József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mikola: az egészségügy gondja nem oldódik meg egyhamar

2001.11.13. 16:43
Havonta körülbelül 30 ezer forinttal támogatja a kormány a háziorvosok, házi gyermekorvosok és a fogorvosok eszközeit, mivel a kormány keddi ülésén elfogadta az amortizáció elszámolásáról szóló rendeletet. Ez a kiadás 2002-ben 6-8 milliárd forintot, 2003-ban pedig valószínűleg 14-16 milliárd forintot von el a központi költségvetésből. Mikola István a kormányülés után kijelentette: Az egészségügy problémája a mi életünkben már nem oldódik meg.
A kormány keddi ülésén elfogadta az amortizáció elszámolásáról szóló rendeletet. Eszerint a házi orvosoknak, a házi gyermekorvosoknak és a fogorvosoknak eszköztámogatás címen havonta körülbelül 30 ezer forint támogatást fizetnek. Mikola István egészségügyi miniszter kijelentette: a háziorvosi és a házi gyermekorvosi praxisok esetén, amennyiben egy rendelőben egy doktor dolgozik, havonta 25 ezer forintot, amennyiben több praxis működik 40 ezer forint támogatást fizetnek havonta. A fogorvosoknak pedig ugyanez az összeg 35, illetve 60 ezer forint.

Mikola István szerint a támogatások 2002-ben 6-8 milliárdba, 2003-ban pedig 14-16 milliárd forintba kerülnek majd. Mivel a zárszámadási törvényt hétfőn megszavazta a parlament, így 50 milliárd forint jut az egészségügyre. Az egészségügyi miniszter úgy kalkulál, hogy 35 milliárd forintot ad a gyógyszerkasszának, a többi húsz milliárdot pedig a fekvő-, járóbetegellátás működtetésére, illetve az egészségügyi dolgozók képzésére fordítják. Az egészségügyi tárca vezetője úgy véli, az egészségügy problémája a "mi életünkben" már nem oldódik meg.

A kormányülésen arról is döntöttek, hogy a 2001-ben 8,75 százalékos béremelésben részesült közalkalmazottak egy összegű keresetkiegészítést kapnak. Így körülbelül 170-180 ezer közalkalmazott bruttó 26-28 ezer forintot vihet haza december elején.