Árpád
-2 °C
3 °C

Holnap már érdemben tárgyal a kormány a fuvarozókkal

2000.09.15. 15:31
Matolcsy György gazdasági miniszter szerint nagyon sok az a húszmilliárd forint, amitől elesne a költségvetés, ha a fuvarozók kérésének eleget téve mégsem emelnék az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek ellenére tárgyalóasztalhoz ülnek az érintettek már szombaton - derült ki a fuvarozók, a szakminiszterek és a kormányfő pénteki tárgyalása után. A gazdasági miniszter szerint meg kell vizsgálni minden lehetőséget, mindenesetre még mindig olcsóbb az adóemelést elhalasztani, mint viselni egy országos tiltakozó akció veszteségeit. Nagy Britanniában például 280 milliárd forintnyi font volt a blokádok, okozta kár. A fuvaroz6ók továbbra is magukhoz várják Orbán Viktort, aki megígérte, ellátogat a szakma képviselőihez.
Holnap érdemi tárgyalások kezdődnek a fuvarozók, illetve a kormány képviselői között, miután a fuvarozók azt javasolták: ne emeljék jövőre az üzemanyagok jövedéki adóját - közölte Károlyi Miklós, a Vállalkozók országos Szövetségének főtitkára, miután a fuvarozók képviselőivel együtt találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Nógrádi László, közlekedési és Matolcsy György gazdasági miniszterrel. Tájékoztatása szerint konkrét kérdésekben nem született megállapodás, mert szakmai ügyekben, a szakmai szervezeteknek kell tárgyalniuk, márpedig a fuvarosoknak csak az egyik érdekképviseleti szervezetét hívták meg.

Matolcsy György
"Szeretnék elkerülni az angliaihoz hasonló blokádot"
A VOSZ és a Fuvarozó Vállalkozók Szövetségének vezetői megismételték csütörtökön nyilvánosságra hozott állásfoglalásukat - amellyel a VOSZ is egyetért -, hogy tiltakoznak az üzemanyagok jövedéki adójának tervezett emelése ellen. Úgy vélik, hogy a jövedéki adó visszaigénylésének lehetőségét, az esélyegyenlőség alapján nem csak a MÁV, de a közúti fuvarozók számára is lehetővé kell tenni. Javasolják, hogy a fuvarozók az általuk befizetett adókból levonhassák a járműpark fejlesztésére fordított összegeket. Üdvözölték a kormány képviselőinek azon ígéretét, miszerint megvizsgálják a jövedéki adó, a tervezettnél kisebb mértékű emelésével kapcsolatos lehetőségeket. A VOSZ kezdeményezte azt is, hogy az olajválság miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozók átmeneti támogatására különítsenek el egy központi keretet. A főtitkár elmondása szerint a kormány képviselői fontolóra veszik ezt a javaslatot.

Matolcsy György gazdasági miniszter a fél órás találkozót követően kijelentette: szeretnék elkerülni az angliaihoz hasonló blokádot, így mindent elkövetnek azért, hogy megegyezés szülessen és hazánkban ne legyenek úttorlaszok. Matolcsy úgy vélekedett: nagyon jelentős az a húszmilliárd forint, amitől elesne a költségvetés, ha nem emelnék a benzin jövedéki adóját, mindenesetre ez még mindig kisebb összeg annál a 280 milliárdnál, amennyibe az egyhetes angliai blokádok kerültek. A szakminiszter leszögezte, ha nem normalizálódik az olajár, akkor át kell alakítani a jövő évi büdzsét, ám a béremelésekről és a Széchenyi terv megvalósításáról ez esetben sem mond le a kormány. Nógrádi László közlekedési miniszter azt hangoztatta: mindenkinek a megállapodás az érdeke és az, hogy a problémát a társadalom javára, és a fuvarozók, megelégedésére sikerüljön megoldani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?