Judit
3 °C
7 °C

Kevesebb jut a második 100 napra

2002.09.27. 17:05
Míg az első 100 nap programjának költségvetési kihatása nettó 172 milliárd volt, a második 100 nap 65,4 milliárd forintba kerül - hangzott el pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón. Az "Esélyt a jövőnek!" elnevezésű intézkedéscsomag nagy segítséget jelent a gyereket vállaló szülőknek és a gyereket nevelő nagyszülőknek is.
Elkészült az idei tűzijáték tételes költségelszámolása - jelentette be kormányszóvivő. Gál. J. Zoltán tájékoztatása szerint az ünnepségre 495 millió forintot szántak, ami bruttó költségen 618 forintot jelent. Ezt a keretet azonban a szervező Multimédia Concert Kft. nem lépte túl, sőt 16,8 millió forinttal kevesebbet költött. Ezt az összeget az árvízi kárenyhítésre fordítja a kormány. A kormányszóvivő bejelentette, hogy a tételes költségelszámolás péntek délutántól megtekinthető lesz a miniszterelnöki hivatal honlapján.

Két gyerek vállalása esetén 1,6 milliót adnak

A kormányszóvivő a tájékoztatón áttekintette a második 100 napos program pontjait. Elhangzott, az "Esélyt a jövőnek" program az idei költségvetés számára 65,4 milliárd forintba kerül. Emlékeztetőül: az első 100 nap programjának költségvetési kihatása nettó 172 milliárd volt.

A programpontok közül Gál J. Zoltán egyebek mellett kiemelte, a lakásépítési kedvezmény felemelését, valamint azt, hogy a kormány megelőlegezi a két gyermek után járó támogatást. Ezt az jelenti, hogy az azok a fiatal, még gyermektelen házasok, akik meghatározott időn belül vállalják két gyermek megszületését otthonteremtésükhöz igénybe vehetik az 1,6 millió forintos támogatást.

Nyugdíj mellett is kaphatnak GYES-t a nagyszülők

A Munka Törvénykönyvét is módosíttatja a kabinet annak érdekében, hogy az újszülött gyermek édesapja gyermeke 2 hónapos koráig 5 munkanap pótszabadságra legyen jogosult. Az apa így családjával töltheti a gyermek születése utáni első napokat.

Újdonságot jelent az is, hogy az unokáját gondozó nagyszülő a nyugdíj mellett is jogosult lesz a GYES-re. Ez az intézkedés nagyobb választási lehetőséget biztosít az édesanyáknak a munkavállalás és a gyermeknevelés között, kiegészítő jövedelmet nyújt a nagyszülőknek, a gyermekek pedig továbbra is számukra a legjobb körülmények között, családban nevelkedhetnek.

Internetet minden faluba!

A középiskolásokat érinti a programpontok közül az, amely szerint minden diák, aki sikeres számítógépkezelői vizsgát tesz visszakapja a vizsgadíjat. A kormány szándéka szerint minden településen megteremti a számítógép és az internet közösségi hozzáférésének lehetőségét. A második 100 napos program célja, hogy azon a körülbelül ezer településen, amely még nem rendelkezik sem számítógéppel, sem interneteléréssel kiépüljön az ezt biztosító szolgáltatások rendszere.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?