Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az új kormány elzárja a csapokat

2002.05.29. 17:24
Döntően az elmúlt néhány nap ellenzéki támadásaira reagált első tájékoztatóján Gál. J. Zoltán kormányszóvivő. Kiderült: soha ilyen gyorsan és ilyen kevés véráldozattal nem volt még kormányváltás, az ÁPV RT. teljesítménye nem is nulla, mínusz, a kormányfő házát pedig az őrezred tervei szerint alakítják át.
Soha ilyen gyorsan és ilyen kevés személycserével nem történt még kormányváltás Magyarországon a rendszerváltozás óta - jelentette ki szerdai tájékoztatóján Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Mint mondta, az apparátusban már megtörtént és tervezett személycserék célja az, hogy a közigazgatásban dolgozók esetében a tisztesség és a hozzáértés legyen az egyedüli mérce.

Csapokat elzárni, kezekre rácsapni

A kormány másik szándéka, hogy megállítsa az állami pénzek pazarlását. Közérthetőbben fogalmazva: a csapokat elzárjuk, a kezekre pedig rácsapunk - mondta a kormányszóvivő. Érthetőnek nevezte, hogy ez sokaknak fáj, szükségesnek mondta azonban, hogy tisztázzák a problémás ügyeket. Hangsúlyozta, azoknál a szerveknél, amelyek ebben a folyamatban közreműködhetnek, például az adóhatóság, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ezért is indokolt a gyors változtatás.

Gál J. Zoltán kitért az ÁPV Rt.-nél bekövetkezett személycserékre is. Mint mondta, egyetlen szóval is indokolható ez a döntés, ez pedig a mínusz. Az Orbán kormány hivatali ideje alatt több tízmilliárdos állami vagyonvesztés történt. Hangsúlyozta, az eddigi vezetés leváltásakor minden törvényesen történt.

Néhány napra felfüggesztik a kifizetéseket

Gál J. Zoltán adatai szerint egyébként négy éve 14 közigazgatási államtitkárt váltottak le, míg a most hivatalba lépett kabinet 4 közigazgatási államtitkárt is a helyén hagyott. Méltánytalannak nevezte, az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikákat és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt, az Oktatási Minisztérium új vezetője a távozó miniszter közvetlen munkatársait az épületbe sem engedte be.

Bejelentette, hogy a kormány néhány napra felfüggesztette a különböző kifizetéseket. Ennek célja, hogy megvizsgálják indokoltak és törvényesek-e a kiutalások. Példaként említette, hogy a miniszterelnöki hivatalnál például 21 millió forintért vásároltak szolárium bérleteket. Szerinte bár lehet, hogy ez törvényes, indokoltnak nem mondható.

Medgyessy Péter házának biztosításával kapcsolatban a kormányszóvivő hangsúlyozta: minden a jogszabályok előírásának megfelelően és a lehető legolcsóbb megoldást választva történik. Az átépítés pedig nem a kormányfő, hanem a köztársasági őrezred igényei szerint folyik. Emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt az akkori kormány a Béla király úti rezidenciára 300 millió forintot, a Művész utcaira pedig körülbelül egymilliárdot költött.

Nem egyszerűen szolárium, hanem fitness bérlet volt
Nem egyszerű szolárium bérletet vásárolt a kancellária, hanem fitnessbérletet - közölte az Index érdeklodésére Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal volt közigazgatási államtitkára. Állítása szerint a Mercur Hotel fitness termeit nem csak a kancellária, hanem valamennyi minisztérium dolgozója használhatja és a bérletek beszerzésével a munkatársak egészségmegőrzése volt a cél. Megjegyezte, közbeszerzési eljárás keretében választották ki a szállódát és azért a MeH intézte a pályáztatást, mert a köztisztviselők üdültetéséért és egyéb szabadidős tevékenységükért is ők felelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!