Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Medgyessy Péter Tiszalúcon

2003.02.07. 15:12
Vonattal indult Magyarország északkeleti részébe Medgyessy Péter miniszterelnök és a kormány több tagja péntek reggel, hogy a helyszínen tájékozódjanak a hóhelyzetről. A küldöttség Tiszalúc határában megtekintette a Taktaharkány felé vezető utat, amelyet gyakorlatilag szűz hó borított. A polgármester beszámolt a miniszterelnöknek arról, hogy a település élelmiszerellátása folyamatosan biztosított volt, és mivel a falu saját vágóhíddal rendelkezik, friss hús is mindig kapható.
Péntek reggelre megtisztították a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúc három bekötőútja közül az egyiket, így a település megközelíthetővé vált. Minderről Nánássy Miklós, a település polgármestere beszélt pénteken, amikor a miniszterelnök és a kormány tagjai személyesen tájékozódtak a helyszínen a hóhelyzetről.

Nánássy Miklós ismertetése szerint a Hernádnémeti és Tiszalúc közötti nyolc kilométeres útszakaasz már használható, de a másik két - Taktaharkány és Köröm felé vezető - út továbbra is járhatatlan, azokat a szél betemette hóval. A településre helikopterekkel érkező delegációt fogadták a falu lakói, akik közül többekkel beszélgetett a kormányfő, illetve a három miniszter.

A küldöttség a falu határában megtekintette a Taktaharkány felé vezető utat, amelyet gyakorlatilag szűz hó borított. A polgármester beszámolt a miniszterelnöknek arról, hogy a település élelmiszerellátása folyamatosan biztosított volt, és mivel a falu saját vágóhíddal rendelkezik, friss hús is mindig kapható.

Nánássy Miklós az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a település összes belső útját már csütörtökön járhatóvá tették. Közlése szerint, mivel a település nagy része egy magas löszfalon terül el, az olvadás után várható belvíz és árvíz csak a lejjebb fekvő házakat veszélyezteti.

A kormányfő és kísérete Tiszalúcról Nyíregyházára repült, ahol megbeszélést folytatnak a polgármesterrel, a megyei közgyűlés elnökével, illetve részt vesznek a megyei védelmi bizottság ülésén. Ezt követően kormányszóvivői sajtótájékoztató lesz a megyeházán.