Tekla
8 °C
20 °C

Kevesebb jut a második 100 napra

2002.09.27. 17:05
Míg az első 100 nap programjának költségvetési kihatása nettó 172 milliárd volt, a második 100 nap 65,4 milliárd forintba kerül - hangzott el pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón. Az "Esélyt a jövőnek!" elnevezésű intézkedéscsomag nagy segítséget jelent a gyereket vállaló szülőknek és a gyereket nevelő nagyszülőknek is.
Elkészült az idei tűzijáték tételes költségelszámolása - jelentette be kormányszóvivő. Gál. J. Zoltán tájékoztatása szerint az ünnepségre 495 millió forintot szántak, ami bruttó költségen 618 forintot jelent. Ezt a keretet azonban a szervező Multimédia Concert Kft. nem lépte túl, sőt 16,8 millió forinttal kevesebbet költött. Ezt az összeget az árvízi kárenyhítésre fordítja a kormány. A kormányszóvivő bejelentette, hogy a tételes költségelszámolás péntek délutántól megtekinthető lesz a miniszterelnöki hivatal honlapján.

Két gyerek vállalása esetén 1,6 milliót adnak

A kormányszóvivő a tájékoztatón áttekintette a második 100 napos program pontjait. Elhangzott, az "Esélyt a jövőnek" program az idei költségvetés számára 65,4 milliárd forintba kerül. Emlékeztetőül: az első 100 nap programjának költségvetési kihatása nettó 172 milliárd volt.

A programpontok közül Gál J. Zoltán egyebek mellett kiemelte, a lakásépítési kedvezmény felemelését, valamint azt, hogy a kormány megelőlegezi a két gyermek után járó támogatást. Ezt az jelenti, hogy az azok a fiatal, még gyermektelen házasok, akik meghatározott időn belül vállalják két gyermek megszületését otthonteremtésükhöz igénybe vehetik az 1,6 millió forintos támogatást.

Nyugdíj mellett is kaphatnak GYES-t a nagyszülők

A Munka Törvénykönyvét is módosíttatja a kabinet annak érdekében, hogy az újszülött gyermek édesapja gyermeke 2 hónapos koráig 5 munkanap pótszabadságra legyen jogosult. Az apa így családjával töltheti a gyermek születése utáni első napokat.

Újdonságot jelent az is, hogy az unokáját gondozó nagyszülő a nyugdíj mellett is jogosult lesz a GYES-re. Ez az intézkedés nagyobb választási lehetőséget biztosít az édesanyáknak a munkavállalás és a gyermeknevelés között, kiegészítő jövedelmet nyújt a nagyszülőknek, a gyermekek pedig továbbra is számukra a legjobb körülmények között, családban nevelkedhetnek.

Internetet minden faluba!

A középiskolásokat érinti a programpontok közül az, amely szerint minden diák, aki sikeres számítógépkezelői vizsgát tesz visszakapja a vizsgadíjat. A kormány szándéka szerint minden településen megteremti a számítógép és az internet közösségi hozzáférésének lehetőségét. A második 100 napos program célja, hogy azon a körülbelül ezer településen, amely még nem rendelkezik sem számítógéppel, sem interneteléréssel kiépüljön az ezt biztosító szolgáltatások rendszere.