Négyzetméterenként kétszázezer a kormány barátainak

2001.06.21. 18:25
A Torgyánt védő független ifjakkal névháborúban álló kisgazda szakadár ifjúsági szervezet, a kancelláriaminiszter egykori munkahelye, a Magyar Demokratát is kiadó alapítvány és a "magyarság megmentésére" létrehozott MIÉP-es Bocskai Szabadegyetem kapott ingatlant szerdán, az Országgyűlés ingatlanjuttatási albizottságától. Az épületek a főváros két frekventált pontján, a Rózsadomb tövében és az Andrássy úton állnak, ahol a négyzetméterárak súrolják a kétszázezer forintot.
A civil szervezetek ingatlan-hozzájutási pályázatán szereplő legértékesebb budapesti ingatlanrészeket a kormánypártokhoz közel álló társadalmi szervezeteknek ítélték oda a Társadalmi Szervezetek Bizottsága, Ingatlanjuttatási Albizottságának szerdai ülésén. A fővárosi ingatlanok iránt óriási volt a kereslet a civil szervezetek részéről. A legkapósabbak az Andrássy út 124.-ben visszamaradt ingatlanrészek voltak, amelyekre 370 pályázat érkezett, de 200-nál többen pályáztak a Rózsadomb tövében található Bimbó utca 7. szám alatt meghirdetett ingatlanrészekre is.

A szerencsés Századvég

Az albizottság döntése értelmében a Bimbó utca 7. szám alatti ingatlanrészeket teljes egészében a Századvég Politikai Iskola Alapítvány kapta. Az alapítvány kötelékeibe tartozik a Századvég Politikai Iskola, a korábban Századvég, jelenleg Osiris Kiadó és a Századvég Politikai Elemzések központja is. A Századvég név 1985 tavaszán szakkollégiumi kiadvány címeként született, amelynek szellemi háttere az 1988-tól már hivatalosan is Bibó István nevét viselő, a Fidesz szülőhelyének tekinthető jogász szakkollégium volt. A Századvég folyóirat szerkesztői között volt többek között Orbán Viktor és Kövér László, illetve a jelenlegi kancelláriaminiszter, Stumpf István is, akiről az 1989-ben magát még szociálliberális meggyőződésűnek definiáló Orbán Viktor a HVG-nek úgy nyilatkozik: "a Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila. Őket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is".

Bimbó utca 7.
A jelenlegi kancelláriaminiszter, a Századvég Alapítvány keretében 1991-ben alapította a Századvég Politikai Iskolát, amelynek igazgatói posztját az 1998-as választásokig töltötte be. Emellett létezett még az 1989-es alapítású Századvég Kft. is, amelyet a Bibó Szakkolégium címére jegyeztek be, és alapítója volt többek között a Századvég folyóirat szerkesztőgárdája, így Orbán, Stumpf és Kövér László is. 1993-ban a fentiek közül már csak Stumpf tagja a cégnek, időközben azonban tulajdont szerez benne Simicska Lajos, az APEH későbbi elnöke, akkoriban a Fidesz gazdasági igazgatója, valamint Schlecht Csaba, illetve ügyvezető igazgatója, Kövér László testvére, Kövér Szilárd. Schlecht 1995 júliusában adta el az akkor már Centum Kft. néven működő céget Kaya Ibrahimnak. A Századvég Politikai Főiskola elnöki posztját jelenleg Herbst Árpád tölti be, aki Stumpf István mellett lát el tanácsadói feladatokat.

A környéken rendkívül eltérőek az ingatlanárak, ám a legrosszabb állapotban lévő épületekben is egy négyzetméter ára eléri a 180-230 ezer forintot, nyilatkozta az Indexnek Zemplén Zsófia, a budai és belvárosi ingatlanok értékesítésével foglalkozó Zemplén Ingatlan vezetője.

Andrássy út 124.
Többen osztozkodnak

Az Andrássy út 124. szám alatti ingatlanba három szervezet, a Bocskai István Szabadegyetem, a Független Ifjúság, valamint a Magyar Ház Alapítvány költözhet. Ez utóbbi kapta egyébként az ingatlan jelentős részét. A könyvkereskedéssel is foglalkozó Magyar Ház Alapítvány adja ki a MIÉP fórumának tekinthető Magyar Demokratát, és a Magyar Ház Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-n keresztül - amely Bencsik András a Magyar Demokrata főszerkesztője és Seszták Ágnes a lap főszerkesztő-helyettesének közös vállalkozása - Magyar Ház elnevezéssel könyvesboltot Budapesten kívül Egerben, Miskolcon, Kaposvárott és Pécsett működtet. A Magyar Ház Alapítvány nem először kap nagyobb összegű kormányzati támogatást. 1999-ben Hámori József kulturális miniszter a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri pénzkeretének második negyedéves felosztásakor a Hitel után a második legnagyobb összegű támogatást, négymillió forintot adott az alapítványnak Magyar Demokrata kiadására.

A független kisgazda ifjak is jól jártak

A Magyar Ház Alapítványnak az Andrássy úti ingatlant a Torgyánt védő független ifjakkal névhasználati perben álló Balogh Richárd vezette Független Ifjúság (FI) elnevezésű szervezettel kell megosztania, amely az albizottságtól vidéken is négy ingatlant kapott. Balogh Richárdot tavaly februárban váltották le a kisgazdapárt ifjúsági szervezetének éléről, aki azóta a bíróságon is megtámadta a döntést, illetve pereskedik a névért a Független Ifjúsággal, melyet pedig Imrédy Szabolcs, Torgyán egykori személyi titkára vezet. Az utóbbi főtitkára, Gulyás Balázs egyébként az Indexnek úgy nyilatkozott, a Balogh-féle szervezet azért kapott több épületrészt is az albizottságtól, mert a Fidesz ilyen úton is támogatni kívánja a Torgyán-vonal ellenében működő csoportosulásokat. Gulyás egyébként arról is beszámolt, hogy a Belgrád rakparti kisgazda székházba a mai napig érkeznek olyan értesítések, amelyekből kiderül, hogy a Balogh vezette FI nem számolt el különböző, elsősorban minisztériumoktól kapott pályázati pénzekkel.

Szintén az Andrássy út 124. szám alatti ingatlan egy részében rendezkedhet be az 1999-ben a MIÉP által alapított Bocskai István Szabadegyetem is, amelynek hirdettet célja a keresztény nemzeti középosztály kialakításának elősegítése. "A magyarság nagyobb veszélyben van, mint más nemzetek" -indokolta pártja szabadegyetemének indítását Csurka István MIÉP- elnök, aki úgy vélekedett: az intézmény elősegítheti "a keresztény-keresztyén nemzeti középosztály létrehozását" s ezzel a magyarság megmentését. Az ingatlan igen frekventált helyen van, így annak ellenére, hogy az épület nincs felújítva, egy négyzetméter ára elérheti a 300-500 ezer forintot is- vélekedik Zemplén Zsófia ingatlanszakértő.

Andrássy út 125.
"Jobb környék"

Nem messze az épülettől, az Andrássy út 125.-ben működik a magát konzervatív-szabadelvűnek hirdető Heti Válasz című folyóirat, amely a kormánytól tavaly egy alapítványon keresztül 1,5 milliárd forintot kapott működési költségeinek fedezésére. Ebből többek között felújította a számára ingyen átadott Andrássy úti ingatlant. Szintén az Andrássy úton, a volt ÁVH-s börtön helyén épül az Orbán Viktor főtanácsadójaként tevékenykedő a Schmidt Mária vezette XX. Századi Intézet által működtetni kívánt Diktatúrák Múzeuma is.  • Tippek
  • Árfolyam