Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Magyarországot nem kérték katonai segítségre

2001.09.16. 16:37
Az Egyesült Államok eddig nem jelezte, hogy egy esetleges katonai válaszlépésben számítana hazánk közreműködésére, a terrortámadást követő fokozott biztonsági intézkedéseket pedig hétfőn várhatóan feloldják Magyarországon. Bár az események hatására némileg visszaeshet az amerikai befektetési kedv, összességében semmiféle veszély nem fenyegeti hazánkat- állapította meg a kabinet hétvégi balatonöszödi ülésén.
Az Egyesült Államok semmilyen módon nem jelezte a magyar kormánynak, hogy szüksége volna a segítségére a terrortámadásokra adott esetleges válaszlépés kapcsán - derült ki Martonyi János külügyminiszter szavaiból szombaton, a balatonöszödi informális kormányülés után. A kabinet összességében megállapította, hogy Magyarországot semmiféle veszély nem fenyegeti. A fokozott biztonsági intézkedések hétfőig még életben maradnak, ezután pedig a Nemzetbiztonsági Kabinet dönt a további lépésekről.

A 'kollektív védelem' Magyarországra is vonatkozik

Martonyi János tájékoztatta a kormány tagjait a NATO Tanácson belül lefolytatott tárgyalásokról, amely elfogadta: fegyveres támadásnak minősül az Egyesült Államokat ért terrortámadás, s így a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye, azaz a kollektív védelem hatálya alá esik feltéve, ha a támadás bizonyíthatón külföldről érte Amerikát. Azt az Egyesült Államok dönti el, hogy egyedül vagy a szövetségeseivel együtt akar-e válaszlépéseket tenni - hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője.

Martonyi szerint nem zárható ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya saját maga, egyedül teszi meg a szükséges lépéseket, de segítséget is kérhet, például diplomáciai, politikai, információs, gazdasági, vagy végső soron katonai támogatást a szövetségesektől.

Lelassulhatnak a beruházások

Matolcsy György gazdasági miniszter szerint az Egyesült Államokat ért terrortámadásnak nem lesz drámai hatása sem a világ-, sem a magyar gazdaságra. A magyar gazdaságot annyiban érintheti a terrortámadás utóhatása, hogy lelassulhatnak az amerikai beruházások, bár ezek egyébként is csökkentek az utóbbi fél évben, valamint kevesebb amerikai turista érkezhet hazánkba.

Emellett a dollár árfolyama jelentősen gyengült a jennel és más valutákkal szemben is. Ennek ellensúlyozására az Európai Unió akár többször is kamatot csökkenthet az elkövetkező fél évben. Matolcsy azt is elmondta, hogy Magyarország energia ellátása százszázalékosan biztonságosnak mondható, a hazai energetikai szektort semmiféle veszély nem fenyegeti.