Tekla
8 °C
20 °C

Holnap már érdemben tárgyal a kormány a fuvarozókkal

2000.09.15. 15:31
Matolcsy György gazdasági miniszter szerint nagyon sok az a húszmilliárd forint, amitől elesne a költségvetés, ha a fuvarozók kérésének eleget téve mégsem emelnék az üzemanyagok jövedéki adóját. Ennek ellenére tárgyalóasztalhoz ülnek az érintettek már szombaton - derült ki a fuvarozók, a szakminiszterek és a kormányfő pénteki tárgyalása után. A gazdasági miniszter szerint meg kell vizsgálni minden lehetőséget, mindenesetre még mindig olcsóbb az adóemelést elhalasztani, mint viselni egy országos tiltakozó akció veszteségeit. Nagy Britanniában például 280 milliárd forintnyi font volt a blokádok, okozta kár. A fuvaroz6ók továbbra is magukhoz várják Orbán Viktort, aki megígérte, ellátogat a szakma képviselőihez.
Holnap érdemi tárgyalások kezdődnek a fuvarozók, illetve a kormány képviselői között, miután a fuvarozók azt javasolták: ne emeljék jövőre az üzemanyagok jövedéki adóját - közölte Károlyi Miklós, a Vállalkozók országos Szövetségének főtitkára, miután a fuvarozók képviselőivel együtt találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Nógrádi László, közlekedési és Matolcsy György gazdasági miniszterrel. Tájékoztatása szerint konkrét kérdésekben nem született megállapodás, mert szakmai ügyekben, a szakmai szervezeteknek kell tárgyalniuk, márpedig a fuvarosoknak csak az egyik érdekképviseleti szervezetét hívták meg.

Matolcsy György
"Szeretnék elkerülni az angliaihoz hasonló blokádot"
A VOSZ és a Fuvarozó Vállalkozók Szövetségének vezetői megismételték csütörtökön nyilvánosságra hozott állásfoglalásukat - amellyel a VOSZ is egyetért -, hogy tiltakoznak az üzemanyagok jövedéki adójának tervezett emelése ellen. Úgy vélik, hogy a jövedéki adó visszaigénylésének lehetőségét, az esélyegyenlőség alapján nem csak a MÁV, de a közúti fuvarozók számára is lehetővé kell tenni. Javasolják, hogy a fuvarozók az általuk befizetett adókból levonhassák a járműpark fejlesztésére fordított összegeket. Üdvözölték a kormány képviselőinek azon ígéretét, miszerint megvizsgálják a jövedéki adó, a tervezettnél kisebb mértékű emelésével kapcsolatos lehetőségeket. A VOSZ kezdeményezte azt is, hogy az olajválság miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozók átmeneti támogatására különítsenek el egy központi keretet. A főtitkár elmondása szerint a kormány képviselői fontolóra veszik ezt a javaslatot.

Matolcsy György gazdasági miniszter a fél órás találkozót követően kijelentette: szeretnék elkerülni az angliaihoz hasonló blokádot, így mindent elkövetnek azért, hogy megegyezés szülessen és hazánkban ne legyenek úttorlaszok. Matolcsy úgy vélekedett: nagyon jelentős az a húszmilliárd forint, amitől elesne a költségvetés, ha nem emelnék a benzin jövedéki adóját, mindenesetre ez még mindig kisebb összeg annál a 280 milliárdnál, amennyibe az egyhetes angliai blokádok kerültek. A szakminiszter leszögezte, ha nem normalizálódik az olajár, akkor át kell alakítani a jövő évi büdzsét, ám a béremelésekről és a Széchenyi terv megvalósításáról ez esetben sem mond le a kormány. Nógrádi László közlekedési miniszter azt hangoztatta: mindenkinek a megállapodás az érdeke és az, hogy a problémát a társadalom javára, és a fuvarozók, megelégedésére sikerüljön megoldani.