Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Hároméves költségvetést akar a kormány

2001.07.31. 17:56
Választási győzelme esetén hároméves költségvetést készítene az Orbán-kabinet - derült ki a keddi hajdúszoboszlói kihelyezett kormányülés után. A fürdővárosbeli tanácskozáson a kormány tízmilliárd forinttal fejelte meg a Széchenyi-terv turizmusfejlesztési fejezetének keretösszegét. A kormányülésnek otthont adó régiónak emellett 13 kilométernyi utat ígért a kabinet. A tervekkel ellentétben a zsebszerződésekről - idő hiányában- már nem tudtak tárgyalni.
Tízmilliárd forinttal emelte meg a Széchenyi-terv 18 milliárdos turizmusfejlesztési pályázati keretét a kormány keddi hajdúszoboszlói kihelyezett ülésén - jelentette be Orbán Viktor kormányfő az ülést követő sajtótájékoztatón. A kormány emellett elfogadta az egészségturizmus tízéves fejlesztési tervét is, amelyhez majd a Mikola István egészségügyi miniszter által már tavasszal beharangozott népegészségügyi programot is igazítani kell. Ezt ősszel tárgyalja majd a kabinet.

A fejlesztés célja, hogy az elkövetkezendő három-négy évben megduplázódjon, vagyis 80-100 ezerre nőjön az egészségturizmusból élők száma hazánkban. A tízmilliárdos keretet termálfürdő-fejlesztésre, illetve az ehhez kapcsolódó kereskedelmi és szálláshelyek kialakítására lehet fordítani. Pályázni már idén is lehet, ám a pénzekhez várhatóan csak jövőre jutnak majd hozzá a jelentkezők. Eddig egyébként ötezer pályázat érkezett a gazdasági tárcához a turizmusfejlesztési pályázatokra, és 2100-an kaptak is támogatást.

Orbán Viktor a jó gazdaságpolitikáról

A miniszterelnök szerint az a jó gazdaságpolitika, amely "az ellenkezőjét csinálja a világban zajló folyamatoknak". Amikor a világban fellendülés tapasztalható, óvatos gazdaságpolitikára van szükség; most viszont, amikor stagnál a világgazdaság, Amerikából és Európából sem jó hírek jönnek, akkor a Széchenyi-tervnek köszönhetően is jó remény van arra, hogy a magyar gazdaság, ha csekély mértékben is, de növekedjen. A kabinet számításai szerint egyébként a Széchenyi-terv minden költségvetési forinthoz további négy forint magántőkét mozgósít.

Hároméves költségvetésben gondolkozik a kormány

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kormányülést követően helyi vállalkozókkal is találkoztak a kormánytagok, akik felvetették, hogy csökkenteni kellene az idegenforgalmi adót és növelni a turisztikai támogatásokat. A miniszterelnök közlése szerint a kabinet egyetértett ezekkel a felvetésekkel, de konkrét lépésre e téren a 2003-2005 közötti, reményei szerint hároméves költségvetés ad majd lehetőséget.

A debreceni reptérből komoly légikikötő válhat

Hajdúszoboszló közlekedési gondjaival kapcsolatos kérdésekre válaszolva Orbán Viktor elmondta: még ebben az évben megkezdődik a 4-es számú főút elkerülő szakaszának építése. Tájékoztatása szerint az út 6 kilométeres szakasza 2002 végére, további 7 kilométeres szakasza, vagyis a teljes elkerülő út pedig 2003 végére készül el. E kérdéskör kapcsán kijelentette: a kormány szeretné, ha a debreceni repülőtér komoly légikikötővé válna. A tárgyalások már megindultak a Fidesz alelnök Kósa Lajos irányítása alatt álló debreceni városvezetéssel - közölte a miniszterelnök.

A zsebszerződésekre nem maradt idő

A kormány az előzetes terv szerint Hajdúszoboszlón tárgyalt volna a zsebszerződések ügyéről, de a kormányfő megfogalmazása szerint "kifutott az időből". A témáról szerdán tanácskozik a Boros Imre PHARE-miniszter vezette kormányzati munkacsoport, s várhatóan döntés születik arról, milyen formában vásárolják fel a zsebszerződésekkel érintett földeket.

"Fantom" szervezet tiltakozott a kormányüléssel kapcsolatban?
Az a huszonöt vállalkozó, akiket meghívtak a kormányülést követő állófogadásra "nem a város és a város polgárainak érdekeit képviseli, hanem pusztán a saját gazdasági boldogulását" - áll abban a tiltakozó nyilatkozatban, amelyet a kihelyezett ülés előtt jutatott el a Miniszterelnöki Hivatalba a Független Fórum (FF) hajdúszoboszlói elnöksége. Emellett kifogásolják, hogy Hajdúszoboszlón csak a fürdő környéki rész fejlődik, de "a város nagy része még a csatornázás előnyeit sem élvezheti, nem is beszélve a kiépített járdákról, a belvízproblémákról". Emiatt az FF gazdasági diszkriminációnak tartja az idegenforgalom és ezzel lényegében a gyógyfürdő egyoldalú fejlesztését, amellyel a város egyes területei között tovább növelik a szakadékot. A tiltakozó nyilatkozattal kapcsolatban Borókai Gábor kormányszóvivő közölte: a helyi vállalkozók, akikkel találkoztak, nem ismernek ilyen nevű szervezetet Hajdúszoboszlón. Állítólag a Független Fórumot egy-két napja jegyezték be, vagyis lehet, hogy éppen a kihelyezett kormányülés tiszteletére alakult, amit nagyon köszönünk - fogalmazott Borókai.