Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Csillag és Burány lehetnek a következők

2004.01.15. 17:56
A miniszterelnök még az európai parlamenti választások előtt - várhatóan május környékén - átalakítja kormányát - értesült a Népszabadság. Nem csupán személycserékről van szó, hanem strukturális átszervezésekről is.
Nem csak László Csaba pénzügyminiszter, hanem Csillag István gazdasági és Burány Sándor munkaügyi miniszter posztja is veszélyben forgott a múlt héten - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Medgyessy Péter kormányfő feltételt szabott a gazdasági tárca vezetőjének: ha sikerül megoldania az M5-ös autópálya ügyét, akkor maradhat. Csillag István menesztése egyébként azért is gondot okozhatott, mert az SZDSZ állítólag nem tudott volna nála alkalmasabb jelöltet állítani a tisztségre.

Burány egyelőre megúszta

Belső körökben már tényként számoltak Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter leváltásával is, de ő szintén a helyén maradhatott. Pedig a kormányban sokan a munkaügyi miniszter szemére vetik, hogy "kiürült" az érdekegyeztetés, továbbá azt is, hogy a tárcát érintő sikereket - például a foglalkoztatási adatok javuló tendenciáját - nem tudja kamatoztatni.

Azt, hogy Burány végül a helyén maradhatott, elemzők azzal indokolják, hogy a kormányfő nem akart újabb frontot nyitni az MSZP-vel egyébként sem konfliktusmentes kapcsolatában. Burány ugyanis a párt elnökségének tagja.

Medgyessy már tudja

Burány kapcsán a kormányfőnek emlékeznie kell Jánosi György példájára, aki szintén befolyásos testület, a szocialisták választmányának elnöke. Őt tavaly menesztette Medgyessy az ifjúsági tárca éléről, s azóta elhangzott nyilatkozataival sok gondot okoz a kormánynak. A napokban Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszter egy televíziós nyilatkozatában arra a kérdésre, tervez-e további kormányátalakítást a miniszterelnök, kitérő választ adott, hozzátéve, hogy Medgyessy Péter ezt már nyilvánvalóan tudja.

Gál J. még nem tudja

A kormányszóvivő csütörtökön délután elmondta: nincs tudomása arról, hogy a miniszterelnök kormányátalakítást vagy további személycseréket tervezne. "Nincs tudomásom arról, hogy a miniszterelnöknek most ilyen szándéka lenne" - jelentette ki Gál J. Zoltán, a Népszabadság című napilap csütörtöki számában megjelentekre reagálva.

Kuncze: nincs szó Csillag leváltásáról

Minden alapot nélkülöz az a laphír, amely szerint felmerült Csillag István gazdasági miniszter menesztése - közölte Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök. "Jelen pillanatban semmilyen ilyen tárgyalás nem folyik, ilyen javaslatok nem érkeztek" - fogalmazott, hozzátéve: nem merült fel a gazdasági és közlekedési tárca szétválasztása sem.

Kijelentette, a koalíciós kormány koalíciós megállapodás alapján működik, ez a megállapodás rögzíti, hogy milyen tárcák vannak, s hogy az SZDSZ milyen minisztériumokat vezet. "Az SZDSZ által vezetett tárcák irányítóira az SZDSZ tehet javaslatot" - hangoztatta. Leszögezte: elégedettek Csillag István tevékenységével.