Szabina
2 °C
15 °C

Külföldiek földvásárlása: hét évre befagyasztva

2001.06.12. 18:32
EU-csatlakozásunk után hét évig sem jogi személyek, sem pedig külföldiek nem vásárolhatnak földet Magyarországon - ismertette az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások eredményét Orbán Viktor miniszterelnök. A külföldi gazdálkodók pedig csak a bevándorlásukat követő harmadik esztendőben vehetnek termőföldet. Mikola István egészségügyi miniszter bejelentette: az eddigi hetvenről ötven százalékosra csökken az antibiotikumok támogatása, viszont nem változik a fájdalomcsillapítók, illetve a csontritkulás ellen ható készítmények dotációja.
A mai naptól tíz esztendőn át nem vásárolhatnak külföldiek magyar termőföldet, de továbbra is fennmarad ez a tilalom a jogi személyek esetében is - ismertette a csatlakozási tárgyalások legújabb eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, aki ennek kapcsán bejelentette: sikerült lezárni az egyik legnehezebb tárgyalási fejezetet, a mezőgazdaságit. A kormányfő személyes ügyének is tekintette, hogy a spekulánsoktól megvédjék a magyar földet és sikerként értékelte az eredményeket.

A külföldi gazdálkodók esetében az EU mentességet kért, végül sikerült "kialkudni", hogy ők se juthassanak automatikusan termőföldhez. A kompromisszum eredményeképp a Magyarországon letelepedni szándékozó farmernak először jogi rezidensi státuszt kell nyernie és ezután is csak legkorábban három év múlva juthat saját gazdasághoz - tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki valamennyi parlamenti pártnak - külön kiemelve az ellenzéket -, mert úgy értékelte, közös a siker.

Emelkednek a gyógyszerárak

Mikola István egészségügyi miniszter a kormányülését követő tájékoztatón bejelentette, hogy a kabinet elfogadat a gyógyszerár rendeletét. Ennek alapján idén 6,3 százalékkal emelkednek a támogatott gyógyszerek fogyasztói árai. A miniszter tájékoztatása szerint 3702 gyógyszer került fel az idei listára. Az áremelkedés 6,5 milliárd forintos többletkiadással jár.

Mikola ismertette azokat a számításokat, amely szerint a gyógyszerek fogyasztói ára a dotáltak esetében 4,5 százalékos, míg a nem támogatott készítmények esetében 8,3 százalékos lesz több. Ez Mikola megítélése szerint alulmaradt a várt árnövekedésnél. Mikola közölte: az eddigi hetvenről ötven százalékosra csökken az antibiotikumok támogatása, viszont nem változik a fájdalomcsillapítók, illetve a csontritkulás ellen ható készítmények dotációja.

Emelkedhetnek a honvdéségi illetmények

A kormány keddi ülésén jóváhagyta a honvédségre vonatkozó szolgálati törvény tervezetét - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. Az új jogszabály - parlamenti jóváhagyása esetén - a jelenlegi illetményt átlagosan negyven százalékkal emelné meg. Átlátható előremenetelt teremtene a hivatásos állománynak.

Kötelező vagyonnyilatkozat?

Az ezredesi rang felett pedig bevezetnék az évenkénti, kötelező vagyonnyilatkozatot. A kormány rendeletében arról döntött: bármikor doppingvizsgálatra kötelezhetőek a sportolók. Pozitív eredmény esetén a versenyből való kizárás, az eredmény megsemmisítése, vagy pénzbírság is kiszabható. A visszaesők akár négy éves eltiltással is számolhatnak. Borókai Gábor szerint a rendelet célja a megelőzés volt elsősorban.