Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Jogtalanul vettek részt a népszámlálásban a kormányőrök

2001.06.01. 13:48
Törvényi felhatalmazás hiányában jogtalanul vettek részt szervezetten és irányítottan a népszámlálásban a kormányőrök, ezzel ugyanis sértették a jegyző és a Központi Statisztikai Hivatal feladat- és hatáskörét -áll Majtényi László adatvédelmi biztos állásfoglalásában. Az ombudsman szerint a kormányőrök bevetése emellett veszélyeztette több ezer állampolgár személyes adatainak védelméhez fűződő jogát is. Az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága a jövő héten az ügy kapcsán meghallgatja többek között Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt és a Belügyminisztérium illetékesét is.
Az ügy közvetlen előzménye, hogy a népszámlálás idején belügyminisztériumi utasításra 17 körzetben több ezer védett személyek lakókörnyezetében élő állampolgárnál nem valódi összeírók, hanem a Köztársasági Őrezred tisztjei végezték a népszámlálást. A Népszava által kirobbantott ügyet követően két szabad demokrata képviselő beadvánnyal fordult az adatvédelmi biztoshoz, és vizsgálatot kértek arról, vajon a kormányőrök népszámlálásbeli részvétele érintheti-e a személyes adatok védeleméhez fűződő alkotmányos jogok érvényesülését.

Részben takarékossággal indokolták a kormányőrök részvételét

Az SZDSZ elvárna egy bocsánatkérést
Illendő lenne a kormány, illetve a Belügyminisztérium részéről egy bocsánatkérés a lakosság felé a törvénytelenül végzett népszámlálás miatt - közölte Fodor Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő, aki szerint Majtényi László állásfoglalása arról győzte meg az SZDSZ-t, hogy igazuk volt, amikor kifogásokat fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy kormányőrök is részt vettek a népszámlálásban.
A kormányzat az álruhás kormányőrök alkalmazását részben takarékossági okokra vezette vissza, ugyanis ellenkező esetben csak C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálatnak alávetett kérdezőbiztosok gyűjthették volna össze a védett személyek és környezetük adatait, ami jelentős többletköltséget igényelt volna. A hivatalos indoklásban az is szerepelt, hogy a kormányőrök részvételét belügyminiszteri utasítás szabályozta, ami egyébként meg is jelent a január 19-ei Belügyi Közlönyben.

Hatáskört sértettek az álruhás kérdezőbiztosok

Az adatvédelmi biztos vizsgálatai alapján nem merült fel arra utaló adat, hogy az álruhás kormányőrök a számlálóbiztosként szükségképpen megszerzett adatokat jogosulatlanul felhasználták volna -állapítja meg az ügyre vonatkozó állásfoglalásában az adatvédelmi ombudsman. A népszámlálásra irányadó jogszabályok jelenleg nem zárják ki sem a rendőröket, sem más rendvédelmi szerv tagjait a népszámlálásban számlálóbiztosként való közreműködésből, arra azonban törvényi felhatalmazás nélkül nincs joguk, hogy a népszámlálásban szervezetten és irányítottan vegyenek részt, ez ugyanis a KSH, illetőleg a jegyző hatás- és feladatkörét sérti - áll Majtényi közleményében.

Az adatvédelmi ombudsman emellett megállapította, hogy BM-utasítás az érintett önkormányzatok jegyzőinek hatáskörét jogszabálysértő módon vonta el azzal, hogy az általuk kijelölendő számlálóbiztos helyébe a "saját számlálóbiztost" állította. Ezzel Majtényi állásfoglalása szerint önmagában veszélyeztette több ezer állampolgár személyes adatainak védelméhez fűződő jogát.

Az ombudsman úgy véli, a törvénynek garantálnia kell az érintettek információs jogait, ennek keretében indokolt a rendészeti szerveket távol tartani a számlálóbiztosi tevékenységtől. A speciális népszámlálási feladatokat (pl. a laktanyákban, fogdában, közösségi szállásokon történő összeírást) Majtényi szerint indokolt törvényben szabályozni. Az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága a jövő héten meghallgatást tart az ügyben. A bizottság illetékese az Indexet úgy tájékoztatta: a Belügyminisztérium képviselőjét, Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt, Gémesi Istvánt a Köztársasági Őrezred parancsnokát és Mellár Tamást a Központi Statisztikai Hivatal elnökét hívták el a bizottsági meghallgatásra.