Alfréd
-2 °C
2 °C

Az MSZP két héten belül megnevezheti kormányfő-jelöltjét

2001.03.28. 21:13
Az MSZP két platformja szükségesnek tartja, hogy a párt elnökének javaslata alapján az elnökség legkésőbb két héten belül kialakítsa közös javaslatát a párt miniszterelnök-jelöltjének személyére. A Baloldali Tömörülésnek és a Szociáldemokrata Társulásnak szerdai ülésén azonban nem kívánták megnevezni a szóba jöhető személyt.
A platformok támogatják a párt elnökségének azt a döntését, miszerint június 30-án összeül a szocialisták kongresszusa, hogy megnevezze az MSZP színeiben 2002-ben induló miniszterelnök-jelöltet.

A platformok nem neveztek meg miniszterelnök-jelöltet

Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés platform vezetője érdeklődésünkre nem nevezett meg lehetséges miniszterelnök-jelöltet, bár a Magyar Hírlap szerint Medgyessy Péter az a politikus, aki igazán közel áll a platformokhoz. A szerda délutáni "panelbeszélgetés" első sorban nem is személyi kérdésekről szólt. Vitányi Iván, a másik, magukat Szociáldemokrata tömörülésnek nevező szerveződés vezetője beszédében elsősorban a "Fidesz kormányt leváltó alternatív programról" és a Magyarországon eddig elmaradt szociális fordulatról" beszélt.

Kiss Péter szintén tartózkodott a lehetséges jelölt kilétének felfedésétől, bár - mint azt az Indexnek elmondta - Vitányiékkal közösen nevezik majd meg a szerintük legalkalmasabb potenciális kormányfőt. Kiss a "korrupciómentes magyar közélet megteremtésének szükségességéről beszélt inkább, csakúgy, mint az összes többi szónok, akik elsősorban ideológiai és elvi síkon határozták meg a teendőket.

Kiss az Index érdeklődésére kifejtette, hogy először a megfelelő tartalmat kell egységesen meghatározni, ezt követően dönt majd a kongresszus arról, hogy ki legyen a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Nagy Sándor mégsem egyeztetett Németh Miklóssal

Kora délután, a párt frakcióülését követő sajtótájékoztatón Nagy Sándor frakcióvezető kijelentette: az általa vezetett Szocialista Platform nem egyeztetett Németh Miklóssal a nap folyamán. Lapértesülések szerint ugyanis ez a szocialista fórum a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök újrázásának örülne leginkább. Nagy frappáns hasonlattal magyarázta meg, miért titkolódzik az összes MSZP-s szervezet a lehetséges jelölt személyét illetően. Mint fogalmazott: "Nem a paprikás krumpli receptjét kell közkinccsé tenni, hanem a finom ételt."

Nagy kitért arra is: a kora nyári kongresszuson a tervek szerint "csak" az MSZP befutó várományosát nevezik majd meg, a többi jelöltet nem, vagyis országos listát nem állít az elnökség. A politikus szerint ez nem mindenben egyezik ugyan a párt alapszabályával, mely kimondja, hogy nem lehet szétválasztani a jelöléseket, de a finom célzásokból világossá vált: a szocialisták szerint nem a párt van a szabályzatért, hanem fordítva.

Kovács László Svédországban tárgyal

Míg az egyes szocialista szerveződések a miniszterelnök-jelölt személyéről vitatkoznak, a pártelnök Svédországban tárgyal. Kovács László Stockholmból adott telefoninterjút az Indexnek. Mint elmondta, A svéd soros uniós elnökséget lezáró júniusi göteborgi csúcstalálkozón várhatóan meghatározzák a bővítés első körének időpontját. Kovácsot erről a közösség elnöki tisztét fél évig betöltő Svédország miniszterelnöke, Göran Persson tájékoztatta. Kovács az indexnek kijelentette: a belpolitikai helyzetről bővebben csütörtöki sajtótájékoztatóján nyilatkozik. (A pártelnök skandináv útjáról bővebben kapcsolódó anyagunkban olvashatnak)