Gerzson
-3 °C
2 °C

Orbán 45 percen át méltatta kormánya nyári munkáját

2001.09.03. 21:10
A kormány nyári munkáját méltatta a parlamentben, negyvenöt perces napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor, aki szerint fontos pénzügyi döntések születtek. A kormányfő dícsérte az autópályaépítést, és méltatta a millenniummi ünnepségeket is. Az SZDSZ a kihelyezett üléseket haknizásnak nevezte, ahol az adófizetők pénzét költötték, noha azokról parlamentnek kellett volna döntenie.
Fontos, pénzügyi kérdéseket is érintő döntések születtek a nyári kormányüléseken - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök, aki beszédet mondott a parlament őszi ülésszakának kezdetén és a törvényhozás segítségét kérte az elhatározott célok megvalósításához.

Fontosnak nevezte a forint csúszóleértékelésének megszüntetését, illetve a nemzeti valuta megerősítését, ami megítélése szerint 1989 óta valamennyi politikai erő közös célja volt. A forint 8-10 százalékkal erősödött, de eredmény az is, hogy a turizmus bevételei jelentősen nőttek. Megköszönte a vörsieknek a kedves fogadtatást, és említést tett az ott született döntésről: jelesül, hogy 5 milliárddal többet fordíthatnak a balatoni csatornázásra.

Eredményt ígért a kormányfő a zsebszerződések ügyében

A miniszterelnök szólt a mezőgazdaságban élők helyzetének javítását célzó döntésekről, melyek legfontosabb eleme a családi gazdaságok talpra állítása. Jelezte, a zsebszerződések felszámolását a polgárok 90 százaléka támogatja, ezért is fontos ezek megszüntetése. Így hamarosan "komoly eredményekről" számolhat be a kabinet - ígérte Orbán.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy december elsejéig kifizetik a szövetkezeti külső üzletrészeket, és utána a nyugdíjas üzletrész-tulajdonosoktól váltják meg névértéken tulajkdonukat. Szólt a lakásépítési támogatásokról, megemlítve, hogy eddig 4000 szociális bérlakás épült, de további 10 ezer felépítésére van remény.

Magyar pályán olcsóbb utazás

A miniszterelnök megítélése szerint kevesebbe kerül most autópályán közlekedni, mint a Horn-kormány alatt épített utakon. Az ellenzéki padsorokból bekiabalásokkal fogadott értékelés szerint a külföldiek által épített M5-ös használata évi 660 ezer forint, ha mindennap keresztül megy rajta az ember, míg a fideszes autópályák használata csak 23 ezer forintba kerül. (Arról nem szólt a kormányfő, hogy az M5-ös koncessziós szerződését még az Antall-kormány közlekedési minisztere kötötte.)

A kormányfő megismételte, helyes, hogy magyarok vehetnek részt az autópálya-építésben, és továbbra is magyarok fognak utat, hidat létesíteni. Fontosnak tartotta a nyugdíjasok adókedvezményének megemlítését is, ami szerinte 350 ezer embernek teremt könnyebb lehetőséget azzal, hogy a nyugdíj nem számít bele a munkavállaló adóalapjába.

A milleniumi év sem maradt ki

A kormányfő méltatta a millenniumi ünnepségeket, amely szerinte az egész magyar nemzet ünnepe volt, határon innen és túl egyaránt. Meg nem nevezett kutatásokra hivatkozva ismertette, hogy a nemzet 78 százaléka egyetértett az ünnepségekkel, míg mindössze négy százalék volt azok aránya, akik nem fordítottak volna pénzt az ünnepségsorozatra.

A kormányfő szerint 65 milliárd forintos kulturális beruházás köthető a mostani kormányhoz. Orbán úgy vélte, nagy vállalkozásokba kezdett a kabinet, példaként említette a Mária Valéria híd felépítését vagy a Hősök tere felújítását, de a nagy vállalkozások között említette a Széchenyi-tervet is.

Haknivád

Szent-Iványi István, a szabad demokraták frakcióvezetője haknizásnak tartotta a kabinet országjárását. Megítélése szerint az adófizetők pénzét ígérte el a kabinet ezeken a rood show-kon, mert a költségvetés többletbevételeit nem a lottón nyerte a kabinet, hanem "tőlünk vette el". A millenniumról úgy vélte: sajnálatos, hogy a nemzeti önazonoságunkat szimbolizáló koronát a kormány saját propagandája céljából utaztatta Esztergomba és vissza. Bírálta a kancelláriát, amiért a Happy End Kft. országimázs pályázatát, ami - megítélése szerint - szintén csak kormány propagandáját szolgálja, a cég elkötelezettei bírálták el.

Francz Rezső (MSZP) a kormányfő szavait úgy próbálta cáfolni, hogy a munkanélküliségi adatokat állította szembe a miniszterelnök sikerjelentésével. Hangsúlyozta, a Fidesz számai azért nem hitelesek, mert a szocialisták idejében kevesebb munkavállaló közül volt a mostanihoz képest több munkanélküli.

Pokorni méltatta saját diákhitel-konstrukcióját

Csurka István egyetértve a miniszterelnök értékelésével azt javasolta: a nyári kampánykörutat télen ismételjék meg. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke pedig köszönetet mondott a kormányfő szavait értékelőknek, és méltatta a még miniszterként általa kimunkált diákhitelt.

Orbán Viktor viszontválaszában meglepően békülékeny hangot ütött meg, ám a bírálatok érdemi részére nem reagált. Ellenben többször is "kedves barátaimnak" szólította képviselőtársait.