Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ingyenes ügyvédi jogsegély Magyarországon

2003.08.13. 19:43
Magyar Bálint oktatási miniszter a kutatás-fejlesztés (K+F) tevékenységét egyre inkább piaci alapokra helyezné, eközben a felsőoktatási koncepciót bírálókról azt feltételezi, hogy a horvát tengerparton vagy a Mátrában interneten utánanézhetnek a társadalmi vitára bocsátott anyagnak.
A nyugdíjasok novemberben megkapják az 53. heti nyugdíjat, illetve a nettó keresetek alakulásától függő korrekciós kiegészítést - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. A kormányülésen László Csaba elmondta - tudatta Gál J. Zoltán -, hogy a minisztériumok fel nem használt összegeiből összejön a szükséges 60 milliárd forint, és az 53. heti nyugdíj nem növeli a költségvetési hiányt sem, mivel az szerepel a büdzsében. Az átlag nyugdíj alapján legkevesebb 25 ezer forintot kaphatnak.

25 ezer forintos maximum a kollégiumokban

Diákok, Internet, Mátra
Arra a felvetésre, amelyet Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége tett, hogy miért nyáron volt a társadalmi vitája a felsőoktatási koncepciónak, Magyar Bálint azt mondta: a 18-24 éves fiatalok nagyon jók technológia terén, s így "a horvát tengerparton vagy a Mátrában interneten keresztül hozzáférhettek az anyaghoz".
A kollégiumi fejlesztésekről Magyar Bálint elmondta, hogy magánbefektetőkre számítanak, amely tízezer új helyet hozhat. A kollégiumi díjnak felső határt állapít meg a minisztérium, amely felett nem kérhetnek a diákoktól pénzt a befektetők, szerinte a plafon 100 euro, 25 ezer forint körül lehetne. Ennek kapcsán beszélt a fizetőképes kereslet növekedéséről, és arról, hogy nagy hiánya van ma Magyarországon a szakmunkásoknak.

A kormány szerdai ülésén létrehozta az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt, amelynek feladata a szakterület egészét felölelő egységes szakmai irányítás, a felügyelet és az ellenőrzés megszervezése, az építészeti kultúra megőrzése és fejlesztése, valamint az ágazat gazdaságélénkítő szerepének érvényesítése lesz.

Ügyvédeket állami listáról

Bárándy Péter igazságügyi miniszter előterjesztése alapján a kormány elfogadta, hogy a jövőben mind a magyar, mind az uniós arra rászoruló állampolgárok számára ingyenes jogi segítséget nyújt a szakma 1,8 milliárd forintos keret erejéig. A viszonosság elvén a jövőben a külföldön jogi segítségre szoruló magyarok is hasonlóan ingyenes rendszert élvezhetnek az EU-ban. A nép ügyvédje címen ismertté vált elképzelés 2004-től léphet életbe, a feliratkozott ügyvédek közül válogathat a rászorult.

Az új javaslat lényege, hogy a már meglévő rendszert kiterjessze a peren kívüli szakaszra is. A rászorultságot vagyoni és nyugdíj alapján állapítják meg a bírók vagy a nyomozó hatóság.

A kormány elfogadta az innovációs törvénytervezet koncepcióját, amelyről Magyar Bálint szólt. A kormány egyre inkább visszahúzódna a K+F finanszírozásától, ugyanakkor támogatására egy alapot hoz létre.