Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Törvényes volt a kormányőrök részvétele a népszámlálásban

2001.05.03. 19:40
Nem volt sem törvénytelen, sem titkos, hogy kormányőrök is részt vettek a népszámlálásban - közölte Borókai Gábor szóvivő a kormány csütörtöki ülése utáni sajtótájékoztatón. A kormányülésen elhangzott többek között, hogy még az idén pénzükhöz jutnak a szövetkezeti üzletrész-tulajdonosok, valamint, hogy jövő januártól a nyugdíjakat a nyugdíjasok speciális fogyasztói kosara és a keresetnövekedés alapján fogják emelni.
Borókai Gábor
A kormányőrök alkalmazását takarékossági okok is indokolták, ellenkező esetben ugyanis csak C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálatnak alávetett kérdezőbiztosok gyűjthették volna össze a védett személyek és környezetük adatait, ami jelentős többletköltséget igényelt volna. Borókai Gábor beszámolt arról, hogy a kormányőrök részvételét belügyminiszteri utasítás szabályozta, ami egyébként meg is jelent a január 19-iki Belügyi Közlönyben.

A népszámlálásban 48 ezer kérdezőbiztos vett rész, közülük 18-an állnak a kormányőrség alkalmazásában. A nem védett személyek megkérdezésére az önkormányzat által kijelölt felügyelők kísérték a kormányőröket - hangzott el. A miniszterelnök legkésőbb 30 napon belül válaszol Demszky Gábor levelére, amelyben az SZDSZ elnöke, főpolgármester a népszámlálással kapcsolatban tett fel kérdéseket.

Az idén pénzhez jutnak a szövetkezeti üzletrész-tulajdonosok

A kormány nem jogi, hanem piaci eszközöket vesz igénybe a szövetkezeti külső üzletrész-tulajdonosok kifizetésére - közölte a kormányszóvivő. Elmondása szerint bár egyelőre nincs döntés ennek konkrét formájáról, bizonyos, hogy az alanyi jogú üzletrész-tulajdonosok az év végéig hozzájutnak tulajdonuk névértékéhez. Vizsgálják azt is, hogy a nyugdíjasokat hogyan lehet pénzükhöz juttatni. A tájékoztatóból kiderült: várhatóan valamelyik állami szerv révén vásárolják meg az üzletrészeket, ám a korábban erre a célra félretett 12 milliárd forint valószínűleg nem lesz elegendő. Borókai Gábor hozzátette: 2001. december 31-ig kell az üzletrész-tulajdonosoknak tulajdonuk ellenértékét megkapniuk.

Jövőre a keresetnövekedés alapján fogják emelni a nyugdíjakat

A Központi Statisztikai Hivatal január óta mér a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján is inflációt - közölte a szóvivő. Megemlítette, hogy a nyugdíjakat 2002 januárjától a nyugdíjasok speciális fogyasztói kosara és a keresetnövekedés alapján fogják emelni. Borókai Gábor jelezte: miután korábban nem volt ilyen speciális mérés, a KSH-nak egyelőre csak havi adatok állnak rendelkezésére.

A szóvivő bejelentette: a kormány döntése értelmében a pápai katonai repülőteret állami kézben tartják, és egyfajta fogadó reptérként, valamint a kecskeméti reptér tartalékaként üzemeltetik tovább. További három katonai repülőtér - a szolnoki, a taszári és a szentkirályszabadjai - polgári célokat is fog szolgálni.

Jól haladnak az árvízi újjáépítési munkálatok

Borókai Gábor közlése szerint összesen 584 lakóépületet kell lebontani és ebből 489-et már le is bontottak az árvíz sújtotta beregi térségben. Elmondta: az újjáépítés során a lakóházak mellett kiemelt figyelmet fordítanak az egyházi és műemléképületek rendbe hozatalára és a roma kisebbség problémáira is. A hét legsúlyosabban károsult település lakó közül 48-cal már megkötötték a szerződést az új lakóingatlan felépítésére.

Kérdésre válaszolva a szóvivő hangsúlyozta: a miniszterelnök egyszer sem mondta, hogy a kormány 250 milliárd forintot ad a fővárosnak közlekedésfejlesztésre. Arról beszélt, hogy a kormány egy 250 milliárd forintos beruházásban venne részt - tette hozzá Borókai Gábor. Leszögezte: a kormány olyan projektet kíván finanszírozni, amely a Fidesz közlekedési szakértőinek a munkáján alapul, ezért Orbán Viktor arra kérte a főpolgármestert, hogy keresse fel a városháza fideszes illetékeseit e kérdésben.