Előd
9 °C
17 °C

Fejlesztéspolitikában erősítene a harmadik Gyurcsány-kormány

2008.04.27. 19:22
Hivatalosan csak május 5-ig akarja megnevezni új miniszterjelöltjeit a kormányfő, az elképzelésekről máris kiszivárgott egy-két forgatókönyv. Itt vannak az aktuális, egyelőre nem végleges tervek. Ráadásul a nagy változtatások egyből el is bukhatnak.

Itt a harmadik Gyurcsány-kormány egy kis túlzással, de legalábbis a miniszterelnök most érdemben próbálja átalakítani kormányát. A fókuszba a fejlesztéspolitika kerül, s ehhez idomítják a tárcák működését, struktúráját.

Az a legvalószínűbb, hogy Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenlegi főigazgatója lesz Horváth Ágnes egészségügyi miniszter utódja. A hírek szerint egy nem politikus szakember lehet majd a környezetvédelmi miniszter.

Az egyik átalakítandó minisztérium a gazdasági, amelyiket egyszerre duzzasztják és karcsúsítják. Lenyeli például a Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) alárendeltségében működő Nemzeti Fejlesztési ügynökséget. Az így gründolt nemzeti fejlesztési és gazdasági tárcából, amit információink szerint Bajnai Gordon visz majd, viszont kivonják az infrastruktúrát (és a szorosan hozzátartozó gazdaságélénkítési feladatokat), és egy önálló minisztériumhoz telepítik.

Az Index úgy tudja, hogy ezt a szervezet Puch László jelenlegi pártpénztárnok irányíthatja. Ehhez persze le kell válnia az MSZP kongresszus kétharmados többséggel támogatandó pénzügyőri posztjától. (Megjegyzendő, Puch sorsával kapcsolatban informátoraink két forgatókönyvet említettek: a másik szerint a pártpénztárnok a gazdasági minisztériumban kaphatna államtitkári posztot.)

A fejlesztéspolitika egyébként egy másik új bimbót is hajthat, megeshet, hogy a kutatásfejlesztésért önálló tárcanélküli miniszter pörgeti fel majd a területet. Ami a kissé kiürült ÖTM-et illeti, az új szisztémában állva hagynák. Hogy kinek a vezetésével az egyelőre kérdéses. Az Index egyelőre két célszemélyről tud. Az egyik Ujhelyi István, aki jelenleg államtitkárként fungál, illetve Lamperth Mónika. Aki viszont éppen a szociális és munkaügyi tárca első embere. Amennyiben esetleg visszamegy régi tárcájához, pótlására nincs sok lehetőség. Az egyik erőteljes esélyes Simon Gábor, a szociális minisztérium jelenlegi államtitkára.

A nagy strukturális változtatásokat meghiúsíthatja, hogy ezekhez módosítani kellene a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amihez az MSZP-nek önállóan nincs meg a parlamenti többsége. Ezt a szocialisták is tudják, de a szokásjogban bíznak, azaz, hogy ezeket a módosításokat még az ellenzék is szokta támogatni.

Az Index információi szerint egyébként nemcsak a csúcsfejek rendszerén változtat Gyurcsány, az államtitkári bázist is megforgatja, bővíti. Mivel a Fejlesztéspolitikai Kabinet veszi át a jelenlegi Fejlesztéspolitikai Irányító Testület feladatit, a szervezet megszűnik, s felszabadul öt államtitkári hely. (Illetve összesen hat, hisz az SZDSZ kiugrott a koalícióból, így Horn Gábor koalíciós koordinációs államtitkár is „munkanélküli” lesz.) A hat pozíciót pedig szétdobják a nagy tárcák között (megeshet, hogy egy minisztérium akár többet is igényelhet, például a szociális és a kibővített gazdasági), de alapvetően a két államtitkár rendszere lesz a jellemző.

A szakállamtitkári kar is formálódik, minden minisztériumnál egy szakállamtitkárt úgynevezett főtitkárrá emelnek, s a jövőben ő látja el a koordinációs, egyeztetési közigazgatási feladatokat. A kormányzat átszabásával párhuzamosan Gyurcsány (sokadszor) most ismét ki akarja nyitni a pártszervezetek ügyét. Az Index információi szerint megszűnne például a pártpénztárnoki poszt, regionális igazgatóságok alá rendelik a helyi, megyei erőket, illetve markánsan központosítják és kibővítik a párt kommunikációs rendszerét.