Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokat romlott a kormány megítélése

2003.09.16. 09:09
Az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a kormány megítélése - ezt tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt és a Népszabadság birtokába került augusztusi felmérés.
A Miniszterelnöki Hivatalnak készített friss felmérés szerint a kormány munkájával a közepesnél kevésbé elégedett a közvélemény - a megkérdezettek 19 nem elégedett, 21 százaléka pedig nagyon elégedetlen. A Szonda Ipsos által készített felmérés szerint jóval több az elégedetlenek aránya, mint a pozitív véleménnyel bíróké.

Kritikus harmincasok

A kormány tevékenységével a legkevésbé a harmincasok generációja elégedett, a 70 év fölöttiek viszont az átlagnál egy hajszálnyival kedvezőbben viszonyulnak a kabinethez. Mindennél többet mond, hogy az úgynevezett kormányelégedettségi mutató a júliusi 46 pontról augusztus végére 40-re süllyedt.

Az ellenzéket sem tartják jónak

Alapvetően változott viszont a korábbiakhoz képest az Orbán-kormány négy évének megítélése. Augusztusban az Orbán-kabinet tevékenységének utólagos értékelése 47 százalékos elégedettségi eredményt mutatott, és most először magasabb, mint a Medgyessy Péter által vezetett kormányé. Érdekes, hogy az előző koalíció kormányzásával elégedettebbek a megkérdezettek, mint a Fidesz és az MDF jelenlegi, ellenzéki tevékenységével.

Valamennyi tárca és miniszter megítélése romlott az elmúlt hónapokban. A legrosszabb helyzetben Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter van: a tárca elégedettségi mutatója mindössze 32 pont, a miniszteré a júliusi 46-ról 39 pontra zuhant. László Csaba pénzügyminiszter 42 ponttal az utolsó előtti a listában.

A legmeggyőzőbbnek Bárándy Péter igazságügy-miniszter munkáját tartják a megkérdezettek: a tárcát 52 pontra, az ő tevékenységét pedig 58 pontra értékelték.

Meglepetésemberek

Szakértők meglepőnek tartják, hogy a honvédelmi tárca megítélése a vártnál jobb: a minisztérium elégedettségi pontja 50-es, Juhász Ferencé 51-es. Hasonló a helyzet az informatikai és hírközlési tárcánál: a minisztérium elégedettségi pontja 56-os, miként Kovács Kálmáné is.