Valér
-1 °C
0 °C

Kormányfői beszédek az első ülésnapon

2002.05.15. 22:11
Tízmillió magyar miniszterelnökeként kíván dolgozni, aki tizenötmillió magyarért érez felelősséget - jelentette ki Medgyessy Péter, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök a parlament alakuló ülésén bejelentette, hogy őt bízza meg kormányalakítással. Az új kormányfő nem erőből, hanem a megnyugvásért kíván tevékenykedni. Orbán Viktor távozó kormányfő az elmúlt négy év sikereit sorolta a parlamentben.
A polgári kormány az árak megfékezése érdekében szembeszállt a nagytőke képviselőivel, és sikeresen megfékezte a gázárak, a gyógyszerárak emelését, és letörte az autópályadíjakat - jelentette ki Orbán Viktor a kormány négy éves tevékenységét értékelő záróbeszédében.

A leköszönő kormányfő az elmúlt négy év sikereit sorolta

Orbán a kabinet sikereit felsorolva kiemelte, hogy például az átlagfizetések hivatalba lépésekor 67 ezer, most pedig 117 ezer forintot érnek el. A minimálbér eközben 19500 forintról 50 ezerre emelkedett. A sikerek között említettre a leköszönő kormányfő a felsőoktatási tandíjak eltörlését, a diákhitel megalkotását és bevezetését, és a gyermekek után járó adókedvezményeket.

Az Orbán-kormány sikerei között említette a miniszterelnök az infláció visszafogását, amely szerinte az "igazságos közteherviselés első számú ellensége". A kormány vállalt gazdasági céljai között említette Orbán "a gazdasági patriotizmust", amely, mint mondta a legméltatlanabb támadásoknak és gyanúsítgatásoknak célpontjává tette a kormányt. Orbán szerint azonban a magyar vállalkozók előnyben részesítése európai magatartás, ezért "butaság lenne, ha nem élnénk ezzel az eszközzel". Orbán értékelése szerint az elmúlt négy évben Magyarország erősebb, egységesebb, szabadabb és bizakodóbb lett, mint bármikor korábban.

Mádl megbízta Medgyessyt

A miniszterelnök beszédét követően Mádl Ferenc köztársasági elnök "számba véve azt a tényt, hogy a parlamentbe jutott pártok közül melyik számára van lehetőség kormányalakításra" bejelentette, hogy Medgyessy Pétert bízta meg ezzel a feladattal.

Az új kormányfő megnyugvást és békét akar

Medgyessy Péter beszédében köszönetet mondott az előző kormány munkájáért. Kijelentette: tízmillió magyar miniszterelnökeként kíván dolgozni, aki tizenötmillió magyarért érez felelősséget. Mint mondta, nem erőből, hanem a megnyugvásért kíván tevékenykedni. "Értékpárti, szegénységpárti, szorgalom- és értelmiségpárti" politikát kíván folytatni, és nem a fél, hanem az egész ország érdekei vezérlik. Megnyugvást és békét akar teremteni az országban.

Hangsúlyozta, nem hiú ábránd, hogy megjelenjen a tárgyilagosság és a lovagiasság, és reméli hogy a későbbiekben Európában ezekről a tulajdonságokról leszünk híresek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!