Ödön
1 °C
11 °C

Az SZDSZ megvonta a bizalmat Medgyessytől

2004.08.18. 19:51
Három miniszter, Gyurcsány Ferenc, Burány Sándor és Csillag István is távozik a kormányból - jelentette be szerdán Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányátalakítás koalíciós válságot okozott, a szabad demokraták ugyanis nem fogadják el Csillag menesztését. A koalíciós egyeztetésre már csütörtökön sor kerül. A kormányátalakítással létrejön egy új, fejlesztési tárca is, aminek vezetője Veres János, a Pénzügyminisztérium eddigi politikai államtitkára lesz. Menesztik Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt, és megszüntetik Keller László államtitkárságát is.
Medgyessy Péter szerdán a szabad demokraták akarata ellenében menesztette Csillag István gazdasági minisztert is, a kormányfő bejelentése szerint Csillag utódjára az SZDSZ-től várna javaslatot. Az Index azon kérdésére, hogy nem tart-e attól, hogy az SZDSZ Csillag menesztése miatt kilép a koalícióból, Medgyessy úgy válaszolt, bízik abban, hogy meg fogják találni a megoldást. Példaként felhozta az adótárgyalásokat, amelyekben a koalíciós felek a viták végére "összesimultak". A kormányfő kijelentette, elszánt az elkövetkező húsz hónapra vonatkozó prioritásokat illetően, ezek: az igazságtalanságok csökkentése, a munkahelyteremtés és az olcsóbb, eredményesebb állam kialakítása.

Medgyessy joga

Csillag István
Medgyessy elmondta, ha az SZDSZ kezdeményezi, akkor nem zárkózik el a koalíciós egyeztetés elől. "A kormányfőnek alkotmányban rögzített joga eldönteni, hogy kik a kormány tagjai, kikkel akar együtt dolgozni, ő pedig nem vitatja az SZDSZ azon jogát, hogy jelöljön minisztereket a négy szabad demokrata tárca élére" - mondta a kormányfő.

Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke - Medgyessy sajtótájékoztatóját követően - bejelentette, az SZDSZ felől nincs meg a kellő bizalom Medgyessy Péter irányában, és nem fogadják el Csillag menesztését. Csütörtökre koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznek az MSZP-vel. Kuncze jelezte, nem látják, hogy ez a kormányátalakítás miért okozna eredményesebb kormányzati munkát. Megjegyezte, az elmúlt két évben számos prioritást hallottak már a kormányfőtől, az ő elképzeléseik azonban - például az adócsökkentéssel és az egészségügy átalakításával kapcsolatban - nem érvényesülhettek.

Az Index információi szerint Medgyessy szerdán délelőtt úgy érvelt az SZDSZ frakció előtt Csillag munkáját kritizálva, hogy nem tetszett neki az M5-ös menedzselése, a miniszter túl sok nyugati befektetőt szalasztott el, és az M6-os autópálya építőjének kiléte előre tudott volt.

Az SZDSZ eltökélt

Egy kérdésre válaszolva Kuncze közölte, a helyzet komoly és ennek megfelelő súllyal foglalkoznak a kezelésével. Az esetleges következményekről firtató kérdéseket azzal hárította el, hogy a tárgyalások előtt ezeket nem kívánja megelőlegezni. Kuncze azt mondta, a koalíciós tárgyalások kezdeményezése a személyi döntésektől függetlenül is felmerülhetett volna.

Az Index információi szerint az SZDSZ eltökélt abban, hogy az ezúttal nem hagyják magukat. A Horn-kormány idején többször, és ebben a ciklusban Medgyessy ügynökmúltja miatt is engedtek eredeti elképzeléseikből, most azonban egységesen és határozottan tiltakoznak véleményük figyelmenkívül hagyása ellen. A szabad demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy az akaratukkal ellentétes döntést Csillag István leváltásáról a kormányfő vonja vissza, ez azonban Medgyessy Péter visszavonulását jelentheti. "Felmerülhet egy új miniszterelnök keresése is" - fogalmazott egy SZDSZ-es politikus, leszögezve, a koalíció fenntartásában érdekeltek.

Várhatóan csütörtök reggel kezdődnek meg a koalíciós egyeztetések a szocialista és a szabad demokrata frakció között a gazdasági miniszteri posztról - közölte az MTI-vel a szocialista frakció egy magát megnevezni nem kívánó tagja szerdán. Az MSZP-frakció estébe nyúló ülésén Medgyessy Péter bejelentését a kormányátalakításról egyetértéssel fogadták, a miniszterelnökkel szemben nem alakult ki bizalmatlanság - közölte a politikus.

Gyurcsány és Burány is

Burány Sándor
A miniszterelnök bejelentette, felmenti Burány Sándor munkaügyi minisztert, akit Szekeres Imre, a MeH általános politikai államtitkára követ posztján. Gyurcsány Ferenc egy hónappal ezelőtti lemondását is elfogadta Medgyessy, helyére Baráth Etele, a MeH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkára kerül. Gyurcsánynak felajánlottak egy olyan kormánybiztosi posztot, ahol a külföldi befektetők szándékait kellett volna "kipuhatolnia", de a sportminiszter nem fogadta el. Medgyessy szerint Gyurcsány tehetséges, fiatal politikus, de miniszterként kiderült róla, nem tud jól együttműködni a kormányfővel. Szerinte a Gyurcsánynak felajánlott poszt "nem megalázó, és az egy nagyon szép feladat" lett volna.

Az esélyegyenlőségi miniszter, Göncz Kinga feladatát és kompetenciáját növelik. Új tárca nélküli miniszteri posztot hoznak létre, amihez a vidékfejlesztés, a területfejlesztés, az építésügy és lakásügy felügyelete és koordinálása tartozik. A posztra Veres Jánost, a pénzügyminisztérium eddigi politikai államtitkárát nevezik ki.

Megszüntetik Keller László közpénzügyi államtitkár pozícióját, és menesztik Tóth András titkosszolgálatokért felelős államtitkárt is, akinek utódja Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese lesz. Tóth a jövőben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökeként tevékenykedik majd. Kiderült az is, hogy saját kezdeményezésére felmentették Réthy Imrét, a gazdasági minisztérium közigazgatási államtitkárát.

A miniszteri változások szeptember 15-től hatályosak, az államtitkáriak szeptember 1-től.

A Fidesz szerint kormányválság van

A Fidesz országgyűlési frakciójának értékelése szerint Medgyessy Péter szerdai bejelentéseivel kormányválságot idézett elő - mondta sajtótájékoztatóján Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. Rogán a Fidesz nevében felszólította a kormánypártokat, "hagyják abba a koncon való marakodást". A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz miként reagálna, ha a két koalíciós párt között kenyértörésre kerülne sor, csak annyit mondott, hogy "a válság megoldása koalíciós pártok feladata", és ők türelemmel várják, mert ez lenne az ország érdeke is.

A Magyar Demokrata Fórum nem vár komoly, pozitív változásokat a kormány munkájában. Egyetértenek viszont Keller László közpénzügyi államtitkár felmentésével, amellyel a "komány bebizonyította, hogy a 2002-es választások után beindított boszorkányüldözés teljesen megalapozatlan volt". Reakciók bővebben >>

Előzmények

Medgyessy Péter először a nyáron - még az EP-választások előtt - jelentette be, hogy augusztus végén, szeptember elején átalakítja kormányát. Ezt részben az indokolta, hogy Juhász Endre EU-integrációs tárca nélküli miniszterből európai bíró lett Luxembourgban, illetve megüresedett az Európai Parlamenben szocialista színekben mandátumot szerző Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszteri posztja is. (Ezt azóta betöltötték, Göncz Kinga lett a terület felelőse.)

Gyurcsány Ferenc
A kormánykoalíció számára vereséggel záruló EP-választások óta gyakorlatilag folyamatosan találgatások láttak napvilágot a lehetséges változtatásokról. Ezek megalapozottságára és a kormányfő „határozottságára” is jellemző, hogy az újonnan létrehozott fejlesztési tárca egyik lehetséges vezetőjeként Gyurcsány Ferenc is szóba került, nem sokkal később azonban már az is kérdésessé vált, Gyurcsánynak marad-e bármilyen miniszteri posztja.

Mallorca után

A miniszterelnök nyaralása végén, augusztus elején „jött lendületbe”. Szabadsága vége óta lebegtette korábbi bizalmasa, Gyurcsány sorsát és meglepetésszerűen megvált „egyik leglojálisabb” emberétől, Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől.

Azóta szinte folyamatosak voltak a háttérben zajló megbeszélések, egyeztetések. A miniszterelnök több alkalommal találkozott az MSZP vezetésével, tárgyalt a fiatal szocialistákból álló Mozaik Klub képviselőivel, kikérte Horn Gyula volt kormányfő véleményét, és az utóbbi héten szinte mindennap konzultált Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel is.

A megbeszélések egyik sarkalatos pontja mindvégig az volt, hogy a szabad demokraták elveszítik-e egyik tárcájukat - szóba került a váltás a Kovács Kálmán irányítása alatt álló informatikai, és a Csillag István vezette gazdasági tárcán élén is, ez utóbbihoz állítólag a miniszterelnök végig erősen ragaszkodott - az SZDSZ azonban, nem kis részben a párt váratlanul jó EP-választási szereplésére támaszkodva, mindvégig kitartott miniszterei mellett.

"2006-ig nem lesz változás"

Medgyessy Péter legutóbb tavaly májusban nyúlt hozzá a kormány összetételéhez. Akkor három miniszternek – Kóródi Máriának, Jánosi Györgynek és Görgey Gábornak – kellett a kabinetből távoznia. Kóródit Persányi Miklós váltotta a környezetvédelmi tárca élén, Jánosit Gyurcsány Ferencre cserélték a sportminisztériumban, Görgey helyére pedig Hiller István került. A kormányfő akkor hozta létre az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri posztot, amelyet idén nyárig Lévai Katalin, néhány hete pedig Göncz Kinga tölt be.

Medgyessy akkor azzal indokolta a változtatásokat, hogy „más fordulatszámra, új teljesítményekre van szükség”. A kormányfő egy televíziós műsorban akkor azt is elmondta: a következő választásokig nem tervez újabb átalakítást a kormányban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?