Auguszta
-4 °C
2 °C

Nincs sok jele a kormányzásnak

2006.10.10. 16:25
Sokan még a munkahelyeikre sem jártak be dolgozni, mert nem volt biztos, hogy merre futnak ki az események, tudtuk meg. Az elmúlt hetek kormányülései után nagyobb horderejű döntésekről nem számoltak be. Kormányzati forrásunk szerint valóban vannak fennakadások, de a reformok előkészítése dübörög.

Az Index információi szerint az utóbbi hetekben teljes bénultság jellemezte az államigazgatást. A politikai válság eredményei a közigazgatásra is kihatottak: a minisztériumi apparátusok alig fél gőzzel dolgoztak, de úgy tudjuk, sokan még minisztériumi munkahelyeikre se tették be a lábukat, mert senki sem tudta, érdemes-e a Gyurcsány-kabinet által szorgalmazott reformok kidolgozását egyáltalán folytatni, hiszen a válság napjaiban nem lehetett tudni, mi lesz a vége a tüntetés-sorozatnak. Ennek megfelelően a kormány – a médiában megjelentek alapján – is csupán látszattevékenységet folytatott, forrásaink szerint a háttérben azonban nem állt meg az élet.

Társadalmi vita

Nagyobb döntésekről az elmúlt hetekben nem volt szó, a nyilvánosságra hozott határozatok egy része például a zavargásokkal függött össze. A kormány szeptember 20-án is ülést tartott, ennek első néhány perce nyilvános volt, ezen a kormányfő beszélt a zavargásokról. A kabinet ezen az ülésén tájékoztatót hallgatott meg az Új Magyarország fejlesztési terv társadalmi vitájáról, és döntést hozott arról, hogy kezdeményezi a zavargások miatt elmaradt parlamenti vitanap megtartását október első felében.

A kormány elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy 2006. december 31. helyett 2008. december 31-ig lehessen belépni az úgynevezett Prémium évek programba és a különleges foglalkoztatási állományba. A különleges foglalkoztatási állomány célja, hogy segítséget nyújtson a versenyszférában történő mielőbbi elhelyezkedéshez, a Prémium évek célja pedig az, hogy a nyugdíj előtt állóknak létbiztonságot teremtsen a nyugdíjas évek eléréséig.

Nyugdíjkorrekció

A szeptember 27-ei kormányülést követő tájékoztatón az derült ki, hogy a kabinet döntött a nyugdíj éves korrekciójáról. Ez idén 1,2 százalék, amit a nyugdíjasok nemcsak a novemberi és decemberi nyugdíjukhoz kapnak meg, hanem visszamenőleg tíz hónapra, és egy összegben, a novemberi nyugdíjkifizetésnél kapják kézhez. Határoztak a rendőrségnek nyújtandó 460 millió forintos rendkívüli gyorssegélyről, amely a rendőrség által a zavargásokban keletkező károkat fedezte többek között. Százötvenmillió forintos rendkívüli támogatást pedig a Magyar Televíziónak hagytak jóvá.

A kormány döntött ezen az ülésén arról is, hogy, hogy érdemei elismerése mellett szeptember 30-ai hatállyal felmenti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját, dr. Kiss Józsefet. 2006. október 1-jétől Major Zoltánt nevezték ki a posztra.

Az október 4-ei kormányülést követő tájékoztatón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tartott beszámolót az agrárgazdaságról. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter beszámolót tartott a Verespatakon épülendő aranybányáról. A kabinet a 2005-ös uniós költségvetés teljesítéséről is szót ejtett. Danks Emese szerint 2005-ben Magyarország az európai uniós felzárkóztatási alapok igénybevételében a második legjobbnak bizonyult az új tagállamok közül. Hazánk teljesítményét csak Szlovénia múlta felül.

A kormány működik

Egy kormányzati forrásunk azt állítja, sok mindenben valóban nem haladnak úgy a dolgok, ahogy szeretnék, de a kormány működik, „a kiemelt ügyek mennek ezerrel”. Szerinte ennek azért nincs sajtóvisszhangja, mert értelmetlennek és eredménytelennek tartanák ezt egy olyan időszakban kommunikálni, amikor „úgysem jönne át”.

A reformok ügyében folyamatosak a szakmai egyeztetések, például a bizalmi szavazás előtti napon is több ilyen találkozó volt, mondta forrásunk.