Frigyes
18 °C
24 °C

Sokat romlott a kormány megítélése

2003.09.16. 09:09
Az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a kormány megítélése - ezt tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt és a Népszabadság birtokába került augusztusi felmérés.
A Miniszterelnöki Hivatalnak készített friss felmérés szerint a kormány munkájával a közepesnél kevésbé elégedett a közvélemény - a megkérdezettek 19 nem elégedett, 21 százaléka pedig nagyon elégedetlen. A Szonda Ipsos által készített felmérés szerint jóval több az elégedetlenek aránya, mint a pozitív véleménnyel bíróké.

Kritikus harmincasok

A kormány tevékenységével a legkevésbé a harmincasok generációja elégedett, a 70 év fölöttiek viszont az átlagnál egy hajszálnyival kedvezőbben viszonyulnak a kabinethez. Mindennél többet mond, hogy az úgynevezett kormányelégedettségi mutató a júliusi 46 pontról augusztus végére 40-re süllyedt.

Az ellenzéket sem tartják jónak

Alapvetően változott viszont a korábbiakhoz képest az Orbán-kormány négy évének megítélése. Augusztusban az Orbán-kabinet tevékenységének utólagos értékelése 47 százalékos elégedettségi eredményt mutatott, és most először magasabb, mint a Medgyessy Péter által vezetett kormányé. Érdekes, hogy az előző koalíció kormányzásával elégedettebbek a megkérdezettek, mint a Fidesz és az MDF jelenlegi, ellenzéki tevékenységével.

Valamennyi tárca és miniszter megítélése romlott az elmúlt hónapokban. A legrosszabb helyzetben Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter van: a tárca elégedettségi mutatója mindössze 32 pont, a miniszteré a júliusi 46-ról 39 pontra zuhant. László Csaba pénzügyminiszter 42 ponttal az utolsó előtti a listában.

A legmeggyőzőbbnek Bárándy Péter igazságügy-miniszter munkáját tartják a megkérdezettek: a tárcát 52 pontra, az ő tevékenységét pedig 58 pontra értékelték.

Meglepetésemberek

Szakértők meglepőnek tartják, hogy a honvédelmi tárca megítélése a vártnál jobb: a minisztérium elégedettségi pontja 50-es, Juhász Ferencé 51-es. Hasonló a helyzet az informatikai és hírközlési tárcánál: a minisztérium elégedettségi pontja 56-os, miként Kovács Kálmáné is.