Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A pénzügyminiszter nem tart a tervezett infláció változásától

2003.04.02. 18:34
A kormány nem változtat a gazdaságpolitikáján, noha exportpiacaink növekedési kilátásai romlottak. A jövőben az iskola első három évében nem szabad buktatni - döntött a kormány szerdai ülésén.
Az olajárak bizonytalanságától eltekintve a kormány nem tart attól, hogy az inflációs prognózison változtatni kellene - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 4,5 százalék-nál (+/- 1 százalékos sávot számításba véve) nem lesz rosszabb a pénzromlás üteme.

Éppen ezért "a kormány folytatja a tavaly elfogadott gazdaságpolitikát és nem lát okot változtatásra vagy érdemi beavatkozásra - tette hozzá László Csaba"

Az iraki háború hatással van a magyar gazdaságra

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az iraki háborúnak nincs közvetlen hatása a magyar gazdaságra, illetve a külkereskedelemre. Elismerte azonban, hogy a háború következményeként Magyarország főbb exportpiacainak növekedési kilátásai romlottak, amit figyelembe kell venni a gazdaságpolitika alakításánál.

A pénzügyminiszter kitért azokra, akik az esztergomi egykori szovjet laktanyában átalakított lakások vásárlásához szociálpolitikai támogatást, illetve áfa-kedvezményt vettek igénybe, szerinte "jogszabályellenesen, ám jóhiszeműen jártak el". A pénzügyminiszter leszögezte, hogy egyetlen érintett sem kerülhet "lehetetlen helyzetbe" azért, mert az APEH visszaköveteli a jogtalanul igényelt támogatást.

Varga Árpád, az APEH elnök-helyettese elmondta, hogy az érintettek méltányossági eljárás keretében kérelmezhetik, hogy az adóhatóság engedje el a tartozást. Hozzátette, hogy minden esetet egyedileg vizsgálnak meg.

Az első három évben nem lesz buktatás az iskolában

Az általános iskola első négy évfolyamán kizárólag tanítók készíthetik fel a diákokat, az első három évben buktatni csak a szülők beleegyezésével lehet majd - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter ugyanezen a sajtótájékoztatón. A közoktatási törvény tervezett módosítása szerint a középiskolák nulladik évfolyamán nyelvi előkészítő osztály indulhat. A kormány kiterjeszti továbbá az államilag finanszírozott képzéseket bizonyos másoddiplomákra, 40 év felett nem lesz szükség a diplomához nyelvvizsgára. 2005-től az egyetemekre, főiskolákra az érettségi eredménye alapján nyerhetnek felvételt a diákok a felsőoktatási törvény tervezett módosítása értelmében.