvétel legfontosabb kérdéseit - értesült a Népszabadság.
Az MSZP-SZDSZ-kormány új szerkezeti struktúráját várhatóan kedden fogadja el az Országgyűlés, a kormányprogram vitája pénteken indul, s a tervek szerint május 27-én alakul meg a Medgyessy-kabinet. Így kettejük találkozójára a jövő hét második felében kerülhet sor.

Az elmúlt 12 évben hagyománnyá vált, hogy a kormányváltáskor a leköszönő miniszterelnök a hivatali dolgozószobájában fogadja utódját. Így volt ez 1994-ben, amikor Boross Péter Horn Gyulának, majd 1998-ban Horn Gyula Orbán Viktornak adta át az ország irányítását.

Az MSZP és az SZDSZ választási győzelmét követően az Orbán-kormány április 23-án megkezdte az átadás-átvétel előkészítését. A Miniszterelnöki Hivatal által kialakított szempontok alapján minden egyes tárcának leltárt kell készítenie többek között elmúlt négyéves tevékenységéről, az eredményekről, a költségvetési helyzetről, az integrációs feladatok állásáról.

A kabinet visszavonja az parlamenthez benyújtott törvényjavaslatait. Az elmúlt napokban az egyes minisztériumok sorra hozzák nyilvánosságra az általuk készített leltár legfontosabb részleteit. Orbán már jelezte, hogy kész személyesen is tárgyalni Medgyessyvel.

Az eddigi hagyományoktól ugyanakkor az Orbán-kormány eltér abban, hogy a Fidesz a 2006-ig meghirdetett választási ígéreteit tartalmazó szociálpolitikai intézkedéscsomagot is az átadás-átvétel dokumentumai közé teszi, s a következő kormányra bízza azok bevezetését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!