Konrád
8 °C
26 °C

Kormány levele a munkavállalóknak

2001.04.24. 20:13
Valamennyi állami cég dolgozóját levélben tájékoztatja a kormány, a Munka Törvénykönyve módosításáról - jelentette be a kabinet ülése után Borókai Gábor. A kormányszóvivő szerint úgy tűnik az MSZP népszavazási kezdeményezéséből, hogy a szocialisták a polgári kormány programját akarják végrehajtani, hiszen az ingyenes nyelvvizsga szerzés éppúgy része a kabinet törekvéseinek, mint a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése, vagy a nyugdíjasok élethelyzetének javítása. Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes viszont úgy véli: ha ingyenessé akarnák tenni a nyelvvizsgaszerzést, szerepelne a kétéves költségvetésben. Ha elakarnák törölni a sorkatonai szolgálatot nem mondta volna azt a miniszterelnök, hogy dicsőség ma katonának lenni.
Valamennyi munkavállalót levélben tájékoztatja a kormány a munka törvénykönyvének módosításáról - ismertette a kormány döntését Borókai Gábor kormányszóvivő. Szerinte ugyanis az utóbbi időben számos valótlanság jelent meg a jogszabály módosításáról Borókai úgy vélte, nem volt célja a változtatásnak a 40 órás munkahét megváltoztatása és az sem, hogy megszűnjön a két pihenőnap. Emlékeztetett arra, hogy az elrendelhető heti munkaidő maximuma 72 óráról 48 órára csökken. A szocialisták népszavazási kezdeményezéséről azt mondta: az MSZP által feltenni kívánt kérdés hamis, mert a munka törvénykönyvének módosításával megvalósultak azok a célok, melyekért az MSZP most kiáll.

Borókai: nyitott kapukat döngetnek a szocialisták

Borókai Gábor úgy látja: a szocialisták nyitott kapukat döngetnek, amikor az ingyenes nyelvvizsga mellett kardoskodnak, hiszen az oktatási tárca programjai éppen azt célozzák, hogy a 2005-ben érettségizők egy középfokú és egy alapfokú nyelvvizsgát is letehessenek már. Borókai szerint szerepel a kormány tervei között a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése is, és a nyugdíjasokra is kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen a törvényben előírtnál 3 százalékkal nagyobb emelést adtak az időskorúaknak.

Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes viszont úgy látja: ha a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján emelnének nyugdíjat, akkor jobb életkörülmények várnának az időskorúakra. A szocialista politikus kifejtette: az MSZP saját céjainak megvalósításán dolgozik és ez nem esik egybe a polgári kormány programjával. Keller szerint egyértelmű, hogy hátrány érte a munkavállalókat a munkatörvénykönyve, módosítása miatt, mert abból világosan kiolvasható, hogy veszélyben az emberek két szabadnapja.

A sorkatonai szolgálattal kapcsolatosan Keller úgy vélekedett: ha valóban a kötelező katonáskodás megszüntetésén munkálkodna a kabinet, nem mondta volna azt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ma dicsőség katonának lenni, és mindenkinek részt kell vennie a kötelező kiképzésen, függetlenül a bevonuló fizikai állapotától. A szocialista honatya szerint, az sem igaz, hogy az alapfokú oktatásban megszerezhető nyelvvizsga komolyan szerepelne a kabinet prioritásai között, hiszen a kétéves költségvetésben egyetlen forint sincsen elkülönítve erre a célra.

A státustörvényről is szó esett a kabinet ülésén

A kormány felhatalmazása értelmében a Belügyminisztériumnak el kell készítenie a státustörvényről szóló javaslatban megfogalmazottak alapján az igazolvány-kiadáshoz szükséges kormányrendeletet. Ennek határideje 2001. május 31.

Borókai egyúttal közölte, a kormány továbbra is azt szeretné, ha a külső üzletrész-tulajdonosok névértéken juthatnának hozzá üzletrészük ellenértékéhez. Elmondta, hogy a kormány első olvasatban tárgyalta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erre vonatkozó előterjesztését, amelynek kapcsán további egyeztetés szükséges.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint hazánk mentes a marhakórtól (BSE), de további megelőző intézkedések szükségesek. Ezek idei összköltsége - az előzetes adatok szerint - 13 milliárd forint. A földművelésügyi tárca képviselője beszámolt a kabinet ülésén a BSE-vel kapcsolatos európai uniós intézkedésekről és azok magyarországi hatásairól. Az Európai Bizottság 2001-ben 971 millió eurót szavazott meg a BSE elleni intézkedésekre. A magyarországi intézkedések végrehajtásához szükséges pénz fedezetének forrásáról a következő kormányülésen döntenek.