Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Az SZDSZ megvonta a bizalmat Medgyessytől

2004.08.18. 19:51
Három miniszter, Gyurcsány Ferenc, Burány Sándor és Csillag István is távozik a kormányból - jelentette be szerdán Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányátalakítás koalíciós válságot okozott, a szabad demokraták ugyanis nem fogadják el Csillag menesztését. A koalíciós egyeztetésre már csütörtökön sor kerül. A kormányátalakítással létrejön egy új, fejlesztési tárca is, aminek vezetője Veres János, a Pénzügyminisztérium eddigi politikai államtitkára lesz. Menesztik Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt, és megszüntetik Keller László államtitkárságát is.
Medgyessy Péter szerdán a szabad demokraták akarata ellenében menesztette Csillag István gazdasági minisztert is, a kormányfő bejelentése szerint Csillag utódjára az SZDSZ-től várna javaslatot. Az Index azon kérdésére, hogy nem tart-e attól, hogy az SZDSZ Csillag menesztése miatt kilép a koalícióból, Medgyessy úgy válaszolt, bízik abban, hogy meg fogják találni a megoldást. Példaként felhozta az adótárgyalásokat, amelyekben a koalíciós felek a viták végére "összesimultak". A kormányfő kijelentette, elszánt az elkövetkező húsz hónapra vonatkozó prioritásokat illetően, ezek: az igazságtalanságok csökkentése, a munkahelyteremtés és az olcsóbb, eredményesebb állam kialakítása.

Medgyessy joga

Csillag István
Medgyessy elmondta, ha az SZDSZ kezdeményezi, akkor nem zárkózik el a koalíciós egyeztetés elől. "A kormányfőnek alkotmányban rögzített joga eldönteni, hogy kik a kormány tagjai, kikkel akar együtt dolgozni, ő pedig nem vitatja az SZDSZ azon jogát, hogy jelöljön minisztereket a négy szabad demokrata tárca élére" - mondta a kormányfő.

Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke - Medgyessy sajtótájékoztatóját követően - bejelentette, az SZDSZ felől nincs meg a kellő bizalom Medgyessy Péter irányában, és nem fogadják el Csillag menesztését. Csütörtökre koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznek az MSZP-vel. Kuncze jelezte, nem látják, hogy ez a kormányátalakítás miért okozna eredményesebb kormányzati munkát. Megjegyezte, az elmúlt két évben számos prioritást hallottak már a kormányfőtől, az ő elképzeléseik azonban - például az adócsökkentéssel és az egészségügy átalakításával kapcsolatban - nem érvényesülhettek.

Az Index információi szerint Medgyessy szerdán délelőtt úgy érvelt az SZDSZ frakció előtt Csillag munkáját kritizálva, hogy nem tetszett neki az M5-ös menedzselése, a miniszter túl sok nyugati befektetőt szalasztott el, és az M6-os autópálya építőjének kiléte előre tudott volt.

Az SZDSZ eltökélt

Egy kérdésre válaszolva Kuncze közölte, a helyzet komoly és ennek megfelelő súllyal foglalkoznak a kezelésével. Az esetleges következményekről firtató kérdéseket azzal hárította el, hogy a tárgyalások előtt ezeket nem kívánja megelőlegezni. Kuncze azt mondta, a koalíciós tárgyalások kezdeményezése a személyi döntésektől függetlenül is felmerülhetett volna.

Az Index információi szerint az SZDSZ eltökélt abban, hogy az ezúttal nem hagyják magukat. A Horn-kormány idején többször, és ebben a ciklusban Medgyessy ügynökmúltja miatt is engedtek eredeti elképzeléseikből, most azonban egységesen és határozottan tiltakoznak véleményük figyelmenkívül hagyása ellen. A szabad demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy az akaratukkal ellentétes döntést Csillag István leváltásáról a kormányfő vonja vissza, ez azonban Medgyessy Péter visszavonulását jelentheti. "Felmerülhet egy új miniszterelnök keresése is" - fogalmazott egy SZDSZ-es politikus, leszögezve, a koalíció fenntartásában érdekeltek.

Várhatóan csütörtök reggel kezdődnek meg a koalíciós egyeztetések a szocialista és a szabad demokrata frakció között a gazdasági miniszteri posztról - közölte az MTI-vel a szocialista frakció egy magát megnevezni nem kívánó tagja szerdán. Az MSZP-frakció estébe nyúló ülésén Medgyessy Péter bejelentését a kormányátalakításról egyetértéssel fogadták, a miniszterelnökkel szemben nem alakult ki bizalmatlanság - közölte a politikus.

Gyurcsány és Burány is

Burány Sándor
A miniszterelnök bejelentette, felmenti Burány Sándor munkaügyi minisztert, akit Szekeres Imre, a MeH általános politikai államtitkára követ posztján. Gyurcsány Ferenc egy hónappal ezelőtti lemondását is elfogadta Medgyessy, helyére Baráth Etele, a MeH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkára kerül. Gyurcsánynak felajánlottak egy olyan kormánybiztosi posztot, ahol a külföldi befektetők szándékait kellett volna "kipuhatolnia", de a sportminiszter nem fogadta el. Medgyessy szerint Gyurcsány tehetséges, fiatal politikus, de miniszterként kiderült róla, nem tud jól együttműködni a kormányfővel. Szerinte a Gyurcsánynak felajánlott poszt "nem megalázó, és az egy nagyon szép feladat" lett volna.

Az esélyegyenlőségi miniszter, Göncz Kinga feladatát és kompetenciáját növelik. Új tárca nélküli miniszteri posztot hoznak létre, amihez a vidékfejlesztés, a területfejlesztés, az építésügy és lakásügy felügyelete és koordinálása tartozik. A posztra Veres Jánost, a pénzügyminisztérium eddigi politikai államtitkárát nevezik ki.

Megszüntetik Keller László közpénzügyi államtitkár pozícióját, és menesztik Tóth András titkosszolgálatokért felelős államtitkárt is, akinek utódja Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese lesz. Tóth a jövőben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökeként tevékenykedik majd. Kiderült az is, hogy saját kezdeményezésére felmentették Réthy Imrét, a gazdasági minisztérium közigazgatási államtitkárát.

A miniszteri változások szeptember 15-től hatályosak, az államtitkáriak szeptember 1-től.

A Fidesz szerint kormányválság van

A Fidesz országgyűlési frakciójának értékelése szerint Medgyessy Péter szerdai bejelentéseivel kormányválságot idézett elő - mondta sajtótájékoztatóján Rogán Antal frakcióvezető-helyettes. Rogán a Fidesz nevében felszólította a kormánypártokat, "hagyják abba a koncon való marakodást". A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz miként reagálna, ha a két koalíciós párt között kenyértörésre kerülne sor, csak annyit mondott, hogy "a válság megoldása koalíciós pártok feladata", és ők türelemmel várják, mert ez lenne az ország érdeke is.

A Magyar Demokrata Fórum nem vár komoly, pozitív változásokat a kormány munkájában. Egyetértenek viszont Keller László közpénzügyi államtitkár felmentésével, amellyel a "komány bebizonyította, hogy a 2002-es választások után beindított boszorkányüldözés teljesen megalapozatlan volt". Reakciók bővebben >>

Előzmények

Medgyessy Péter először a nyáron - még az EP-választások előtt - jelentette be, hogy augusztus végén, szeptember elején átalakítja kormányát. Ezt részben az indokolta, hogy Juhász Endre EU-integrációs tárca nélküli miniszterből európai bíró lett Luxembourgban, illetve megüresedett az Európai Parlamenben szocialista színekben mandátumot szerző Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszteri posztja is. (Ezt azóta betöltötték, Göncz Kinga lett a terület felelőse.)

Gyurcsány Ferenc
A kormánykoalíció számára vereséggel záruló EP-választások óta gyakorlatilag folyamatosan találgatások láttak napvilágot a lehetséges változtatásokról. Ezek megalapozottságára és a kormányfő „határozottságára” is jellemző, hogy az újonnan létrehozott fejlesztési tárca egyik lehetséges vezetőjeként Gyurcsány Ferenc is szóba került, nem sokkal később azonban már az is kérdésessé vált, Gyurcsánynak marad-e bármilyen miniszteri posztja.

Mallorca után

A miniszterelnök nyaralása végén, augusztus elején „jött lendületbe”. Szabadsága vége óta lebegtette korábbi bizalmasa, Gyurcsány sorsát és meglepetésszerűen megvált „egyik leglojálisabb” emberétől, Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől.

Azóta szinte folyamatosak voltak a háttérben zajló megbeszélések, egyeztetések. A miniszterelnök több alkalommal találkozott az MSZP vezetésével, tárgyalt a fiatal szocialistákból álló Mozaik Klub képviselőivel, kikérte Horn Gyula volt kormányfő véleményét, és az utóbbi héten szinte mindennap konzultált Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel is.

A megbeszélések egyik sarkalatos pontja mindvégig az volt, hogy a szabad demokraták elveszítik-e egyik tárcájukat - szóba került a váltás a Kovács Kálmán irányítása alatt álló informatikai, és a Csillag István vezette gazdasági tárcán élén is, ez utóbbihoz állítólag a miniszterelnök végig erősen ragaszkodott - az SZDSZ azonban, nem kis részben a párt váratlanul jó EP-választási szereplésére támaszkodva, mindvégig kitartott miniszterei mellett.

"2006-ig nem lesz változás"

Medgyessy Péter legutóbb tavaly májusban nyúlt hozzá a kormány összetételéhez. Akkor három miniszternek – Kóródi Máriának, Jánosi Györgynek és Görgey Gábornak – kellett a kabinetből távoznia. Kóródit Persányi Miklós váltotta a környezetvédelmi tárca élén, Jánosit Gyurcsány Ferencre cserélték a sportminisztériumban, Görgey helyére pedig Hiller István került. A kormányfő akkor hozta létre az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri posztot, amelyet idén nyárig Lévai Katalin, néhány hete pedig Göncz Kinga tölt be.

Medgyessy akkor azzal indokolta a változtatásokat, hogy „más fordulatszámra, új teljesítményekre van szükség”. A kormányfő egy televíziós műsorban akkor azt is elmondta: a következő választásokig nem tervez újabb átalakítást a kormányban.